Hyppää pääsisältöön

Musiikki, takaovi mieleen?

Uudessa amerikkalaisessa dokumenttielokuvassa Alive Inside sosiaalityöntekijä Dan Cohen keksii viedä ipodeja vanhainkoteihin. Kamerat seuraavat miten itseensä vetäytyneistä asukkaista paljastuu musiikin avulla aivan uusia piirteitä. Alive Inside palkittiin äskettäin Sun Dance Film Festivalilla. Nyt amerikkalaisiin vanhainkoteihin tulvii erityisesti nuorten lahjoittamia soittimia.

Meillä Suomessa dementiaan sairastuvien määrän ennustetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Miina Sillanpään säätiön tutkimusten mukaan kuntoutusta muistisairaille on tarjolla vain vähän heti diagnoosin jälkeen ja tarve ryhmätoimintaan on suuri. Yhdessä Helsingin yliopiston ja Sibelius-Akatemian kanssa säätiö toteutti Muistaakseni laulan -tutkimushankkeen, joka päättyi viime keväänä. Tutkimukseen osallistui 89 muistisairasta.

Joonatan Pitkänen laulaa dementiakoti Wilhelmiinassa
Joonatan Pitkänen osallistui Muistaakseni laulan -kuoron harjoituksiin palvelukoti Wilhelmiinassa. Joonatan Pitkänen laulaa dementiakoti Wilhelmiinassa Kuva: Yle / Minna Dufton kuorohaaste

- Tutkimuksessa valmennettiin muistisairaan omaisia tai hoitajia käyttämään tuttuja lauluja joko kuuntelemalla tai laulamalla osana arkihoitoa ja seurattiin valmennuksen vaikuttavuutta neuropsykologisilla testeillä ja kyselylomakkeilla yhdeksän kuukauden ajan. Ehkä semmoinen suurin havainto oli nähdä kuinka laajalti säännölliset musiikkiaktiviteetit voivat vaikuttaa muistisairaan kognitiiviseen kykyyn, mielialaan ja elämän laatuun, kertoo psykologian dosentti Teppo Särkämö Helsingin yliopistosta.

He eivät välttämättä muista montako lasta heillä on, mutta he muistavat laulujen sanat.
Marjukka Riihimäen selfie Muistaakseni laulan -kuoron kanssa dementiakoti Wilhelmiinassa #lupavälittää #hyväteko #ylestrada
Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki vetää Muistaakseni laulan -kuoroa. Marjukka Riihimäen selfie Muistaakseni laulan -kuoron kanssa dementiakoti Wilhelmiinassa #lupavälittää #hyväteko #ylestrada Kuva: Yle/ Marjukka Riihimäki lupa välittää kampanja selfie

Laulaminen palauttaa muistot

Muistaakseni laulan -hanke selvitti myös, että laulamisesta oli apua myös muistisairaan omaiselle. Musiikin avulla omainen näkee miten muistipotilas silminnähden virkistyy ja elävöityy ja virkistyy samalla itsekin. Laulaminen voi myös olla puhekyvyn menettäneen muistisairaan keino kommunikoida.

Strada pääsi seuraamaan tutkimushankkeen ansiosta syntyneen Muistaakseni laulan -kuoron harjoituksia helsinkiläisessä palvelukoti Wilhelmiinassa. Muistisairaista vanhuksista koostuvaa kuoroa johtaa musiikkineuvos ja mm. Philomela -kuoron johtaja Marjukka Riihimäki:

- Mua hämmästyttää joka kerta se, että kun me ruvetaan laulamaan niin kuorolaiset yhtäkkiä lähtevät mukaan ja muistavat sanat. He eivät välttämättä muista montako lasta heillä on, mutta he muistavat laulujen sanat. Ne tulevat kuin nauhalta vaan.

Lisää Stradassa perjantaina 21.11., TV1 klo 21.30. Alive Inside -elokuva on katsottavissa Suomessa Netflixin kautta. Elokuva ei ole tulossa teatterilevitykseen Suomessa.

Voit myös tutustua elokuvaan täällä!

Strada haastaa kaikki laulamaan muistisairaille osana #lupavälittää ja #hyväteko -kampanjoita! Ota haaste vastaan täällä: Muistitko laulaa

Kommentit
 • Avaruusromua: Tehtävä Itä-Berliinissä!

  He soittivat DDR:ssä jo 1980.

  David Bowie, Eurythmics ja Genesis esiintyivät läntisessä Berliinissä kesällä 1987. Samana syksynä Bob Dylan esiintyi Itä-Berliinin puolella. Vuonna 1988 itäpuolella esiintyi Bruce Springsteen. Seuraavana vuonna muuri murtui. Sen jälkeen pohdittiin, kuinka suurta ja tärkeää osaa popmuusikot olivat näytelleet Berliinin muurin murtumisessa. Myös itäisen Saksan punk-rockareiden ja muiden vaihtoehtokapinallisten tärkeä rooli on nostettu esiin. Nämä kaikki 1980-luvun lopulla tapahtuneet asiat olivat tärkeitä, mutta kuka muistaa, että ensimmäinen Itä-Berliinissä esiintynyt läntinen pitkätukkaorkesteri kävi siellä jo vuonna 1980? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Tehtävä Itä-Berliinissä!

  He soittivat DDR:ssä jo 1980.

  David Bowie, Eurythmics ja Genesis esiintyivät läntisessä Berliinissä kesällä 1987. Samana syksynä Bob Dylan esiintyi Itä-Berliinin puolella. Vuonna 1988 itäpuolella esiintyi Bruce Springsteen. Seuraavana vuonna muuri murtui. Sen jälkeen pohdittiin, kuinka suurta ja tärkeää osaa popmuusikot olivat näytelleet Berliinin muurin murtumisessa. Myös itäisen Saksan punk-rockareiden ja muiden vaihtoehtokapinallisten tärkeä rooli on nostettu esiin. Nämä kaikki 1980-luvun lopulla tapahtuneet asiat olivat tärkeitä, mutta kuka muistaa, että ensimmäinen Itä-Berliinissä esiintynyt läntinen pitkätukkaorkesteri kävi siellä jo vuonna 1980? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.