Hyppää pääsisältöön

Kolme sipuliruokalajia

Sipulia kolmella tavalla
Sipulia kolmella tavalla Kuva: YLE/Strömsö sipuli

Kilo sipulia maksaa vain pari euroa. Tästä ruoka ei juuri halvemmaksi muutu. Strömsön Paul tarjoaa kolme ruokalajia, joissa sipuli saa pääosan: uunisipulit pekonin ja yrttien kera, sipulitarte ja sipulirenkaat. Ja sillä sipuli!

4 annosta
Valmistusaika: 65 minuuttia (esivalmistelut 20 min., kypsymisaika 45 min.)

Uunisipulit pekonin ja yrttien kera

4 keltasipulia
4 rkl merisuolaa
1 pkt pekonia
2 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 ruukku kirveliä
½ ruukkua persiljaa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pese keltasipulit kuorineen ja tee niiden pohjaan viilto. Revi foliosta neljä palaa. Laita 1 ruokalusikallinen merisuolaa kunkin palan keskelle ja aseta sipulit pystypäin suolan päälle.

Kääri sipulit tiiviisti folioon ja paista niitä uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet (sisälämpötila 98 astetta). Ota ne uunista ja anna jäähtyä hieman.

Leikkaa pekoni pieniksi suikaleiksi ja paista ne rapeiksi. Sekoita pekonirasvaan viinietikka, suola, mustapippuri ja hienoksi silputut yrtit. Halkaise sipulit pitkittäin ja kaada vinegretti leikkauspinnalle. Ripota päälle pekonisuikaleet.

Sipulitarte

4 keltasipulia
50 g voita
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 rosmariininoksa
1 pkt voitaikinaa
50 g vuohenjuustoa
150 g ranskankermaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori keltasipulit ja halkaise ne poikittain. Sulata voi uuninkestävällä paistinpannulla ja sekoita joukkoon hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoittele, kunnes seos muuttuu kullanruskeaksi. Aseta sitten sipulinpuolikkaat pannulle leikkauspinta alaspäin ja ruskista hetki.

Silppua rosmariininoksa hienoksi ja ripottele silppu sipulien pinnalle. Peitä sipulit voitaikinakannella. Nosta koko paistinpannu uuniin ja paista noin 25 minuuttia, kunnes voitaikina on rapeaa.

Vatkaa vuohenjuusto ja ranskankerma keskenään. Kumoa sipulitarte lautaselle ja nauti vuohenjuustoseoksen kera.

Kotitekoiset sipulirenkaat

4 keltasipulia
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
4 munanvalkuaista
3 dl panko-korppujauhoja
½ dl öljyä

Dippikastike

1 habanero
1 dl kalakastiketta
1 dl riisiviinietikkaa
2 limetin raastettu kuori ja mehu
1 dl luomusoijakastiketta

Leikkaa keltasipulit paksuiksi viipaleiksi ja jaa viipaleet renkaiksi. Pyörittele ne vehnäjauhoissa, joihin on sekoitettu suola ja mustapippuri, kasta vatkattuihin munanvalkuaisiin ja kääntele lopuksi panko-korppujauhoissa. (Panko-korppujauhoja saa aasialaisista ruokakaupoista ja hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista .)

Friteeraa sipulirenkaat 170-asteisessa öljyssä rapeiksi ja kullanruskeiksi.

Silppua habanero hienoksi ja sekoita kaikki dippikastikkeen ainekset keskenään. Dippaa sipulirenkaita kastikkeeseen ja nauti.

Kommentit