Hyppää pääsisältöön

Älä osta mitään -päivänä lompakko saa levätä

Joka vuosi marraskuun viimeisenä perjantaina Luonto-Liitto kehottaa ihmisiä tarkkailemaan kulutustaan ja siitä aiheutuvia ympäristövaikutuksia, sekä luopumaan ostamisesta edes yhdeksi päiväksi. Päivää kutsutaan yksinkertaisesti Älä osta mitään -päiväksi.

"Sillä halutaan haastaa edes tämän yhden päivän ajaksi oikeasti miettimään tietoisesti omaa kulutuskäyttäytymistä, ja sitä, että kannattaako niitä kaikki tavaroita ostaa, tarvitseeko niitä, vai tekisikö onnelliseksi jokin ihan muu asia kuin se tavara", Älä osta mitään -kampanjakoordinaattori Iitu Kiminki selitti Ylen aamu-tv:ssä marraskuussa 2013.

Marraskuun viimeisenä perjantaina Yhdysvalloissa on myös vuoden suurin shoppailupäivä Black Friday, jolloin ihmiset jonottavat keskiyöllä aukeaviin kauppoihin, joissa on huimia alennuksia. Yhdysvalloissa vietetään kyllä samana päivänä Buy Nothing Daytakin, mutta se ei ole yhtä näkyvä kuin Black Friday, Suomen Washingtonin-suurlähetystön lehdistöneuvos Sanna Kangasharju selitti aamu-tv:ssä.

Kiminkin mukaan Älä osta mitään -päivä syntyi 1990-luvun alussa Pohjois-Amerikassa nimenomaan vastaiskuna Black Fridaylle, jonka tarkoituksena on luoda ihmisille houkutus ostaa tavaraa, jota he eivät oikeasti tarvitse. Kiminki ei myöskään pitänyt jatkuvaa shoppailua järkevänä keinona tainnuttaa taantumaa, vaan hänen mukaansa parempi keino olisi työllistää ihmisiä tavaroiden korjaamisella ja saada ihmiset käyttämään palveluja.

Yksinkertaisesta ideastaan huolimatta yhden päivän ajan ostamisesta pidättäytyminen on yllättävän vaikeaa, totesi vuoden 2003 Älä osta mitään -päivän tiedottaja Tuomas Ketola Pallo Hallussa -ohjelmassa. Hänen mielestään ajatus lompakon lomapäivästä oli kuitenkin vapauttava – kuluttaminen kun on niin suuri osa ihmisen elämää, jopa identiteettiä.

Vuonna 2013 Älä osta mitään jatkui koko joulukuun kestävällä Krääsättömällä joulukuulla. Tarkoituksena ei Kiminkin mukaan ole olla ostamatta mitään, mutta edelleen saada ihmiset tarkkailemaan ostamiensa tuotteiden laatua ja ympäristövaikutuksia.

Krääsättömän joulun lahjavaihtoehtolahjoja oli mietitty jo vuonna 2007. Yle Uutiset kertoi silloin, että kyllästyminen tavaraan näkyi esimerkiksi siinä, että aineettomien lahjojen, kuten kehitysmaihin ostettavien vuohien tai lehmien ostaminen oli suositumpaa kuin koskaan.

Tietolaatikko

Kansainvälisen Älä osta mitään -päivän synty voidaan jäljittää useisiin aloitteisiin, paikkoihin ja tekijöihin.

Ensimmäinen ”No Shop Day”, kuten sitä aluksi kutsuttiin, järjestettiin Vancouverissa vuonna 1992 kanadalaisen mainosmiehen Ted Daven aloitteesta.

Kahden vuoden kuluttua myös Euroopassa kokeiltiin kulutuskriittistä “Consumer Holiday” -projektia, jota vetivät Wolfgang Zuckermann sekä Internet-pohjainen kansalaisjärjestö The Commons.

Vuonna 1995 myös kestävän kehityksen keskus Omslag käynnisti Älä osta mitään -päivän perinteen Hollannissa. Sittemmin yhä useammassa maassa on alettu viettää Älä osta mitään -päivää.

Lähde: Älä osta mitään -päivän kotisivut

Kommentit