Hyppää pääsisältöön

Ylen lähetykset – näkyykö, kuuluuko?

Ylen lähetystekniikkan tiloja Pasilassa.
Ylen lähetystekniikkan tiloja Pasilassa. Kuva: Suvi Kuusisto / Yle Yle Uutiset,studiot,lähetystekniikka,kamerat,näytöt,Yle


Tv- ja radiokanavien näkyvyys ja kuuluvuus vaihtelee vastaanottopaikan ja signaalin jakelumenetelmän (antenni-, kaapeli- tai satelliittivastaanotto) mukaisesti.

Antenniverkon katsoja ja kuulija saa apua Digitalta tai oman paikkakuntansa antenniurakoitsijalta.

Ylen tekninen neuvonta palvelee Yleen liittyvissä teknisissä kysymyksissä.

Tv-lähetykset

Antenni-tv-lähetykset ovat UHF taajuuksilla ja lähetykset tulevat Digitan mastoista.

Jos katselet televisiolähetyksiä kaapelin ja satelliitin kautta, sinun kannattaa häiriötilanteissa olla ensisijaisesti yhteydessä oman operaattorisi asiakaspalveluun.

Ylen tv-kanavilla on kerran kuussa huoltotauko, jonka aikana kanavilla näkyy uutisikkuna ja kuuluu radiolähetys.

Satelliittipaketti katvealueille

Tv-toimijat ovat sopineet yhteisesti, että tilapäisillä tai pysyvillä katvealueilla asuvat henkilöt voivat saada Canal Digitalilta satelliittikatselun mahdollistavan laitteisto- ja kanavapaketin. Paketin hinta on 60 euroa ilman asennusta.

Radiolähetykset

Oman asuinalueesi radiokanavien taajuudet löydät Digitan karttapalvelusta sekä Ylen Teksti-TV:n sivulta 582.

Ylen ULA-lähetysten kuuluvuuskartat löydät Digitan sivuilta.

Kaapeliverkon radiotaajuudet voit tarkastaa oman kaapelioperaattorisi asiakaspalvelusta.

Yle Radio Suomen alueelliset lähetykset autoradiossa

Monet autoilijat ovat huomanneet, että matkan teon aikana Yle Radio Suomen alueellisten lähetysten ohjelma saattaa välillä hypätä naapurimaakunnan taajuudelle. Kyse on FM-radiolähetyksissä käytetyn RDS-tekniikan ominaisuuksista. RDS-tekniikan avulla vastaanotin vaihtaa taajuutta aina voimakkaimmalle samaa ohjelmaa lähettävälle asemalle. Ominaisuus häiritsee toisinaan alueellisten lähetysten seuraamista.

Laita päälle loc tai reg, niin maakuntaradio ei vaihdu

Autoradiosi asetuksista voit valita päälle loc- tai reg-valinnan (nimi vaihtelee laitteiden mukaan). Valinta laittaa päälle aluelukituksen, jolloin asema ei vaihdu eri maakuntaradioiden välillä. Voit myös ottaa RDS-toiminnon kokonaan pois päältä radiosi asetuksista.

Huomaathan, että jos matkustat Suomen poikki, sinun kannattaa poistaa loc- tai reg-valinta, jotta radiosi löytää automaattisesti kaikki Yle Radio Suomen taajuudet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua