Hyppää pääsisältöön

Äänivalinnat – millä äänilähdöllä, millä kielellä?

Kaukosäädin televisio
Kaukosäädin televisio Kuva: Henrietta Hassinen / Yle televisio-ohjelmat,televisioelokuvat,televisio (joukkoviestimet),kaukosäädin,kaukosäädin

Monikanavaääni Ylen kanavilla

Yle lähettää HD-muotoisilla kanavillaan monikanavaääntä Dolby Digital -koodattuna. Yle ei lähetä monikanavaääntä SD-kanavillaan.

Dolby Digitalista käytetään joskus myös nimeä AC3. Dolby Digital 5.1 tarkoittaa, että ohjelmassa lähetetään vasemman etukanavan, oikean etukanavan, keskikanavan, vasemman takakanavan, oikean takakanavan ja matalien äänien kaiuttimen äänisignaalit. Jotta voit kuunnella Dolby Digital-ääntä, tarvitset jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

  • Vastaanottimessasi on digitaalinen äänilähtö, joka on kytketty Dolby Digital -dekooderin kautta kaiuttimille
  • Vastaanottimessasi on Dolby Digital -dekoodaus sisäänrakennettuna ja voit kytkeä kaiuttimet siihen suoraan

Huomaa, että mikäli vastaanottimessa on digitaalinen äänilähtö, on laitteen edessä yleensä logo, jossa lukee Dolby Digital bitstream (out).

Mikäli et halua kuunnella Dolby Digital -ääntä (sinulla ei ole esim. kotiteatterilaitteistoa), on hyvä tarkistaa vastaanottimen asetuksista, että digitaalinen äänilähtö on pois päältä tai Dolby Digital -asetus on pois päältä.

Jos taas haluat kuunnella Dolby Digital -lähetyksiä, kytke digitaalinen äänilähtö päälle ja/tai Dolby Digital -asetus päälle. Vastaanotinten käyttäytymisessä on paljon eroja, joten kannattaa tarkistaa asetukset huolellisesti, yleensä perus-/tehdasasetukset asettavat digitaalisen äänilähdön tilan PCM-ääneksi.

Mikäli huomaat, että vastaanottimen ääni mykistyy Ylen lähettäessä monikanavaääntä, syynä on yleensä, että

  • vastaanotin ohjautuu Dolby Digital äänikomponentille eikä vastaanotin itse tue sen dekoodausta eli purkamista tai
  • digitaalinen äänilähtö ei ole kytketty sopivaan kotiteatterijärjestelmään tai
  • ei ole kotiteatterijärjestelmää, mutta digitaalisen äänilähdön tilaksi on valittu Dolby Digital tai vastaava.

Vastaanottimet näyttävät yleensä monikanavaisen äänikomponentin oman symbolin valittaessa kuunneltavaa äänikieltä. Monikanavakomponentti tulee olemaan samalla kielimäärityksellä kuin ns. pääkieli, joten kannattaa olla hyvin tarkka valittaessa äänikomponenttia.

Monissa vastaanottimissa on Dolby Digital -komponentin vieressä Dolby:n ”kaksois-D”-logo.

Selostusäänen valinta – suomi vai alkuperäinen kieli

Ylen esittämissä dokumenttiohjelmissa sinulla on mahdollisuus kuunnella selostus joko suomeksi tai ns. alkuperäiskielellä (englanti, saksa jne.) Tällaisia ohjelmia ovat mm Avara luonto-, Prisma- ja Historiadokumentit.

Monissa urheilulähetyksissä voit kuunnella selostusta joko suomeksi tai ruotsiksi. Nämä samat ohjeet toimivat myös silloin.

Äänen kielivalinnan perusasetus

Tarkista digivastaanottimesi äänikielen (audio) asetukset. Jos haluat kuunnella selostusta suomeksi, valitse ensisijaiseksi äänikieleksi (audio) suomi. Jos haluat kuunnella selostusta alkuperäiskielellä, valitse asetukseksi esimerkiksi englanti.

Perusasetuksiin pääset yleensä Menu-valikon kautta, sieltä löydät kohdan kieliasetukset (tai vastaavan, valmistajasta riippuen). Tarkemmat tiedot löydät vastaanottimesi käyttöohjeista.
Jos siis kuulet esim. Avara luonto -dokumentin englanninkielisellä selostuksella ja haluaisit kuunnella sen aina suomeksi, tarkista, että vastaanottimesi perusasetukset ovat oikein, äänen kieliasetuksena suomi.

Joskus vastaanottimessa on voinut olla myös toimintahäiriö, joka on aiheuttanut sen, että selostusääni kuuluu alkuperäiskielellä. Toimintahäiriöön auttaa yleensä se, että vaihdat hetkeksi toiselle kanavalle ja palaat sitten takaisin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua