Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Estherin kehä

Dokumenttiprojekti: Estherin kehä, Esther Phiri, Yle TV1
Nyrkkeilijä Esther Phiri on Sambian kansallissankari. Dokumenttiprojekti: Estherin kehä, Esther Phiri, Yle TV1 esther phiri

TV1 maanantaina 3.8.2015 klo 21.35 - 23.00, uusinta lauantaina 8.8. klo 12.40
Yle Areenassa 30 päivää

Esther Phiri on nyrkkeillyt tiensä Lusakan slummeista Sambian kansansuosikiksi. Moninkertaisen maailmanmestarin elämä on kurinalaista ja täynnä toisten toiveita ja tarpeita.

Julkkiksena ja roolimallina elämä on taloudellisesti kannattavaa, mutta mikä on vapauden hinta.

Estherin kehä on dokumentti ainutlaatuisesta afrikkalaisnaisesta, joka saavuttaa mainetta ja kunniaa nyrkkeilyssä mutta kaipaa rakkautta ja vapautta.

Esther elättää koko suvun

Esther Phiri on Sambian urheilutaivaan supertähti, kansakunnan silmäterä ja seitsenkertainen maailmanmestari. Hän on köyhistä oloista ponnistanut yksinhuoltajaäiti, jonka on kustannettava koko laajan sukunsa arki.

Rooli ammattiurheilijana ja suurperheen ainoana elättäjänä on raskas. Salaa Ester haaveilee häistä ja aidosta rakkaudesta ja siitä, että oppisi vihdoin lukemaan kunnolla.

Loppumattomat toiveet

Kehässä Esther on vahva ja aggressiivinen, mutta omassa elämässä hän tuntee olevansa loukossa kaikkien muiden vaatimuksissa.

Perheen ja ystävien tarpeet ovat loppumattomat ja läheiset kollegatkin muuttuvat yhtäkkiä vihamielisiksi vastustajiksi. Valmentajalla on vahva ote Estherin arkeen eikä mikään saisi häiritä uran kehitystä.

Ristiriidat kodin ja työn välillä ja omat toiveet suhteessa toisten odotuksiin luovat paineita. Vastakkain ovat kiitollisuus taloudellisesta turvasta ja itsellisen elämän haaveet.

Elämä omiin käsiin

Kysymys vapaudesta ja sen saavuttamisesta valottuu afrikkalaisessa yhteiskunnassa eri lähtökohdista, varsinkin naisten kohdalla.

Sambialaiset ovat ylpeitä mestarinyrkkeilijänsä saavutuksista, mutta hänen roolinsa naisena on jatkuvasti julkisessa puntarissa.

Ilman omaa päättäväisyyttään Ester ei saavuta toiveitaan, jotka ovat lopulta ihmeellisen yksinkertaisia.

Elokuvan ohjaajat Salla Sorri ja Jessie Chisi seurasivat Esterin elämää vuosina 2010 - 2014 . Tuotanto: Helmi Films, Oy 2014. Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä 2014.

Kommentit