Hyppää pääsisältöön

Protesti synnytti Finlandia Junior -voittajan

Maria Turtschaninoff
Maria Turtschaninoff Kuva: Karin Lindroos maria turtschaninoff

Maria Turtschaninoff on voittanut Finlandia Junior -palkinnon romaanillaan Maresi – punaisen luoustarin kronikoita. Romaanin on ruotsista suomentanut Marja Kyrö. Maresi syntyi turhautumisesta naisilta suljettuun maailmaan. Romaani on kertomus Punaisessa luostarissa asuvasta Maresi-nimisestä tytöstä, joka joutuu puolustamaan itsemääräämisoikeuttaan.

Maria Turtschaninoff kertoo saaneensa idean romaaniinsa valokuvanäyttelystä Helsingin Tennispalatissa muutama vuosi sitten. Kreikkalaisen Athos-vuoren ortodoksisesta luostarista kertova näyttely esitteli paikan, joka on naisilta täysin suljettu.
- Siellä ei ole ollut naisia varmaan tuhanteen vuoteen, Turtschaninoff sanoo. Kuvat olivat hyvin vahvoja ja luostarin rakennukset aivan kuin linnunpesiä jyrkillä kallioilla.
- Katsellessani näyttelyä suutuin yhä enemmän, kirjailija muistelee. Miten on mahdollista, että meidän aikanamme saari on kokonaan naisilta kielletty? Entä mitä tapahtuisi jos asetelma olisikin toisinpäin? Siitä lähti ajatus naisten saaresta ja luostarista.

Maresi-romaanin luostari on salainen paikka.

- Fantasiamaailman naiset ja tytöt voivat paeta sinne väkivaltaa, sairauksia ja nälkää, ja sieltä he saavat turvapaikan. Samalla se on oppimisen keskus, Turtschaninoff sanoo.
Kokemus Athos-vuoren valokuvista seurasi Maria Turtschaninoffia monta vuotta. Vähitellen hän rupesi kirjoittamaan luostariin sijoittuvia tarinoita, eräänlaisia etydejä.
- Yhteen näistä tarinoista ilmestyi tyttö, joka kertoi päivästään luostarissa, Turtschaninoff muistelee.
- Tyttö kertoi kaikista niistä ovista, joiden läpi hän päivän aikana kulki. Tytön ääni kiehtoi minua kovasti ja voi sanoa, että rakastuin siihen. Kirjoitin tästä tytöstä sitten enemmän ja hänestä tuli vähitellen Maresi.

Henkilöhahmojen fantasiaa

Romaanin kirjoittaminen lähti liikkeelle halusta saada selville, mistä tyttö on tullut ja mihin hän on menossa. Keskittyminen romaanihenkilöön erottaa Maresi – punaisen luostarin kronikoita -romaanin perinteisestä fantasiakirjallisuudesta, jossa maailman realistinen kuvaaminen on ollut etusijalla. J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta on malliesimerkki siitä, miten tarina toimii kehyksenä kirjailijan luomalle maailmalle. Maria Turtschaninoff kokee toimivansa päinvastoin.
- Tolkien rakensi maailmansa ensin, ja fantasiamaailman myytit ja kielet olivat hänelle se tärkeä juttu, hän sanoo.
- Minä taas aloitan tarinasta. Henkilöhahmo on minulle tärkein ja rakennan maailmaa hänen ympärilleen.
Maresia on verrattu Tolkienin romaaneihin, mutta Turtschaninoffin mielestä teosten erot tulevat nopeasti esiin.

Vaikka Maresi-romaani sijoittuu luostariin, se ei ole yhteydessä kirkkoon.
- Romaanin maailmassa ei ole uskontoja lainkaan, Turtschaninoff toteaa.
- Mietin, mihin nämä naiset uskovat luostarissa, jossa on ainoastaan naisia. Oli oikeastaan aika itsestään selvää, että he palvovat jumalatarta. Tein paljon tutkimusta jumalatar-kulteista, joita oli jo paljon ennen kuin isot monoteistiset uskonnot tulivat maailmaan. Lainasin, varastin ja sekoitin tutkimiini asioihin jotain omaa.

Ei vain lapsille ja nuorille

Palojoen koulun oppilaat Jenni Matikainen, Essi Immonen, Anni Lounela, Toivo Vanhasaari, Rony Kivistö
Palojoen koulun oppilaat Jenni Matikainen, Essi Immonen, Anni Lounela, Toivo Vanhasaari, Rony Kivistö Kuva: Yle/Anu Heikkinen finlandia junior -palkinto
Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman nurmijärveläisen Palojoen koulun kuudesluokkaisista koostuva, virallinen Finlandia-raati piti Maresia hieman liian pelottavana alakoululaisille.
- Se oli aika raaka, sanoi kuudesluokkalainen Jenni Matikainen. Kun Maresin kaverin Jain sisko kuoli, hän kuoli aika raa’asti. Sisko haudattiin elävältä.
Essi Immonen suosittelisi romaania enemmän yläkoululaisille.
- Ehkä sellaisille, jotka tykkäävät seikkailusta, Jenni Matikainen täydensi. Suosittelemme romaania sellaisille, jotka tykkäävät lukea syvällistä kirjallisuutta.

Maria Turtschaninoff sanoo ajatelleensa Maresia kirjaa kirjoittaessaan.
- Työstäessäni tarinaa mietin, että ovatko teemat vähän rankkoja nuorille lukijoille.
Turtschaninoff sanoo, ettei voinut kuitenkaan ajatella minkäänlaista kohderyhmää kirjoittaessaan romaania.
- Luulen, että se on hyvä asia, sillä Maresi on puhutellut hyvin monenikäisiä lukijoita. Olen saanut yllättävän paljon palautetta aikuisilta lukijoilta.

Tyttöjen fantasia

Finlandia Junior -voittajan valitsija ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kiitti romaania palkintopuheessaan siitä, että se oikaisee fantasiakirjallisuuden miespainotteista sukupuolijakaumaa. Maria Turtschaninoffin mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tyttöjen kirja.
- Pojat saavat siitä irti aivan samoja asioita kuin kaikki tytöt ovat saaneet kaikista niistä kirjoista, jotka kertovat vain pojista. Me olemme kaikki ihmisiä.
Maresi julkaistiin samaan aikaan sekä suomalaisella että ruotsalaisella kustantajalla. Tämän lisäksi romaanin käännösoikeudet on myyty ainakin Tanskaan. Turtschaninoff on suunnitellut romaanille myös jatkoa.
- Tiedän jotain pientä siitä, mitä Maresille tapahtuu. Voi olla, että kirjoitan siitä joskus. Jätän usein tietoisesti kirjoihini aika avoimia loppuja. Näin lukija voi sitten jatkaa tarinaa. Mutta jätän oven auki myös itselleni, jos haluan jatkaa tarinaa sitten joskus, Maria Turtschaninoff sanoo.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri