Hyppää pääsisältöön

Miljardituki kuumensi tuulikilvan

Tuulimyllyn varjokuva Monäsista lokakuussa 2014.
Tuulimyllyn varjokuva Monäsista lokakuussa 2014. Kuva: Yle, MOT varjokuva

Valtio kätilöi maakuntiin tuulivoimaloita sadoilla miljoonilla euroilla. MOT tutkii, miten rahat jaetaan.

Tukiraha on saanut aikaan lukuisia paikallisia kiistoja, joista ei absurdeja piirteitä puutu.

Kilpajuoksu parhaille tuulipaikoille käy kuumana. Kilpaan ovat lähteneet myös kansainväliset sijoittajat. MOT:n haltuunsa saamat vuokrasopimukset osoittavat, että erityisesti saksalaiset ja ruotsalaiset tuuliyhtiöt lupaavat selvästi kotimaisia yhtiöitä suurempia vuokratuottoja.

Monien muiden sijoituskohteiden tuottojen kutistuessa Suomen syöttötariffin houkuttelevuus sijoituskohteena on kasvanut. Tuulivoima tarjoaa hyvää, pitkäjänteistä ja veronmaksajien takaamaa tuottoa vuosikausiksi.

MOT:n kolmatta kertaa julkaisema yritystukiaineisto paljastaa, että tuuliyhtiöt ovat nousseet nopeasti eniten suoria yritystukia saaneiden yhtiöiden joukkoon.

Yritystukiaineisto kokoaa yhteen tietokantaan kaikki Suomen yritystuet. Pisimmillään aikasarja listaa tukien saajia yli viidentoista vuoden ajalta, ja aineisto sisältää tiedot 6,5 miljardin euron yritystuista.

MOT julkaisee yritystukiaineiston kokonaisuudessaan avoimena datana.
>Lataa aineisto (pdf)

Kommentit