Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Vain harva alkoholin suurkuluttaja on alkoholisti

Suurin osa paljon alkoholia juovista pystyy tarvittaessa lopettamaan tai ainakin vähentämään juomistaan, todettiin tutkimuksessa.

Viski-sanaa ei saa käyttää // Kuva: EPA / MICHEL KRAKOWSKI

Vain kymmenen prosenttia alkoholin suurkuluttajista on alkoholisteja, kertoo Yhdysvalloissa tehty laaja tutkimus.

Yhdysvaltain kansanterveysorganisaatio U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on tutkinut yli 138 000 henkilön juomistottumukset. Lopputulos oli, että 90 prosenttia niistä, jotka joivat runsaasti alkoholia, eivät täyttäneet alkoholismin kriteereitä.

Alkoholismin tunnusmerkkejä ovat kyvyttömyys lopettaa tai vähentää juomista, juomisen jatkaminen, vaikka se haittaa perhe-elämää tai työssäkäyntiä, tai juomiseen päivittäin käytetty huomattavan suuri aika.

Tutkituista henkilöistä, jotka ilmoittivat ryyppäävänsä vähintään kymmenen kertaa kuukaudessa, vain kolmasosa todettiin alkoholisteiksi. "Ryyppäämiseksi" tulkittiin käyttäytyminen, jossa yhdellä kertaa juotiin suuri määrä alkoholia. Suureksi määräksi katsottiin naisilla neljä alkoholiannosta ja miehillä viisi annosta.

Vaikka tutkimustulos on helpottava tieto monille alkoholin suurkuluttajille, CDC varoittaa, ettei syytä juhlaan ole.

Mittava alkoholin käyttö on joka tapauksessa terveydelle vahingollista. Se aiheuttaa eri syöpämuotoja sekä sydän- ja maksasairauksia ja on suuri syy myös moniin auto-onnettomuuksiin.

Lähteet: Yle Uutiset