Hyppää pääsisältöön

Musiikki, takaovi mieleen?

Uudessa amerikkalaisessa dokumenttielokuvassa Alive Inside sosiaalityöntekijä Dan Cohen keksii viedä ipodeja vanhainkoteihin. Kamerat seuraavat miten itseensä vetäytyneistä asukkaista paljastuu musiikin avulla aivan uusia piirteitä. Alive Inside palkittiin äskettäin Sun Dance Film Festivalilla. Nyt amerikkalaisiin vanhainkoteihin tulvii erityisesti nuorten lahjoittamia soittimia.

Meillä Suomessa dementiaan sairastuvien määrän ennustetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Miina Sillanpään säätiön tutkimusten mukaan kuntoutusta muistisairaille on tarjolla vain vähän heti diagnoosin jälkeen ja tarve ryhmätoimintaan on suuri. Yhdessä Helsingin yliopiston ja Sibelius-Akatemian kanssa säätiö toteutti Muistaakseni laulan -tutkimushankkeen, joka päättyi viime keväänä. Tutkimukseen osallistui 89 muistisairasta.

Joonatan Pitkänen laulaa dementiakoti Wilhelmiinassa
Joonatan Pitkänen osallistui Muistaakseni laulan -kuoron harjoituksiin palvelukoti Wilhelmiinassa. Joonatan Pitkänen laulaa dementiakoti Wilhelmiinassa Kuva: Yle / Minna Dufton kuorohaaste

- Tutkimuksessa valmennettiin muistisairaan omaisia tai hoitajia käyttämään tuttuja lauluja joko kuuntelemalla tai laulamalla osana arkihoitoa ja seurattiin valmennuksen vaikuttavuutta neuropsykologisilla testeillä ja kyselylomakkeilla yhdeksän kuukauden ajan. Ehkä semmoinen suurin havainto oli nähdä kuinka laajalti säännölliset musiikkiaktiviteetit voivat vaikuttaa muistisairaan kognitiiviseen kykyyn, mielialaan ja elämän laatuun, kertoo psykologian dosentti Teppo Särkämö Helsingin yliopistosta.

He eivät välttämättä muista montako lasta heillä on, mutta he muistavat laulujen sanat.
Marjukka Riihimäen selfie Muistaakseni laulan -kuoron kanssa dementiakoti Wilhelmiinassa #lupavälittää #hyväteko #ylestrada
Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki vetää Muistaakseni laulan -kuoroa. Marjukka Riihimäen selfie Muistaakseni laulan -kuoron kanssa dementiakoti Wilhelmiinassa #lupavälittää #hyväteko #ylestrada Kuva: Yle/ Marjukka Riihimäki lupa välittää kampanja selfie

Laulaminen palauttaa muistot

Muistaakseni laulan -hanke selvitti myös, että laulamisesta oli apua myös muistisairaan omaiselle. Musiikin avulla omainen näkee miten muistipotilas silminnähden virkistyy ja elävöityy ja virkistyy samalla itsekin. Laulaminen voi myös olla puhekyvyn menettäneen muistisairaan keino kommunikoida.

Strada pääsi seuraamaan tutkimushankkeen ansiosta syntyneen Muistaakseni laulan -kuoron harjoituksia helsinkiläisessä palvelukoti Wilhelmiinassa. Muistisairaista vanhuksista koostuvaa kuoroa johtaa musiikkineuvos ja mm. Philomela -kuoron johtaja Marjukka Riihimäki:

- Mua hämmästyttää joka kerta se, että kun me ruvetaan laulamaan niin kuorolaiset yhtäkkiä lähtevät mukaan ja muistavat sanat. He eivät välttämättä muista montako lasta heillä on, mutta he muistavat laulujen sanat. Ne tulevat kuin nauhalta vaan.

Lisää Stradassa perjantaina 21.11., TV1 klo 21.30. Alive Inside -elokuva on katsottavissa Suomessa Netflixin kautta. Elokuva ei ole tulossa teatterilevitykseen Suomessa.

Voit myös tutustua elokuvaan täällä!

Strada haastaa kaikki laulamaan muistisairaille osana #lupavälittää ja #hyväteko -kampanjoita! Ota haaste vastaan täällä: Muistitko laulaa

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri