Hyppää pääsisältöön

Saksalainen joulu – Weihnachten in Deutschland

Joulutori kojuineen iltavalaistuksessa, torin laidoilla vanhoja kerrostaloja.
Weihnachtsmarkt in Jena – Joulumarkkinat Jenassa. Joulutori kojuineen iltavalaistuksessa, torin laidoilla vanhoja kerrostaloja. joulumarkkinat,Jena,Saksa

Joulu on saksalaisille vuoden tärkein juhla, jonka juhlinta aloitetaan hyvissä ajoin. Ensimmäiset merkit joulun lähestymisestä nähdään kaupoissa jo lähes heti kesän alennusmyyntien loputtua.

Frohe Weihnachten! Iloista joulua!

Saksan jouluperinteet vaihtelevat sen mukaan, missä päin Saksaa ollaan ja ollaanko alun perin katolisella vai protestanttisella alueella. Jouluruoatkin vaihtelevat alueittain ja perheittäin. Joulukinkun sijaan monessa kodissa syödään jouluna hanhea (Gans) tai karppia (Karpfen). Toisille taas maistuvat makkara (Wurst) ja perunasalaatti (Kartoffelsalat), fondue tai raclette. Joulun vietto muistuttaa suomalaista joulua – syödään hyvin, aattona jaetaan lahjoja, ehkä käydään kirkossa tai nähdään sukulaisia ja ystäviä. 

Martinpäivä ja Nikolaus aloittavat joulun

Etenkin alkujaan katolisilla seuduilla joulun juhlinta aloitetaan jo 11. marraskuuta, jolloin vietetään Martinpäivää (Martinstag). Pyhä Martti oli tärkeä pyhimys keskiajan Euroopassa, joka legendan mukaan halkaisi viittansa ja antoi toisen puoliskon palelevalle kerjäläiselle. Martinpäivänä järjestetään lyhtykulkueita ja syödään hanhea (Martinsgans). Samana päivänä alkaa monilla alueilla myös karnevaaliaika.

6.12. vietetään Nikolauksen päivää (Nikolaustag). Pyhä Nikolaus, katolisen kirkon pyhimys, on saksalaisten joulupukki, joka jakaa kilteille lapsille pieniä lahjoja ja makeisia. Myöhemmin kuvioihin on tullut myös meidänkin hyvin tuntema joulupukki (Weihnachtsmann), jonka rooli taitaa olla edelleen vähän epäselvä. Jouluaattona lahjat kun jakaa monessa kodissa Jeesus-lapsi (Christkind).

Nikolauksen päivää edeltävänä iltana lapset laittavat oven ulkopuolelle kengän tai lautasen siinä toivossa, että se on aamulla täynnä makeaa. Tästä lauletaan tunnetussa joululaulussa Lasst uns froh und munter sein.

Puulattialla mandariineja sekä lautanen, jolla joulusuklaata, -makeisia ja maapähkinöitä kuorineen.
Nikolauspäivä. Oven ulkopuolelle jätetty lautanen on yön aikana täyttynyt herkuilla. Puulattialla mandariineja sekä lautanen, jolla joulusuklaata, -makeisia ja maapähkinöitä kuorineen. Kuva: dsa66503, julkaistu Flickr –palvelussa, CC-lisenssi. joulu,joulusuklaa,Saksa,mandariini,suklaa,maapähkinä

Lasst uns froh und munter sein

1. Lasst uns froh und munter sein
und uns recht von Herzen freun!
Lustig, lustig, traleralera!
Bald ist Nikolausabend da,
bald ist Nikolausabend da!

2. Bald ist unsere Schule aus,
dann ziehn wir vergnügt nach Haus.
Lustig, lustig, ...

3. Dann stell’ ich den Teller auf,
Nik’laus legt gewiß was drauf.
Lustig, lustig, ...

4. Steht der Teller auf dem Tisch,
sing’ ich nochmals froh und frisch:
Lustig, lustig, ...

5. Wenn ich schlaf’, dann träume ich,
jetzt bringt Nik’laus was für mich.
Lustig, lustig, ...

6. Wenn ich aufgestanden bin,
lauf’ ich schnell zum Teller hin.
Lustig, lustig, ...

7. Nik’laus ist ein guter Mann,
dem man nicht genug danken kann.
Lustig, lustig, ...

Sanat ja sävellys: Josef Annegarn (1794-1843)

Monet suomalaisetkin jouluperinteet tulevat Saksasta

Yksi eri alueita yhdistävä jouluperinne on adventtikranssi (der Adventskranz), jonka historia ulottuu parin vuosisadan taakse. Kuusenhavuilla koristetussa kranssissa on neljä kynttilää – yksi kutakin adventtisunnuntaita varten. Tämä alun perin saksalainen perinne on Suomessakin yleisten adventtikynttilöiden taustalla.

Neljä paksua punaista kynttilää, joista yksi sytytetty, jouluisessa koristekranssissa.
Adventskranz. Neljä paksua punaista kynttilää, joista yksi sytytetty, jouluisessa koristekranssissa. Kuva: Barbara Müller-Walter, julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä, kuvakokoa muutettu. adventti,adventtikranssi,Saksa,joulukoristeet,kynttilät

Joulukalenterikin (der Adventskalender) on saksalainen keksintö 1900-luvun alusta. Perinteisten kuva-, suklaa- tai lelukalenterien ohella monet askartelevat joulukalenterin itse. Joissakin kaupungeissa on tapana koristella kokonainen kaupungintalo (das Rathaus) isoksi joulukalenteriksi.

Niinikään joulukuusi (Weihnachtsbaum/ Christbaum/ Tannenbaum) on saksalaista perua. Monissa kodeissa laitetaan esille myös jouluseimi (Weihnachtskrippe).

Saksankielisistä joululauluista Suomessa tunnetaan varmaankin parhaiten Jouluyö, juhlayö.

Stille Nacht, heilige Nacht

1. Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft; einsam wacht
Nur das traute hochheilige Paar.
Holder Knabe im lockigen Haar,
Schlaf in himmlischer Ruh!
Schlaf in himmlischer Ruh!

2. Stille Nacht! Heil'ge Nacht!
Gottes Sohn, O! wie lacht
Lieb' aus Deinem göttlichen Mund,
Da schlägt uns die rettende Stund;
Jesus! in deiner Geburth!
Jesus! in deiner Geburth!

Sanat: Joseph Mohr, 1816
Sävellys: Franz Xaver Gruber, 1818

Joulumarkkinoiden juuret ulottuvat keskiajalle

Saksassakin joulu on juhla, jota vietetään oman perheen parissa, mutta jäljellä on vielä keskiajalta peräisin olevia yhteisöllisiä elementtejä. Tuolloin joulu kokosi ihmiset kaduille ja kirkkoihin juhlimaan yhdessä.

Joulukoristeltu herkkukoju Münchenin joulumarkkinoilla, ihmisiä kojun edessä.
Münchenin joulumarkkinat. Joulukoristeltu herkkukoju Münchenin joulumarkkinoilla, ihmisiä kojun edessä. Kuva: Jared Kelly, julkaistu Flickr -palvelussa CC-lisenssillä, kuvakokoa muutettu joulu,joulumarkkinat,Saksa,München,torikoju

Joulumarkkinat tai -torit ovat keskiajalta lähtien olleet olennainen osa saksalaista adventtiaikaa. Lähes jokaisen kaupungin keskustaan pystytetään koristeltuja kojuja (Verkaufsstände), joissa myydään joulukoristeita (Weihnachtsdeko), käsitöitä (Handarbeiten), hehkuviiniä (der Glühwein), koristeltuja pipareita (Lebkuchen) ja muitakin herkkuja, kuten paahdettuja manteleita (gebrannte Mandeln) tai suklaakuorrutettuja hedelmiä (Schokofrüchte). Lapset saavat ajella perinteisissä karuselleissa (das Karussell) ja heille saatetaan järjestää myös omaa ohjelmaa piparien leipomisesta kynttilöiden (Kerzen) valmistukseen.

Tunnettuja joulumarkkinoita on esimerkiksi Nürnbergissä ja Münchenissä (Christkindlmarkt), Aachenissa (Printenmarkt), Dresdenissä (Striezelmarkt), Stuttgartissa ja Dortmundissa (Weihnachtsmarkt). Suosittuja ovat myös joissain kaupungeissa järjestettävät keskiaikaiset joulumarkkinat, esimerkiksi Esslingenissä (Mittelaltermarkt).

Leipominen on olennainen osa jouluvalmisteluja

Saksassa leivotaan joulun alla satoja erilaisia joulupipareita tai -keksejä (Plätzchen). Niitä nimetään niin muodon mukaan (Vanillekipferl - vaniljasarvet), tekotavan mukaan (Ausstecher - muottipiparit), (Spritzgebäck - pursotuspiparit) kuin myös ainesosien mukaan (Zimtsterne  - kanelitähdet). Piparit koristellaan esimerkiksi suklaalla (Kuvertüre), hillolla (Marmelade), pähkinöillä (Nüsse) tai sokerikuorrutteella (Zuckerguss). Niitä tarjoillaan ystäville ja tutuille kahvin tai teen kanssa ennen joulua ja nautiskellaan perheen parissa joulunpyhinä.

Lautasella kasa vaaleita, sokeroituja, kaarevia, tankomaisia pikkuleipiä.
Vanillekipferl. Lautasella kasa vaaleita, sokeroituja, kaarevia, tankomaisia pikkuleipiä. Kuva: Astrid Kopp, julkaistu Flickr -palvelussa CC-lisenssillä. pikkuleivät,Saksa,joulu,keksit,leivonnaiset
Ruskeita pikkuleipiä, joista yhtä on haukattu.
Lebkuchen. Ruskeita pikkuleipiä, joista yhtä on haukattu. Kuva: Allegra, julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä. lebkuchen,pikkuleivät,leivonnaiset,Saksa,joulu

Lebkuchen on voimakkaasti maustettu, perinteisesti hunajasta makeutensa saava, hyvin säilyvä leivonnainen. Lebkuchenilla on pitkät perinteet. Tunnettuja ovat esimerkiksi Nürnberger Lebkuchen ja Aachener Printen. Myös Lebkucheneita on erivärisiä, erimallisia ja erimakuisia – on suomalaisia joulupipareita muistuttavista kaulittavista ruskeista (Braune Lebkuchen) ja pehmeistä pyöreänmallisista puristettavista (Oblatenlebkuchen) kuutioiksi leikattuihin suklaapäällysteisiin (Dominosteine).

Suosittu perinteinen jouluherkku on myös Stollen (Weihnachtsstollen, Christstollen), rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä sekä marsipaania sisältävä pitkulainen hedelmäkakku, joka on kuorrutettu tomusokerilla. Nykyisin tunnetuin lienee Dresdenin Christstollen, jota on valmistettu jo 1400-luvulla.

Dominosteine ja Stollen -reseptit

Saksalaisia, suklaakuorrutteisia joulupiparkakkuja Dominosteineja lautasella.
Dominosteine. Saksalaisia, suklaakuorrutteisia joulupiparkakkuja Dominosteineja lautasella. Kuva: Sven Seller, julkaistu Flickr -palvelussa CC-lisenssillä, kuvakokoa muutettu. joulupipari,piparkakut,Saksa,Saksalainen keittiö,joulu,leivonnainen

Dominosteine

125g hunajaa
1,5 dl sokeria
25g voita
munankeltuainen
4,5 dl vehnäjauhoja
50 g mantelijauhetta

hilloa tai marmelaadia
marsipaania (+2 rkl rommia)

taloussuklaata kuorrutukseen

Sulata hunaja, sokeri ja voi kattilassa, siirrä kulhoon jäähtymään. Lisää keltuainen ja ruokalusikallinen vettä. Sekoita keskenään kuivat aineet ja yhdistä ne rasvaseokseen. Levitä taikina pellille paksuksi levyksi. Paista 175°C noin 25 min. Leikkaa levy halki ja laita väliin hilloa ja halutessasi marsipaanilevy ohueksi kaulittuna. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuorruta suklaalla ja anna kuivua leivinpaperin päälle.

Stollen-kakku ja pari valmiiksi leikattua viipaletta valkoisella tarjoilulautasella.
Stollen. Stollen-kakku ja pari valmiiksi leikattua viipaletta valkoisella tarjoilulautasella. Kuva: Carol, julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä, kuvakokoa muutettu. Stollen,leivonnainen,Saksa,joulu

Stollen

½ - 1 pkt hiivaa
vajaa dl sokeria
1,5 – 2dl kädenlämpöistä maitoa

1 muna
8 dl vehnäjauhoja
150g voita
hieman suolaa

2dl rusinoita (voit liottaa rommissa)
n. 100g mantelirouhetta
halutessasi kuivattuja hedelmiä
sitruunan mehua
halutessasi hieman mausteita: kardemummaa, kanelia

voita ja tomusokeria pinnalle

Sekoita hiiva, sokeri ja maito keskenään. Sekoita muna, jauhot, voi ja suola keskenään. Yhdistä seokset. Lisää muut aineet. Anna kohota noin 45 min. Muotoile pitkulaiseksi. Paista kypsäksi 175°C noin 40-45 min. Voitele kuumana, laita tomusokeria päälle ja kääri alufolioon. Anna levätä muutama päivä. Kuorruta tomusokerilla, leikkaa siivuiksi ja tarjoile.

Loppiaisena juhlitaan kolmea kuningasta

Joulun juhlinta jatkuu vielä loppiaiseen (Dreikönigsfest, 6. tammikuuta) asti, jolloin etenkin useilla katolisen kirkon vaikutusalueilla lapset pukeutuvat kolmeksi kuninkaaksi: Kaspar, Melchior ja Baltasar (Sternsinger).

Saksalaiset tiernapojat: neljä itämaan tietäjäksi pukeutunutta n. 10-vuotiasta poikaa hymyilevät aurinkoisesti.
Sternsinger. Saksalaiset tiernapojat: neljä itämaan tietäjäksi pukeutunutta n. 10-vuotiasta poikaa hymyilevät aurinkoisesti. Kuva: Diozese Eisenstadt, julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä. tiernapojat,sternsinger,Saksa,Itämaan tietäjät,pojat (ikäryhmät),joulu
Numerot ja kirjaimet 20 C+M+B+14 liidulla harmaaseen peilioveen kirjoitettuna merkkinä Sternsingerien käynnistä.
Sternsingerit ovat käyneet talossa. Numerot ja kirjaimet 20 C+M+B+14 liidulla harmaaseen peilioveen kirjoitettuna merkkinä Sternsingerien käynnistä. Kuva: Royston Rascals, julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä. joulu,loppiainen,siunaus,ovet,Saksa,perinne

Lapset kulkevat talosta taloon keräämässä rahalahjoituksia kirkolliseen keräykseen. Oven pieleen kirjoitetaan liidulla siunauksen toivotuksena meneillään oleva vuosiluku ja kirjaimet C + M + B, jotka tulevat latinankielisten sanoista Christus mansionem benedicat (Kristus siunatkoon tätä taloa - Christus segne dieses Haus). Lapsille annetaan palkkioksi yleensä karkkeja. Suomessa tiernapojat edustavat samaa perinnettä.

Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins neue Jahr!

Videot: ohjelmasta Lasst uns froh und munter sein!, toimittaja Pertti Rönkkö, 2001.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!