Hyppää pääsisältöön

Velipuolikuu: Fylli-täti

Tarinatäti Fylli kertoo ja kuvittaa sadun, jossa on tällä kertaa mukana hippunen tottakin.

Kevään kynnyksellä on monen "pikku päät täynnä karvaisia ajatuksia" ja Fylli-tädin satupaperilla nähdäänkin sen kunniaksi varsin vähäpukeista sakkia.

Rumannäköisen yrittäjämiehen Fylli tosin piirtää vain takaapäin, mikä on moiselle pöytätavoista piittaamattomalle humalaiselle öykkärille vain oikein. Yrittäjähirmulta löytyy kuitenkin jonkinlaista charmia, koska herran heiluminen saa "tällaisen vanhan jarrunkin uskomaan ihmeisiin", Fylli myöntää.

Etenkin talonmies Taavitsaisen liiallista itsevarmuutta kritisoiva satu polveilee ja rönsyilee, kuin erään tytön povi takavuosina. Paperille syntyvän lihameren keskiössä kun on kukas muu, kuin Fylli itse.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto