Hyppää pääsisältöön

Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki
Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki Kuva: YLE/Strömsö virkkaaminen

Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

Malli on sama kaikissa, isompiin kokoihin tarvitaan vain useampia kerroksia ja lisäyksiä. Tämä takki on tarkoitettu kaksivuotiaalle, ja siinä on ¾-pituiset hihat. Tähän malliin on muutamia erilaisia tekotapoja, ja se on erityisen suosittu virkkuutyö hyväntekeväisyysmyyjäisissä.

Strömsön Lee käytti tämän takin virkkaamiseen vajaat 100 grammaa lankaa ja virkkuukoukkua nro 4. Käytä valitsemaasi lankaan sopivaa virkkuukoukkua, mieluummin hieman isompaa, jotta takista tulee joustava. Takin voi tehdä monesta eri langasta.

Virkkauslyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
ks = kiinteä silmukka
p = pylväs

Tee näin:

1. Virkkaa 4 kjs ja sulje renkaaksi 1 ps:lla 1. kjs:aan.

2. Virkkaa 2 kjs tuodaksesi koukun seuraavalle kerrokselle. Ketjusilmukat vastaavat ensimmäistä pylvästä, ja jokainen kerros aloitetaan tällä tavalla. Virkkaa sitten 2 p renkaaseen (= ensimmäinen pylväsryhmä), 2 kjs (= kulma), *3 p, 2 kjs*, toista *–*, kunnes työssä on kuusi pylväsryhmää (yksi pylväsryhmä muodostuu kolmesta pylväästä) ja kuusi kulmaa (yksi kulma muodostuu kahdesta ketjusilmukasta pylväsryhmien välissä).

3. Virkkaa kolmas kerros ja kaikki sitä seuraavat kerrokset näin: 2 kjs, *1 p edellisen kerroksen p:iden väliin kulmaan asti, 2 p + 2 kjs + 2 p kulman kjs-kaareen*, toista *–* kerros loppuun. Sulje kerros 1 ps:lla 2. kjs:aan ja tee seuraava kerros samalla tavalla.

4. Virkkaa niin monta kerrosta, että kuusikulmion sivu on yhtä pitkä kuin haluat hihan pituudeksi. Tähän takkiin Lee teki 11 kerrosta.

5. Virkkaa vielä toinen samanlainen kuusikulmio.

6. Taita kuusikulmio L-kirjaimen muotoiseksi. Sisäkulma on kainalo. Taita toinen kuusikulmio samalla tavalla ja aseta ne vierekkäin niin, että muodostuu takki, joka ommellaan yhteen takaa keskeltä ja hihojen yläreunoista.

7. Jos haluat takista leveämmän ja pidemmän, virkkaa vielä kaksi kerrosta samoin kuin edellä (virkkaamalla pylväitä edellisen kerroksen pylväiden väleihin). Aloita niskasta, jatka selkää alas, alareunan ympäri ja etureunaa ylös (ei hihaosaan). Virkkaa kaksi kerrosta kumpaankin kappaleeseen.

8. Ompele takasauma.

9. Ompele hihasaumat pääntiehen asti. Jätä takasauman molemmilta puolilta muutama sentti avoimeksi sen mukaan, kuinka ison pääntien haluat.

10. Jos haluat hihoista pidemmät, virkkaa lisää kerroksia hihansuihin ja vähennä halutessasi silmukkamäärää, jos haluat, että hihat kapenevat.

11. Jos haluat takista vielä pidemmän, virkkaa alareunaan lisää kerroksia.

12. Jos haluat takkiin napit ja napinlenkit, merkitse niiden paikat.

13. Reunusta pääntie, etureuna ja alareuna kiinteillä silmukoilla, tähän Lee käytti luonnonvalkoista lankaa. Virkkaa samalla napinlenkit. Kun pääset kohtaan, johon haluat napinlenkin, virkkaa niin monta ketjusilmukkaa, että nappisi mahtuu kjs-ketjun läpi. Leen napit olivat erityisen isoja, joten hän virkkasi 9 kjs. Kiinnitä kjs-ketju etureunaan piilosilmukalla. Virkkaa lenkkiin tarvittava määrä kiinteitä silmukoita, Lee virkkasi 9 ks. Jatka sitten kiinteiden silmukoiden virkkaamista seuraavaan napinlenkin paikkaan asti.

14. Päättele kaikki langanpäät.

15. Ompele takkiin napit niin, että ne tulevat samoihin kohtiin kuin napinlenkit.

Vinkki! Takin muuntelussa ja koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Tässä tehdyn ristikon sijaan voit tehdä pylväsryhmiä, jolloin takki muistuttaa isoäidinneliötä. Mitä isomman takista teet, sitä enemmän kerroksia tarvitset myös takin leventämiseen ja pidentämiseen. Voit pidentää sitä myös ompelemalla kerroksen isoäidinneliöitä takaosaan tai alareunaan.

Katso videot, niin pääset alkuun.