Hyppää pääsisältöön

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Kirjailija Jussi Valtonen
Kirjailija Jussi Valtonen Kuva: © Markko Taina jussi valtonen

Eläinaktivistit ja eläinkokeita tekevät joutuvat vastakkain Jussi Valtosen romaanissa He eivät tiedä mitä tekevät. Lisäksi kirjailija kuvittelee varoittavasti, mihin teknologinen kehitys voi johtaa.

Finlandia kirjallisuuspalkinnon esiraati oli löytänyt hienon ja suuren teoksen kuuden joukkoon. Jussi Valtosen romaani on näkemyksellisen tärkeä puheenvuoro tieteen ja teknologisen kehityksen vaaroista.

Romaani sijoittuu kahteen aikatasoon. Lähtökohtana on 1990-luvun alku, ja siitä se ajallisesti ulottuu kuviteltuun lähitulevaisuuteen. Kirjan alussa Valtonen kirjoittaa satiirisesti Suomesta amerikkalaisen tutkijan Joen silmien kautta. Joe ihmettelee suomalaisten käytöstapoja ja tieteellisen maailman tunkkaisuutta. Tietotekniikka oli tuolloin vielä Suomessakin lastenkengissä.

Tarinan lähitulevaisuuteen ulottuvassa kuvitelmassa ihmisten yksityinen elämä on luisumassa täysin markkinoinnin temmellyskentäksi. Aivoja manipuloimaan kykenevä tietotekniikka ja lääkitys tunkeutuvat ydinperheeseen nuorten kautta. Vanhemmat seuraavat kauhistuneina sivusta, kuinka heidän lapsensa vietellään lääke-, muoti- ja teknologiafirmojen koekaniineiksi jo koulussa.

Amerikkalainen Joe on elämillä lääkkeitä testaava huippututkija. Hän on hetken naimissa suomalaisen Alinan kanssa. Heidän lapsestaan Samuelista kasvaa 17-vuotias eläinkokeita vastustava radikaali, joka verkostoituu muiden kansainvälisten aktivistien kanssa.

Vaikka Valtonen kirjoittaa mullistavista yhteiskunnallisista asioista, hänen keskiössään ovat kuitenkin ihmisten välisten suhteiden ongelmat. Nimestä alkaen kirjassa on raamatullisia viittauksia aivan Abrahamin pojan uhraukseen saakka.
- Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri