Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Verikoepakko ajokorttia varten?

”Onko juridinen pakko mennä verikokeisiin lääkärinlausuntoa ja ajokorttia varten, kun on täyttänyt 55 vuotta? Käytössä on ABC-ajokortti. Terveyskeskuksen omahoitaja teki määräyksen verikokeisiin.”

Ei sellaista pakkoa ole. Hoitaja on varmaankin vain huolissaan kysyjän terveydestä. Kyllä häntä kannattaa uskoa, vaikkei pakkoa olisikaan.

Näppylät hiusten tyvessä

”Poikani on ollut yhdeksän kuukautta armeijassa, ja hänellä on ollut paljon fyysistä sekä henkistä rasitusta. Pari viikkoa sitten marssin jälkeen huomasin, että hänen päänsä oli täynnä ikään kuin punaisia näppylöitä hiusten tyvissä, jotka viikon kuluttua muuttuivat vaaleaksi kuoreksi. Pojalla on ollut murrosiästä lähtien hilsettä, mutta ei koskaan ennen tämän näköistä! Onko tämä seborrea? Paraneeko se?”

Tämä kuulostaa enemmänkin karvatupen tulehdukselta. Se on aika tavallinen armeijassa, siellä kun peseytyminen ei aina ole kovin usein mahdollista. Sitkeää vaivaa voivat aiheuttaa bakteerit ja tietyt sienet. Hoito on haasteellista, monesti paikallishoidon lisäksi tarvitaan pitkiä antibioottikuureja. Kannattaa olla yhteydessä palveluspaikan lääkäriin. Vaivaan suositellaan varmaankin ensin Sibicortia, mutta antibioottihoito saattaa hyvinkin olla edessä.

Tinnitukseen uusia hoitomenetelmiä?

”Onko mitään uutta apua tinnitukseen? Olen käynyt akupunktiossa, mutta siitä ei ole ollut apua.”

Tinnituksen hoidossa mennään kahta linjaa. Yhtäältä pyritään vähentämään äänen häiritsevyyttä ja sen aiheuttamaa stressiä ja muita haittoja ja toisaalta vähentämään tai hiljentämään itse ääntä.

Tuon äänen hiljentäminen on hyvin vaikeaa, mutta uusia konsteja on kyllä tulossa. On huomattu esimerkiksi, että vagus-hermon korvalehteen menevän haaran, niin kutsutun Arnoldin hermon stimulaatio saattaa vähentää tinnitusta. Menetelmä on vielä koeasteella, mutta toiveita siis on!

Koululaisen heittelevä hemoglobiiniarvo

”Nelosluokkalaiselta mitattiin koulussa hemoglobiiniarvot ja ne olivat aika huonot. Sitten laboratoriossa mitattuna ne olivatkin aivan hyvät. Miksi hemoglobiini tuolla tavalla heittelee? Voiko se olla jotain vakavaa?”

On aika tavallista, että koulussa sormenpäästä otettu hemoglobiini on todettu matalaksi, mutta sitten kuitenkin laskimosta otettu näyte onkin aivan ok.

Hemoglobiiniarvo ei ole mikään vakio, vaan se heittelee tilanteen, mittalaitteen ja mittaajankin mukaan. Vaihtelua saattaa olla jopa viidenneksen verran.

Sormenpääverikoe toimii hyvin suuntaa-antavana mittauksena, mutta ei aina ole kovin tarkka. Jos laboratoriossa otettu koe antaa paremman tuloksen, kannattaa uskoa sitä ja unohtaa edelliset mittaukset.

Päätimme kokeilla asiaa käytännössä. Koehenkilömme hemoglobiinarvo mitattiin ensin laboratoriossa laskimoverinäytteellä, jolloin tulokseksi tuli 145 g/l. Sen jälkeen otettiin näyte sormenpäästä niin, että – vastoin ohjeita – arvo mitattiin ensimmäisestä veripisarasta. Näin saatiin arvo 132 g/l. Lopuksi otettiin sormenpääverinäyte huolellisesti, jolloin arvoksi tuli 148 g/l.

Lisää ohjelmasta

Vanhus kävelee matolla
Vanhus kävelee matolla Kuva: Yle, Tero Kyllönen lääkitys
Maitoa kaadetaan lasiin.
Maitoa kaadetaan lasiin. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti
Kaisa Seppälä haastattelukuvassa.
Kaisa Seppälä haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti kaisa seppälä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä