Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Foo Fighters ei tehnyt New Orleansissa jazzia

Foo Fighters - Sonic Highways, 6. jakso.
Foo Fighters - Sonic Highways, 6. jakso. Kuva: Yle Kuvapalvelu sonic highways

Yle Teeman Foo Fighters: Sonic Highways -sarjan kuudennessa jaksossa päädytään Yhdysvaltojen jazz-pääkaupunkiin New Orleansiin. Uusi kappale nauhoitetaan Preservation Hallissa, joka on legendaarinen keikkapaikka ranskalaiskortteleissa. Foo Fightersin basisti Nate Mendel kertoo yle.fi/musiikille, ettei yhtye päätynyt soittamaan jazzia uudelle levylleen kaupungin hengestä huolimatta.

Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi
Foo Fighters -yhtyeen Sonic Highways -levyn kansi Kuva: Sony foo fighters

Foo Fighters on nauhoittanut Sonic Highways -sarjassa uutta albumiaan ympäri Pohjois-Amerikkaa yhden biisin per kaupunki. Studiot ovat vaihtuneet kuin liukuhihnalla koko projektin ajan. Sarjan nimeä kantava juuri julkaistu levy kuulostaa eri äänityspaikoista huolimatta bändiltä itseltään ja on myös toimiva levykokonaisuus, mutta kuinka vaikeaa Nate Mendelin mukaan sen saavuttaminen oli?

”Me teimme sen eteen todella paljon töitä etukäteen. Meillä oli mielestämme potentiaalia tehdä hyvä levy jo ennen kuin lähdimme mihinkään. Vasta joka kaupungissa perillä mukaan tulivat vierailevat muusikot, ja se taas oli sellaista, mitä piti työstää paikan päällä. Se oli hienoa, koska meillä oli toimivat kappaleet jo valmiina sinne mentäessä. Vierailijat vain sisällytettiin jo olemassa oleviin biiseihin siten, että niissä oli järkeä.”

Sonic Higways -albumin jokaisella kappaleella kuullaan vierailevia muusikoita antamaan paikallista maustetta. Tosin Foo Fighters ei itse ryhtynyt tunkemaan biiseihin kaupunkien omaleimaisia musiikillisia elementtejä.

”Teimme jo heti alkuvaiheessa valinnan, että emme tee niin. Siis siinä mielessä, että me emme mene New Orleansiin ja yritä soittaa siellä jotain Foo Fightersin versiota jazz-kappaleesta. Sellainen ei vain tuntunut hyvältä idealta. Mutta toisaalta meillä on mukana biiseillämme vierailevia muusikoita jokaisesta kaupungista. Esimerkiksi juuri New Orleansissa nauhoitetulla In The Clearilla mukana on Preservation Hallin Jazz Band, joten kappaleella kuuluu pieni palanen kyseistä kaupunkia, mutta se ei ole meistä lähtöisin. Alihankimme siis paikallisen mausteen levylle”, Mendel naurahtaa.

Me emme mene New Orleansiin ja yritä soittaa siellä jotain Foo Fightersin versiota jazz-kappaleesta. Sellainen ei vain tuntunut hyvältä idealta.

Bändin jäsenet halusivat kuitenkin reissullaan oppia paljon uutta eri kaupunkien ja genrejen musiikkitaitureilta. ”Kun nauhoitimme Los Angelesissa, opin uusia kitarakikkoja Joe Walshilta (mm. Eagles). Ja New Orleansissa taas tapasimme jazz-muusikko Ben Jaffen, jonka perhe on perustanut Preservation Hallin. Häntä pyysin opettamaan minulle perinteisiä jazz-kuvioita. Mutta nämä olivat vain omaksi iloksi, eivätkä päätyneet levylle.”

In The Clear -kappaleen äänistypaikkana toimi vuonna 1961 perustettu Preservation Hall, joka on vilkas keikkapaikka ja perinteisen New Orleansin jazzin suojelija. Kyseessä ei ole siis studio, vaan äänitysvalmiuden eteen bändi joutui taas Austinin tapaan tekemään hieman töitä.

Miten In The Clear syntyi, se selviää Yle Teemalla sunnuntaina 23.11. klo 21:00.

HUOM! Sonic Highwaysin esittämisessä on viikon tauko Teeman elokuvafestivaalin aikana marraskuun lopussa.

Sunnuntaina 23.11. esitettävä 6. jakso uusitaan vasta seuraavan viikon perjantaina 5.12., ja 7. jakso esitetään sunnuntaina 7.12.
Sonic Highwaysin viimeinen jakso esitetään sunnuntaina 14.12.
Dave Grohlin ohjaama Sound City esitetään sunnuntaina 28.12.

Lue lisää Sonic Highwaysistä Yle Teeman sivuilta.

Sonic Highways -jaksoesittelyt Yle Teeman sivuilla.

Lue lisää Chicagon Electrical Audio Studiosista täältä.

Lue lisää Nashvillen jaksosta täältä.

Lue lisää Austinin jaksosta täältä.

Lue lisää Los Angelesin jaksosta täältä.

 • Tarja Halonen komensi poliisit soittamaan häävalssinsa

  Tarja Halosen elämän merkitykselliset musiikkikappaleet.

  Nuorena Tarja Halonen työskenteli Englannissa sisäkkönä. Tuolloin hän pääsi ensimmäisten brittien joukossa katsomaan The Beatlesien A Hard Day's Night -elokuvan. Halonen on tuttu näky Pori Jazzeilla, kotona jazzin lisäksi usein soi myös ooppera.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua