Hyppää pääsisältöön

Treenillä kohti tavoitteita

Vaalea nainen halaa hevosen päätä
Vaalea nainen halaa hevosen päätä Kuva: Emmi Kähkönen treenillä kohti tavoitteita

Syksyn viimeiset auringoin säteet valaisevat ratsastuskenttää. Muusa nousee hevosen selkään ja alkaa verrytellä. Ennen kuin hän on päässyt tähän asti, on hevonen haettu tarhasta, riisuttu loimista, putsattu kurasta, harjattu, satuloitu ja suitsittu. Ratsastuksen jälkeen on luvassa vielä sama toisin päin ennen kuin hän pääsee suuntaamaan kotiin. Päivittäin tallilla kuluu kolmesta neljään tuntia. Seitsemän kertaa viikossa, mieluusti 365 päivää vuodessa.

16-vuotias Muusa Enjala käy lukion ensimmäistä luokkaa. Varsinaiset haasteet ovat kuitenkin koulun ulkopuolella. Muusa tähtää Hops-hevosellaan ensi vuonna kenttäratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Tavoite on realistinen, mutta vaatii paljon sekä tytöltä että hevoselta. Jokapäiväinen harjoittelu on ehdoton edellytys, samoin säännöllinen valmentautuminen. Lisäksi molempien täytyy pysyä terveinä ja yltää parhaimpaansa.

ratsukko kentällä
ratsukko kentällä Kuva: Emmi Kähkönen treenillä kohti tavoitteita

Tavoitteellisen valmentautumisen Muusa aloitti yläasteella, mutta ensimmäisen kosketuksen lajiin hän sai ponitalutuksessa jo ennen kouluikää.

- Muistan kun sain ensimmäistä kertaa mennä ilman taluttajaa ja pujotella merkkitötteröiden välistä, se oli niin huippua.

Elämäntavaksi ratsastus muuttui, kun Muusa sai ensimmäisen poninsa 12-vuotiaana.

- Olin maailman onnellisin, kun sain Hornetin. Oma poni toi totta kai paljon vastuuta, joten aika alkoi kulua tallilla yhä enemmän.

Hornetin kanssa Muusa syttyi kisaamaan.

- Poni oli niin taitava, että huomasin kisaamisen olevan tosi hauskaa. Lähes huomaamatta kasvoi halu kehittyä koko ajan vaan paremmaksi. Kilpailuista tuli melkein kuin huumetta – oli pakko päästä kisaamaan ja nousta korkeammalle tasolle.

Kun Muusa hujahti äkkiä reiluun 170 senttiin oli aika sanoa ponille hyvästit. Suuri ja rohkea ruuna Hops löytyi Virosta ja on ollut nuorelle ratsastajalle oikea onnenpotku. Lajiksi ratsukolle on valikoitunut ratsastuksen kuningaslaji: kenttäratsastus.

- Hops on niin rehellinen ja yritteliäs, että se on vienyt minua eteenpäin. Se ei pelkää mitään.

Ratsukko
Ratsukko Kuva: Emmi Kähkönen treenillä kohti tavoitteita

Ensi vuoden tavoitteet ovat kovat: alkukaudesta ratsukko tarvitsee toisen kvaalin saadakseen osallistumisoikeuden PM-kisoihin. Viime kesänä hevosen jalkavaivat aiheuttivat rikkonaisen kisakauden ja tavoitteet jäivät saavuttamatta.

- Tavoitteena on treenata tosi kovaa koko talvi ja käydä keväällä ulkomailla aloittamassa kausi.

Suomessa kisakausi on niin älyttömän lyhyt, ulkomaanmatkoilla sitä saa vähän venytettyä.

ratsukko kentällä vastavalossa
ratsukko kentällä vastavalossa Kuva: Emmi Kähkönen treenillä kohti tavoitteita

Kovaa ratsukko treenaakin. Muusa ratsastaa joka päivä lukuun ottamatta hevosen tarvitsemia vapaapäiviä.

ratsukko laukassa
ratsukko laukassa Kuva: Emmi Kähkönen treenillä kohti tavoitteita
Kotitallilla hän käy valmennuksessa kaksi kertaa viikossa ja käyttää kaikki muutkin valmennusmahdollisuudet hyväkseen. Maajoukkueleirit tuovat vaihtelua treeneihin.

- Ratsastan lähes joka päivä lukuun ottamatta hepan vapaapäiviä. Kotivalmennuksessa pyrin käymään 2 kertaa viikossa ja sen lisäksi mahdollisuuksien mukaan muilla valmentajilla.

Omaa kuntoaan Muusa kohottaa muillakin lajeilla.

- Ratsastus ei yksin riitä. Mä pyöräilen paljon, se on hyvää hyötyliikuntaa. Sen lisäksi teen lihaskuntotreenejä ja lenkkeilen.

Päivät ovat pitkiä ja fyysisesti raskaita. Hymyilevä Muusa ei kuitenkaan valita, päinvastoin.

- Ratsastus ja hevosethan hoitavat mun hyvinvointia ja pitävät elämän tasapainossa. On ihanaa vaikka pitkän koulupäivän jälkeen mennä kaikessa rauhassa tallille ja päästä ratsastamaan. En voisi edes kuvitella mun elämää ilman hevosia.

Ratsastaja halaa hevosen kaulaa
Ratsastaja halaa hevosen kaulaa Kuva: Emmi Kähkönen treenillä kohti tavoitteita
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.