Hyppää pääsisältöön

Näkyykö, kuuluuko?

Tarkkaamo
Tarkkaamo Kuva: Yle/ Laura Mainiemi lähetys


Tv- ja radiokanavien näkyvyys ja kuuluvuus vaihtelee vastaanottopaikan ja signaalin jakelumenetelmän (antennivastaanotto, kaapeli- tai satelliittivastaanotto) mukaisesti.

Normaalitasoisten SD-lähetysten antenniverkon katsoja / kuuntelija saa apua Digitalta tai oman paikkakunnan antenniurakoitsijalta.

Ylen tekninen neuvonta palvelee Yleisradioon liittyvissä teknisissä kysymyksissä.

Tv-lähetykset

Antenni-tv-lähetyksiä on saatavilla sekä VHF- että UHF-taajuuksilla. UHF-antennilla vastaanotettavat lähetykset tulevat Digitan mastoista ja VHF-lähetykset DNAn mastoista.

Televisiolähetyksiä kaapelin ja satelliitin kautta katsovan kannattaa häiriötilanteissa tai opastusta kaivatessaan olla ensisijaisesti yhteydessä oman operaattorinsa asiakaspalveluun.

Ylen tv-kanavilla on joka neljäs keskiviikko klo 11.05.–12.20 huoltotauko, jonka aikana kanavilla näkyy uutisikkuna ja kuuluu radiolähetys.

Satelliittipaketti katvealueille

Tv-toimijat ovat sopineet yhteisesti, että tilapäisillä tai pysyvillä katvealueilla asuvat henkilöt voivat saada Canal Digitalilta satelliittikatselun mahdollistavan laitteisto- ja kanavapaketin. Paketin hinta on 60 euroa ilman asennusta.

Radiolähetykset

Oman asuinalueesi radiokanavien taajuudet löydät Digitan karttapalvelusta.

Radiokanavien taajuudet löytyvät myös Ylen Teksti-TV:n sivulta 582.

Ylen ULA-lähetysten kuuluvuuskartat Digitan sivuilla.

Kaapeliverkon radiotaajuudet löytyvät oman kaapelioperaattorisi asiakaspalvelun kautta.

Yle Radio Suomen alueelliset lähetykset autoradiossa

Monet autoilijat ovat tuskastuneita siihen, että kun tien päällä kuuntelee Ylen maakuntaradiota, ohjelma saattaa hypätä naapurimaakunnan taajuudelle. Kyse on RDS:n ominaisuudesta. Autoradioissa (ja muissakin radioissa) on jo kauan ollut ominaisuutena RDS. Autoissa tekniikka mahdollistaa muun muassa sen, että vastaanotin vaihtaa taajuutta aina voimakkaimmalle samaa ohjelmaa lähettävälle asemalle. RDS-ominaisuus on kuitenkin kiusallinen esimerkiksi Yle Radio Suomen alueellisten lähetysten aikana. Esimerkiksi Ylen Aikaisen ohjelma voikin vaihtua yhtäkkiä Lahden Radion puolelle ja päinvastoin.

Loc tai reg päälle, niin maakuntaradio ei vaihdu

Autoradioista löytyy joko nappi tai valikko, jossa on loc- tai reg-valinta. Kun jommankumman (nimi vaihtelee laitteiden mukaan) avulla kytketään aluelukitus päälle, niin asema ei seilaa jatkuvasti kahden eri maakuntaradion välillä. Yksi vaihtoehto on myös ottaa koko RDS-toiminto kokonaan pois päältä radion napin tai valikon kautta.

Jos kuitenkin matkustat poikki Suomen, ota loc- tai reg-valinta pois päältä, jotta radio löytää automaattisesti myös muut Yle Radio Suomen taajuudet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.