Lakastuvatko suomalaiset pikkukaupungit keskittämisvimmassa? Voiko arkkitehtuurilla ja kaupunkisuunnittelulla loihtia piristysruiskeen muuttotappiosta kärsiville paikkakunnille? Kaupunki uusiksi -sarjan viimeisessä jaksossa nuoret arkkitehdit lähtevät Pohjois-Satakuntaan synnyttämään Kankaanpää-ilmiötä. Yle Teema 24.11. klo 21.
Kankaanpää sijaitsee vähän epämääräisesti jossain Porin ja Tampereen välimaastossa. Silti Kankaanpää ei ole mikä tahansa pikkukaupunki, se on tunnettu tiiliarkkitehtuuristaan ja kaupungissa on yli sata julkista taideteosta.
Kankaanpäätäkin uhkaa kuitenkin näivettyminen: taidekoulu on alati lakkauttamisuhan alla, varuskuntaa on jouduttu tiivistämään ja nuorempi väki valuu muualle.
Uusi kaupunki -kollektiivin arkkitehdit joutuvat vastaamaan haasteeseen, miten synnyttää Kankaanpää-ilmiö? Kaipaako kaupunki omaa Guggenheimiaan? Pelastustoimiin ryhtyvät arkkitehtitoimistot Studio Puisto, Hukkatila ja Futudesign.

Työpajassa arkkitehdit ideoivat yhdessä paikallisten ihmisten kanssa ja tuloksena on kaksi kilpailevaa museoehdotusta. Futudesign näkee käytöstä poistetussa Kankaanpäään seurakuntakeskuksessa yhtymäkohtia tunnettuun Louisianan taidemuseoon Tanskassa ja lähtee suunnittelemaan sekä tilojen muuttamista että lisärakennusta.

Studio Puiston visiossa taidekoulun viereen syntyvään uuteen rakennukseen mahtuu paljon muutakin kuin museo.

Hukkatilalla on kiperä tehtävä miettiä uutta käyttöä Kankaanpäänkin mittakaavassa syrjässä sijaitseville ja tyhjäksi jääneille 50-luvun puukerrostaloille. Arkkitehdit joutuvat miettimään, miten talot voisi korjata ja ketkä ihmeessä niihin voisivat muuttaa asumaan.

Tässä jaksossa mennään myös pellolle ja tavataan Kankaanpään taidekoulun esitystaiteen opettaja Aapo Korkeaoja. Hän vastustaa yltiöpäistä keskittämistä ja peräänkuuluttaa tilaa luovuudelle.
Nuorten arkkitehtien Uusi kaupunki -kollektiivi haluaa muuttaa suomalaisia kaupunkeja. Arkkitehdit suunnittelevat kaupunkilaisten toiveiden pohjalta muutosta vaativia kohteita kuudessa suomalaisessa kaupungissa. Arkkitehdit luovat yleisölle avoimissa työpajoissa nopeita visioita elävämmästä kaunpungista ja paremmansta arkkitehtuurista. Aikaa on 48 tuntia.