Hyppää pääsisältöön

Prisma: Mannerten synty

Prisma: Mannerten synty, Arto Luttinen, Yle TV1
Suomalainen geologi, tohtori Arto Luttinen on tutkinut Afrikan mantereen syntyvaiheita. Prisma: Mannerten synty, Arto Luttinen, Yle TV1 Arto Luttinen,arto luttinen

TV1 maanantaisin 1. - 22.12.2014 klo 19.00 - 19.50, uusinta tiistaisin n. klo 22.35 ja lauantaisin klo 11.05
Yle Areenassa 7 päivää

Noin 250 miljoonaa vuotta sitten maapallolla oli vain yksi jättiläismanner, Pangaea. Se alkoi hajota noin 200 miljoonaa vuotta sitten. Minkälaisia todisteita mantereen hajoamisesta löytyy Afrikasta?

Afrikan mantereen syntyvaiheita on tutkinut suomalainen geologi, tohtori Arto Luttinen. Hänen tutkimuksissaan on muun muassa selvinnyt, että Victorian putouksen kalliot liittyvät mantereen syntyyn.

Neliosainen BBC:n dokumenttisarja (Rise Of The Continents) kuvaa maapallon mantereita ja niiden historiaa.

Muutokset vauhdittaneet sivilisaatiota

Etelä- ja Pohjois-Amerikan alueet ovat olleet aikoinaan yhdessä, mutta rajut geologiset voimat ovat repineet ne erilleen. Sarjan toisessa osassa kerrotaan, miten molempien mannerten kansat ovat joutuneet kokemaan melskeisiä aikoja.

Kolmannessa osassa selviää, kuinka Australia oli aikoinaan yhteydessä Etelänmantereeseen. Repeämisen jälkeen manner lähti vaeltamaan kohti lämpimämpää ilmastoa. Australian eliömaailma joutui suuren sopeutumisen eteen.

Eurooppa ja Aasia ovat geologisesti samaa valtavaa maamassaa, Euraasiaa, mutta aikojen kuluessa alue on muuttanut muotoaan moneen kertaan. Sarjan päätösjaksossa nähdään, miten muutokset ovat suosineet myös sivilisaatioiden kehitystä.

Tuotanto: BBC. Britannia, 2013. Dokumenttisarjan lukijana on Jukka Pitkänen.

Lisää ohjelmasta

Kommentit