Hyppää pääsisältöön

Säälipillua lääkkeeksi nuorten miesten syrjäytymiseen

Tanja Heinänen näyttelee Mirjaa Säälistäjät-elokuvassa.
Tanja Heinänen näyttelee Säälistäjät-elokuvan Mirjaa. Tanja Heinänen näyttelee Mirjaa Säälistäjät-elokuvassa. Kuva: Säälistäjät - tuotantoyhtiö säälistäjät tanja heinänen mirja

Elokuvakäsikirjoittajat Hannaleena Hauru ja Tanja Heinänen ärsyyntyivät muutaman vuoden takaisesta Aamulehden kolumnista, jossa väitettiin kouluampumistapauksiin liittyen, että tytön puute sairastuttaa nuoren miehen.

”Seksi tai seksin puute on keskeinen nuorta miestä eteenpäin ajava voima. Jos seksistä jää paitsi, mieli alkaa täyttyä liian helposti pakkomielteillä oman surkeutensa laajentamisesta koko ympäröivään yhteiskuntaan”, Aamulehden kolumnisti Markus Määttänen analysoi kirjoituksessaan 24.7.2011.


Pitääkö naisten oikeasti alkaa antaa enemmän ja kenties myös sellaisille miehille, joiden kanssa ei muuten olisi?

Tästä sai alkunsa Haurun ja Heinäsen lauantaina 22.11. Lens Politica –elokuvafestivaalissa nähtävä leffa, jossa työvoimatoimiston naiset alkavat tarjota syrjäytyneille nuorille miehille säälipillua. Työkkärin naiset uskovat sen ehkäisevän kouluampumisia.

”Mediassa on toistunut viime vuosina useammankin kerran teema, että ikään kuin sääliseksi olisi keino väkivaltaisten taipumusten hoitamiseen. Tämä herätti paitsi ärtymystä myös pelkoa, että mitä kaikkea naisilta vaaditaan: pitäisikö naisten oikeasti alkaa antaa enemmän ja kenties myös sellaisille miehille, joiden kanssa ei muuten olisi”, Tanja Heinänen hämmästelee.

Haurun ja Heinäsen kynästä syntyi satiiri, jossa aiheella revitellään olan takaan.
"Netissä keskustelupalstoilla on esiintynyt kommentteja, että miksi tällaista pitää tehdä, ja että hän ei ainakaan aio katsoa elokuvaa", Heinänen kertoo.

Heinäsen ja Haurun oma tavoite on ollut, että keskustelu syräjytymisestä ja nuorten miesten väkivaltataipumuksista siirtyisi naisista yhteiskunnallisiin rakenteisiin, joilla ongelmiin voitaisiin oikeasti puuttua.
"Halusimme siirtää huomion pois siitä, että asia olisi ikään kuin naisten ratkaistavissa", Heinänen sanoo.

Elokuvakäsikirjoittaja, näyttelijä Tanja Heinänen
Näyttelijä, käsikirjoittaja Tanja Heinänen Elokuvakäsikirjoittaja, näyttelijä Tanja Heinänen Kuva: Thomas Hagström / Yle tanja heinänen

Seksi tai seksin puute on keskeinen nuorta meistä eteenpäin ajava voima

Kirjailija Raimo Pesosen syksyllä ilmestyneessä kirjassa Metsästäjä esiintyy Jonne, joka ihailee Mestari-nimistä äärioikeistolaista nettikirjoittajaa ja nauttii eläinten rääkkäyksestä. Kouluampujatyypin pään sisään meno ei ollut ihan helppo prosessi. Kirjailijan oma kokemus koulukiusattuna auttoi kirjoittamisessa.
"Pystyin mielestäni ymmärtämään henkilöä, mutta en tietenkään hyväksymään hänen ajatuksiaan", Pesonen kertoo.
Pesonen halusi mennä joukkotuhotaipuvaisen miehen "pään sisään", koska ilmiö on olemassa yhteiskunnassamme.
Pesosen mielestä keskustelu kouluampujista lähti sivuraiteille Aamulehden kolumnista. Elokuva jatkaa teemaa ottaen siitä irti kaiken mahdollisen, niin kuin elokuvan Pesosesta kuuluukin tehdä.
"Ei se voi mennä näin yksinkertaisesti, että ihminen, joka ei saa nais- tai miesseuraa lähtisi siitä tappamaan muita. On paljon ihmisiä, joilla ei ole parisuhdetta heidän toiveistaan huolimatta, mutta silti he elävät normaalia elämää", Pesonen pohtii.
Stradan Marjut Tervola ja kirjailija Raimo Pesonen
Raimo Pesonen ja Stradan Marjut Tervola Stradan Marjut Tervola ja kirjailija Raimo Pesonen Kuva: Thomas Hagström / Yle marjut tervola raimo pesonen

Katso käsikirjoittaja, näyttelijän Tanja Heinäsen pitkä haastattelu elokuvasta alla!

Säälistäjät-elokuva nähdään Lens Politicassa la 22.11. klo 21 Andorrassa ja su 23.11. klo 18 Dubronikissa.
Lens Politica -festivaalin kotisivu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri