Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Vain harva alkoholin suurkuluttaja on alkoholisti

Suurin osa paljon alkoholia juovista pystyy tarvittaessa lopettamaan tai ainakin vähentämään juomistaan, todettiin tutkimuksessa.

Viski-sanaa ei saa käyttää // Kuva: EPA / MICHEL KRAKOWSKI

Vain kymmenen prosenttia alkoholin suurkuluttajista on alkoholisteja, kertoo Yhdysvalloissa tehty laaja tutkimus.

Yhdysvaltain kansanterveysorganisaatio U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on tutkinut yli 138 000 henkilön juomistottumukset. Lopputulos oli, että 90 prosenttia niistä, jotka joivat runsaasti alkoholia, eivät täyttäneet alkoholismin kriteereitä.

Alkoholismin tunnusmerkkejä ovat kyvyttömyys lopettaa tai vähentää juomista, juomisen jatkaminen, vaikka se haittaa perhe-elämää tai työssäkäyntiä, tai juomiseen päivittäin käytetty huomattavan suuri aika.

Tutkituista henkilöistä, jotka ilmoittivat ryyppäävänsä vähintään kymmenen kertaa kuukaudessa, vain kolmasosa todettiin alkoholisteiksi. "Ryyppäämiseksi" tulkittiin käyttäytyminen, jossa yhdellä kertaa juotiin suuri määrä alkoholia. Suureksi määräksi katsottiin naisilla neljä alkoholiannosta ja miehillä viisi annosta.

Vaikka tutkimustulos on helpottava tieto monille alkoholin suurkuluttajille, CDC varoittaa, ettei syytä juhlaan ole.

Mittava alkoholin käyttö on joka tapauksessa terveydelle vahingollista. Se aiheuttaa eri syöpämuotoja sekä sydän- ja maksasairauksia ja on suuri syy myös moniin auto-onnettomuuksiin.

Lähteet: Yle Uutiset

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.