Hyppää pääsisältöön

Polinan ja Samin saslik

Polina ja Sami tekevät Kuka kutsui Kokanderin -sarjan toisessa osassa herkullisia grillivartaita. Pietarista Suomeen muuttaneen Polinan saslikissa olennaista on huolellinen lihan marinointi ja tietysti maustaminen. Ohjelman toinen osa, jossa saslikkia valmistetaan, nähdään TV1:ssä lauantaina 22.11. klo 18.15.

"Šašlikin resepti on hyvin suurpiirteinen, en noudata tarkkoja määriä, vain toimin jotenkin vaistoni mukaan. Mutta tässä se on:

Ainekset:

Liha:
Kasslerin pala (neljälle-kuudelle aikuisille on hyvää varata n. 1.5 kiloa) tai
saman verran halal-kaupasta tai kauppahallista ostettua lammasta.

Marinointiin:

Lihaa marinoidaan venäläistä shaslikia varten
Lihaa marinoidaan venäläistä shaslikia varten Kuva: Yle marinointi

Pakollista:
Sipulia - paljon, pieniksi silputettuna (voi silputta myös blenderissä), sillä sen mehu on osa marinadia.
Etikkaa tai happammahkoa viiniä - etikkaa kuuluu 1-3 ruokalusikkaa lihan määrästä ja mausta riippuen, viiniä voi laittaa 1,5 desiä.
Mustapippuria myllystä maun mukaan, mieluummin runsaasti.
Rosepippuria murskattuna maun mukaan.
Hieman oliiviöljyä.

Vaihtoehtoista:
Valkosipulia murskattuna.
Kuivattua tai tuoretta rosmariinia, jos kyseessä on lammasta.

Valmistelu marinointiin:
Liha leikataan kuutioiksi 4X4 cm ja laitetaan lasikulhoon. Silputut sipulit, murskatut valkosipulit, kaikki nesteet ja mausteet heitetään samaan kulhoon ja sekotetaan käsin liha ja mausteet keskenään.

Marinointi:

Marinoi lasikulhossa lautasen peittämänä ja painon alla:
Kassler - vähintään 1 vuorokausi.
Lammas - vähintään puolitoista vuorikautta, saa pitää kahtakin vuorokautta marinaatissa.
Välillä voi sekoittaa.
HUOM! EI SUOLAA marinointiin.

Vartaiden tekeminen ja grillaaminen:

Lisäainekset:
Tomaatti-, paprika-, salottisipuli ja kesäkurpitsapalat, kevyesti suolattuna, öljyttynä ja muskottipähkinällä maustettuna.
Tuoretta korianteria ripoteltavaksi valmiille vartaille.

Marinoitu liha suolataan ennen vartaiden laittoa maun mukaan. Itse tarkistan maun nuoleskelemalla.

Vartaaseen (sen pituudesta riippuen) laitetaan 4-5 lihapalaa vuorottelen vihannesten palojen kanssa vapaassa järjestyksessä, mutta tarkoitus on, että samassa vartaassa olisi 2-3 erilaista vihanneslajia.

Vartaat voi paistaa eri tavoin, mutta iso pihahiiligrilli on ylivoimaisesti paras tapa. Itse olen kokeillut myös takassa pienissä vartaissa, tavallisessa sähköunissa sekä kaasugrillissa. Uuni ja kaasugrilli eivät kuitenkaan anna savun hienostunutta makua. Varras paistuu 7-10 minuuttia, riippuen siitä,kuinkä kypsäksi liha halutaan.

Valmiille vartaille ripotellaan tuoretta silputettua korianteria.

Kastikkeeksi sopivat tzatsiki tai tkemali (löytyy marketeista tai virolaisista / venäläisistä etnisista kaupoista).

Hyvää ruokahalua!"

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

    Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

    Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

    Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

    Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

  • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

    Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

  • Alexandran kasvisopas

    Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

    Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.