Hyppää pääsisältöön

4 tapaa rauhoittua kesken työpäivän

mindfulness, heli ja heidi
Tuhkimotarinoiden Heli ja mindfulness-kouluttaja Heidi mindfulness, heli ja heidi tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjan Heli osaa kyllä rentoutua fyysisesti, mutta päässä surraa alati tuhat ja yksi ajatusta. Mindfulness-kouluttaja Heidi Helander-Hyvönen antaa Helille vinkkejä, miten voi tarttua hetkeen ja rauhoittua, vaikka kesken työpäivän.

1. Hengitä
Istu levollisesti paikoillasi, hengitä rauhassa omaan luonnolliseen tahtiisi. Kiinnitä huomiosi hengitykseen. Jos hengityksen seuraaminen tuntuu hankalalta, voit hengityksen rytmin mukana toistaa: “hengitän sisään - hengitän ulos”. Toista tätä pari minuuttia keskittyen vain hengittämiseen. Kun kykenet keskittymään hetkeksi hengitykseen, päästät irti kaikesta muusta, huolista ja hektisistä ajatuksista. Mieli saa pienen lepohetken.

Hetkeen keskittyminen monen aistin kautta auttaa päästämään irti kaikesta muusta.

2. Hoe "päästä irti"
Jos tavoitteena on päästää irti jostain ikävästä tapahtumasta tai ajatuksesta, voit hengittelyyn keskittyen toistaa “päästä irti” –sanaparia hiljaa mielessäsi. Kannattaa kokeilla erityisesti työmatkalla, kun istuu autossa kiukkuisena ruuhkan keskellä.

3. Läsnäoleva kahvihetki

Kaksi Cappuchino-kuppia
Kaksi Cappuchino-kuppia Kuva: Yle kahvinjuonti

Jos tapanasi on juoda kuppi kahvia tai teetä työpäivän aikana, tee siitä läsnäoloharjoitus. Keskity hetkeksi aikaa itse tapahtumaan. Tunnustele, mille lämmin kuppi tuntuu kädessä. Tuoksuttele juomaa. Seuraa siitä nousevaa höyryä katseellasi. Huomaa millainen olo itselläsi on tuolla hetkellä, millaisia tunteita ja tuntemuksia herää, minne ajatuksesi siirtyy aika ajoin.

Maistele juomaa rauhassa, kiinnitä huomio juoman makuun ja sen koostumukseen suussa. Hetkeen keskittyminen monen aistin kautta auttaa päästämään irti kaikesta muusta. Rentous lisää luovuutta, jolloin voi mieleen tupsahtaa vaikka ratkaisuja ongelmiin tai hyviä ideoita.

4. Hengitä portaiden tahtiin
Portaissa kulkiessasi keskity askellukseen ja hengitykseen. Hengitä rauhassa omaan luonnolliseen rytmiin, sisäänhengityksellä liikuta oikeaa jalkaa ja uloshengityksellä vasenta jalkaa. Jos sekoat rytmissä, huomaat että keskittymisesi on herpaantunut.

Kun päästää hetkeksi irti huolista, mielessä pyörivistä tehtävälistoista ja ikävistä ajatuksista, olo kevenee ja jaksaa taas paremmin.

Harjoitusta voi tehdä kävellessäänkin. Tasaisella kävellessä voi ottaa useamman askeleen ennen kuin vaihtaa hengityksen suuntaa, ettei tarvitse kävellä korostetun hitaasti. Päätä minkä matkan kävelet hengitystä seuraten, pitkällä matkalla harjoitus helposti unohtuu. Varsinkin samoja reittejä liikkuessa kannattaa harjoitus ankkuroida tiettyyn kohtaan, vaikka juuri portaikkoon, tällöin harjoitus on helpompi muistaa ja siitä tulee automaatio.

Miksi mieli olisi hyvä rauhoittaa välillä?

Mindfulness-kouluttaja Heidi Helanden-Hyvönen:
”Kesällä harjoitamme luontaisesti mindfulnessia. Istumme nuotioiden ja grillien ympärillä, veden äärellä tai saunan terassilla ja nautimme hiljaisuudesta. Se on hyvin meditatiivista.

Talvella samankaltaisen tilan joutuu usein itse luomaan. Hetken rauhoittuminen kesken kiireen edistää omaa terveyttä ja hyvinvointia. Kun päästää hetkeksi irti huolista, mielessä pyörivistä tehtävälistoista ja ikävistä ajatuksista, olo kevenee ja jaksaa taas paremmin.

Kyseessä ei aina tarvitse olla jokin elämys tai iso tapahtuma. Hyvä hetki voi olla ihan arjen keskellä. Se voi olla sitä, että istuu hetken aikaa hiljaa, antaa asioiden olla sellaisia kuin ne ovat. Rentous on avain luovuuteen ja ongelmanratkaisukykyyn. Se myös auttaa analysoimaan itseään ja omaa käytöstään. Samalla saattaa verenpainekin alentua.

Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan.
Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan. Kuva: Yle/Seija De Rybel järvimaisema

Nukahtamisvaikeudetkin voivat johtua siitä, kun mielessä on koko päivän kova meno päällä. Kun illalla makaa sängyssä, ei uni tulekaan, koska mieli vielä laukkaa ympäriinsä. Harjoittamalla pieniä lepohetkiä päivän aikana, aivot tottuvat pikkuhiljaa asioista irti päästämiseen ja nukahtaminen voi helpottua. Jo muutaman minuutin päivittäisellä harjoituksella on vaikutusta!”


Tykkää Tuhkimotarinoista Facebookissa!

  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.