Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Videopelitkin siirtyvät pilveen

Suoratoisto pelipalveluita
Suoratoisto pelipalveluita Kuva: Yle on-demand pelit

Spotify, Netflix ja muut kuukausimaksulliset suoratoisto- eli streaming-palvelut ovat tehneet viihteen kuluttamisesta entistä helpompaa. Videoiden ja musiikin lisäksi kuukausihintaan on tarjolla myös tietokonepelejä.

Yksi tietokonepelejä kuukausimaksulla tarjoavista palveluista on Yhdysvalloista lähtöisin oleva OnLive, joka lanseerattiin lokakuun 2014 lopussa myös Suomeen. OnLive tarjoaa yli 250 pelin valikoiman 9,90 euron kuukausimaksulla.

Bruce Grove, OnLive
Bruce Grove, OnLive Bruce Grove, OnLive Kuva: Yle haastateltava

- OnLive on sovellusalusta videopeleille. Sen tarkoitus on tuoda pelejä kuluttajille internetin välityksellä samalla periaatteella, kuin Spotify musiikkia tai Netflix videota, televisiota ja elokuvaa. Näemme tämän luonnollisena vallankumouksena, jolla tuoda pelejä laajemman yleisön tietoisuuteen, hehkuttaa OnLiven varatoimitusjohtaja Bruce Grove.

OnLiven käyttäjien ei siis tarvitse ostaa enää yksittäisiä pelejä, vaan ne ovat heillä kuukausimaksua vastaan käytettävissä pilvipalvelun avulla. Bruce Groven mukaan tämä tuo käyttäjille valinnanvapautta.

- Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, jotka haluavat maistiaisia. Niille, jotka haluavat kokeilla pelejä, eivätkä välttämättä asentaa niitä koneelleen. Käyttäjät saavat ison pelikirjaston, jota heidän ei tarvitse ylläpitää.

Grove kertoo, että OnLive on otettu hyvin vastaan ja sillä on tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa käyttäjää.

Samaa peliä voi pelata monenlaisilla laitteilla

OnLive-sovelluksen avulla pelaaminen onnistuu myös laitteilla, joissa ei ole niin paljon suorituskykyä. Tällaisia laitteita voivat esimerkiksi olla internetiin kytkettävät uudet älytelevisiot ja tabletit.

Pilvessä olevat pelipalvelut toimivat myös mobiililaitteissa.
Pilvessä olevat pelipalvelut toimivat myös mobiililaitteella Pilvessä olevat pelipalvelut toimivat myös mobiililaitteissa. Kuva: Yle on-demand pelit

Pelaaminen television tai tabletin avulla mahdollistuu siten, että OnLive-sovelluksessa pelit pyörivät palvelun omilla tietokoneilla, joita käyttäjät pelaavat omilla laitteillaan internetin välityksellä.

Groven mukaan OnLiven ansiosta pelaaminen ei olekaan enää laitesidonnaista.

- Uusissa peleissä on yleensä kovat laitevaatimukset ja ne vaativat tietokoneelta suorituskykyä. Nyt käyttäjällä ei tarvitse olla huiman nopeaa pelikonetta eikä hänen tarvitse odottaa, että valtavan kokoinen peli latautuu ja asentuu koneelle, vaan voi helposti pelata vaikka lounastauolla.

Taulutietokoneella tai televisiolla pelaamiseen tarvitsee tosin myös erikseen ostettavan, noin 40 euroa maksavan, OnLive-peliohjaimen.

Pilvipalvelu hidastelee nopeatempoisessa pelissä

OnLiven konsepti kuulostaa järkevältä, mutta kuinka hyvin se oikeasti toimii? Kokeilin palvelua muutamilla eri peleillä.

Ensivaikutelma on hyvä. Sovellus käynnistyy sujuvasti eikä Borderlands-räiskintäpelin käynnistymiseen kulu muutamaa minuuttia kauempaa.

Näkymä räiskintäpelistä
Räiskintäpeliä suoratoistolla pelatessa vastustaja on usein nopeampi. Näkymä räiskintäpelistä Kuva: Yle videopelit

Siihen sujuvuus tosin jääkin. Pelaaminen tökkii harmillisen paljon räiskintäpelissä, vaikka laajakaistanopeuteni on huippuluokkaa. Tökkiminen ilmenee annettujen komentojen ja hiiren osoittimen liikkeen hitautena, joka tekee tähtäämisen sekä ampumisen pelissä hankalaksi.

Nopeatempoisessa räiskinnässä pilvipalvelussa pelaaminen ei siis toimi niin jouhevasti kuin pitäisi. Rauhallisemmissa peleissä, kuten strategiapeli Civilization V:ssä, OnLive sen sijaan on elementissään, eikä pienestä kontrollien viivestä ole käytännössä juuri haittaa.

Tabletilla tai televisiolla pelaamista en sen sijaan pystynyt kokeilemaan, koska minulla ei ollut käytössäni OnLive-ohjainta. Tämä ei ollut kuitenkaan ainoa este, sillä OnLiven Android-sovellusta ei löytynyt Google Playstä, vaikka palvelun internetsivujen mukaan sellainen pitäisi olla.

PlayStationilta oma PlayStation Now -suoratoistopalvelu

OnLive ei ole ainoa pelejä kuukausimaksulla tarjoava palvelu. Samankaltaisia pelipalveluita on markkinoilla toistaiseksi alle kymmenen. Merkittävin palveluista lienee japanilaisyhtiö Sonyn betatestivaiheessa oleva PlayStation Now.

Palvelun tarkoituksena on tuoda kuluttajille suoratoistoperiaatteella pelattavaksi laaja valikoima PlayStationin eri konsolien uusia ja vanhoja pelejä. Toistaiseksi palvelussa on pelattavana noin 150 PS3:n peliä.

Musiikki- ja videosuoratoistopalveluiden menestys on todistanut, että on olemassa joukko, joka haluaa ostaa kuukausimaksullisia streaming-palveluita.

Sonyn usko pelien suoratoiston onnistumiseen herättää toiveita, sillä epäonnistumisiakin on nähty. Esimerkiksi japanilainen pelifirma Square Enix lopetti viime vuonna oman Core Online -nimisen pelien suoratoistopalvelun alle 18 kuukauden kokeilun jälkeen.

Vaikka kaikki pelien suoratoistopalvelut eivät olekaan ottaneet tuulta alleen, näkee OnLiven Bruce Grove tulevaisuuden valoisana.

- Musiikki- ja videosuoratoistopalveluiden menestys on todistanut sen, että on olemassa joukko, joka haluaa ostaa kuukausimaksullisia streaming-palveluita. Siinä menee tosin vielä muutama vuosi ennen kuin pelaajat ottavat tällaisen mallin omakseen, Grove päättää.

Päivitys 6.4.2015: OnLive on lopettamassa toimintaansa huhtikuun lopussa 2015. Sony jatkanee pelien pilivipalveluiden kehittämistä omilla alustoillaan.
Lue lisää OnLiven toiminnan loppumista:
Pelaajalehti: Pilvipelipalvelu OnLive lopettaa toimintansa, yhtiön varat Sonyn haltuun
Onlive: OnLive Game Service Shutdown FAQ

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Näin kilpailutat sähkön hinnan

    Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

    Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.