Hyppää pääsisältöön

MOT:n selvitys: Tuuliyhtiöille yhä enemmän yritystukea

Yritystukigrafiikkaa.
Yritystukigrafiikkaa. Kuva: Yle, MOT yritystuki

MOT:n kolmatta kertaa julkaisema yritystukiaineisto paljastaa, että tuuliyhtiöt ovat nopeasti nousseet eniten suoria yritystukia saaneiden yhtiöiden joukkoon.

Vuoden 2013 neljänneksi suurimmaksi tukien saajaksi nousi S-ryhmän ja ST1:n omistama Tuuliwatti. Energiayhtiöiden sekä Outokummun ja Rautaruukin yhdessä omistama Rajakiiri sai viime vuonna yhdeksänneksi eniten suoria yritystukia.

MOT:n yritystukiaineisto kokoaa yhteen tietokantaan kaikki Suomen yritystuet. Pisimmillään aikasarja listaa tukien saajia yli 15 vuoden ajalta, ja se sisältää tiedot 7,5 miljardin euron yritystukien jaosta.

MOT julkaisee yritystukiaineiston kokonaisuudessaan avoimena datana.
>Lataa aineisto (pdf)

Suurimmat tukia saaneet tuuliyhtiöt 2007–2013, mEUR

Rajakiiri 18,3
Tuuliwatti 17,7
Innopower 9,9
Suomen Hyötytuuli 8,9
Haminan Energia 5,8
Perhonjoki 2,4
Wasa Wind 2,4
Puhuri 1,7
Honkajoen tuulipuisto 1,5
Tuulimuukko 1,3
Via Wind 0,5
Sumituuli 0,5

Mukana energiainvestointituet, yrityksen kehittämisavustukset ja syöttötariffi eli tuotantotuki. On mahdollista, että pieni osa tuista on kohdistunut muun bioenergian tuotantoon.(Korjaus 26.11: Kotkan Energia poistettu suurimpien tuuliyhtiöiden listalta, koska yhtiön saamista avustuksista ja syöttötariffista suurempi osa kohdistuu muuhun kuin tuulisähköön.)

Vakiotuetut: Vapo, Rautaruukki ja UPM-Kymmene

MOT:n yritystukiaineisto osoittaa, että vuosina 2008–2013 tehokkaimmin valtion yritystukijärjestelmää hyödynsi turvetuottaja Vapo.

Vapon tilille maksettiin kuuden vuoden aikana erilaisia yritystukia yhteensä 48 kertaa, keskimäärin kahdeksan kertaa joka vuosi. Vapo sai Tekesin tutkimus- ja kehitystukea joka vuosi sekä tukea energiainvestointeihin useissa maakunnissa viitenä vuonna kuudesta.

Yhteensä Vapolle maksettiin reilu 5 miljoonaa euroa vuosina 2008–2013.

Rautaruukille ja UPM:lle maksettiin kuuden vuoden aikana tukea keskimäärin 5,5 kertaa vuodessa. Tuet olivat pääosin Tekesin tutkimus- ja kehitystukia, sekä osin energiainvestointeihin eri maakuntiin maksettuja tukia.

Tarkastelussa ei otettu huomioon toistuviksi suunniteltuja tukia kuten energian tuotantotukia ja yksittäisen työntekijän palkkatukia.

TOP-10 kanta-asiakkaat

Eniten tukimaksatuksia 2008–2013, lkm

Vapo 48
UPM-Kymmene 34
Rautaruukki 34
Duottar 32
Kemira 29
ABB 28
Nokia 28
Matsähallitus 28
Woikoski 28
STX 28

Joissakin tapauksissa yksi investointitukipäätös voi jakaantua useammaksi maksatukseksi.

Lue myös: Investointitukea eniten STX:lle, Ouluun ja Lappiin

Kommentit