Syksyn viimeiset auringoin säteet valaisevat ratsastuskenttää. Muusa nousee hevosen selkään ja alkaa verrytellä. Ennen kuin hän on päässyt tähän asti, on hevonen haettu tarhasta, riisuttu loimista, putsattu kurasta, harjattu, satuloitu ja suitsittu. Ratsastuksen jälkeen on luvassa vielä sama toisin päin ennen kuin hän pääsee suuntaamaan kotiin. Päivittäin tallilla kuluu kolmesta neljään tuntia. Seitsemän kertaa viikossa, mieluusti 365 päivää vuodessa.
16-vuotias Muusa Enjala käy lukion ensimmäistä luokkaa. Varsinaiset haasteet ovat kuitenkin koulun ulkopuolella. Muusa tähtää Hops-hevosellaan ensi vuonna kenttäratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.
Tavoite on realistinen, mutta vaatii paljon sekä tytöltä että hevoselta. Jokapäiväinen harjoittelu on ehdoton edellytys, samoin säännöllinen valmentautuminen. Lisäksi molempien täytyy pysyä terveinä ja yltää parhaimpaansa.
Tavoitteellisen valmentautumisen Muusa aloitti yläasteella, mutta ensimmäisen kosketuksen lajiin hän sai ponitalutuksessa jo ennen kouluikää.
- Muistan kun sain ensimmäistä kertaa mennä ilman taluttajaa ja pujotella merkkitötteröiden välistä, se oli niin huippua.
Elämäntavaksi ratsastus muuttui, kun Muusa sai ensimmäisen poninsa 12-vuotiaana.
- Olin maailman onnellisin, kun sain Hornetin. Oma poni toi totta kai paljon vastuuta, joten aika alkoi kulua tallilla yhä enemmän.
Hornetin kanssa Muusa syttyi kisaamaan.
- Poni oli niin taitava, että huomasin kisaamisen olevan tosi hauskaa. Lähes huomaamatta kasvoi halu kehittyä koko ajan vaan paremmaksi. Kilpailuista tuli melkein kuin huumetta – oli pakko päästä kisaamaan ja nousta korkeammalle tasolle.
Kun Muusa hujahti äkkiä reiluun 170 senttiin oli aika sanoa ponille hyvästit. Suuri ja rohkea ruuna Hops löytyi Virosta ja on ollut nuorelle ratsastajalle oikea onnenpotku. Lajiksi ratsukolle on valikoitunut ratsastuksen kuningaslaji: kenttäratsastus.
- Hops on niin rehellinen ja yritteliäs, että se on vienyt minua eteenpäin. Se ei pelkää mitään.
Ensi vuoden tavoitteet ovat kovat: alkukaudesta ratsukko tarvitsee toisen kvaalin saadakseen osallistumisoikeuden PM-kisoihin. Viime kesänä hevosen jalkavaivat aiheuttivat rikkonaisen kisakauden ja tavoitteet jäivät saavuttamatta.
- Tavoitteena on treenata tosi kovaa koko talvi ja käydä keväällä ulkomailla aloittamassa kausi.
Suomessa kisakausi on niin älyttömän lyhyt, ulkomaanmatkoilla sitä saa vähän venytettyä.
Kovaa ratsukko treenaakin. Muusa ratsastaa joka päivä lukuun ottamatta hevosen tarvitsemia vapaapäiviä.
Kotitallilla hän käy valmennuksessa kaksi kertaa viikossa ja käyttää kaikki muutkin valmennusmahdollisuudet hyväkseen. Maajoukkueleirit tuovat vaihtelua treeneihin.- Ratsastan lähes joka päivä lukuun ottamatta hepan vapaapäiviä. Kotivalmennuksessa pyrin käymään 2 kertaa viikossa ja sen lisäksi mahdollisuuksien mukaan muilla valmentajilla.
Omaa kuntoaan Muusa kohottaa muillakin lajeilla.
- Ratsastus ei yksin riitä. Mä pyöräilen paljon, se on hyvää hyötyliikuntaa. Sen lisäksi teen lihaskuntotreenejä ja lenkkeilen.
Päivät ovat pitkiä ja fyysisesti raskaita. Hymyilevä Muusa ei kuitenkaan valita, päinvastoin.
- Ratsastus ja hevosethan hoitavat mun hyvinvointia ja pitävät elämän tasapainossa. On ihanaa vaikka pitkän koulupäivän jälkeen mennä kaikessa rauhassa tallille ja päästä ratsastamaan. En voisi edes kuvitella mun elämää ilman hevosia.