Hyppää pääsisältöön

4 tapaa rauhoittua kesken työpäivän

mindfulness, heli ja heidi
Tuhkimotarinoiden Heli ja mindfulness-kouluttaja Heidi mindfulness, heli ja heidi tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjan Heli osaa kyllä rentoutua fyysisesti, mutta päässä surraa alati tuhat ja yksi ajatusta. Mindfulness-kouluttaja Heidi Helander-Hyvönen antaa Helille vinkkejä, miten voi tarttua hetkeen ja rauhoittua, vaikka kesken työpäivän.

1. Hengitä
Istu levollisesti paikoillasi, hengitä rauhassa omaan luonnolliseen tahtiisi. Kiinnitä huomiosi hengitykseen. Jos hengityksen seuraaminen tuntuu hankalalta, voit hengityksen rytmin mukana toistaa: “hengitän sisään - hengitän ulos”. Toista tätä pari minuuttia keskittyen vain hengittämiseen. Kun kykenet keskittymään hetkeksi hengitykseen, päästät irti kaikesta muusta, huolista ja hektisistä ajatuksista. Mieli saa pienen lepohetken.

Hetkeen keskittyminen monen aistin kautta auttaa päästämään irti kaikesta muusta.

2. Hoe "päästä irti"
Jos tavoitteena on päästää irti jostain ikävästä tapahtumasta tai ajatuksesta, voit hengittelyyn keskittyen toistaa “päästä irti” –sanaparia hiljaa mielessäsi. Kannattaa kokeilla erityisesti työmatkalla, kun istuu autossa kiukkuisena ruuhkan keskellä.

3. Läsnäoleva kahvihetki

Kaksi Cappuchino-kuppia
Kaksi Cappuchino-kuppia Kuva: Yle kahvinjuonti

Jos tapanasi on juoda kuppi kahvia tai teetä työpäivän aikana, tee siitä läsnäoloharjoitus. Keskity hetkeksi aikaa itse tapahtumaan. Tunnustele, mille lämmin kuppi tuntuu kädessä. Tuoksuttele juomaa. Seuraa siitä nousevaa höyryä katseellasi. Huomaa millainen olo itselläsi on tuolla hetkellä, millaisia tunteita ja tuntemuksia herää, minne ajatuksesi siirtyy aika ajoin.

Maistele juomaa rauhassa, kiinnitä huomio juoman makuun ja sen koostumukseen suussa. Hetkeen keskittyminen monen aistin kautta auttaa päästämään irti kaikesta muusta. Rentous lisää luovuutta, jolloin voi mieleen tupsahtaa vaikka ratkaisuja ongelmiin tai hyviä ideoita.

4. Hengitä portaiden tahtiin
Portaissa kulkiessasi keskity askellukseen ja hengitykseen. Hengitä rauhassa omaan luonnolliseen rytmiin, sisäänhengityksellä liikuta oikeaa jalkaa ja uloshengityksellä vasenta jalkaa. Jos sekoat rytmissä, huomaat että keskittymisesi on herpaantunut.

Kun päästää hetkeksi irti huolista, mielessä pyörivistä tehtävälistoista ja ikävistä ajatuksista, olo kevenee ja jaksaa taas paremmin.

Harjoitusta voi tehdä kävellessäänkin. Tasaisella kävellessä voi ottaa useamman askeleen ennen kuin vaihtaa hengityksen suuntaa, ettei tarvitse kävellä korostetun hitaasti. Päätä minkä matkan kävelet hengitystä seuraten, pitkällä matkalla harjoitus helposti unohtuu. Varsinkin samoja reittejä liikkuessa kannattaa harjoitus ankkuroida tiettyyn kohtaan, vaikka juuri portaikkoon, tällöin harjoitus on helpompi muistaa ja siitä tulee automaatio.


Miksi mieli olisi hyvä rauhoittaa välillä?

Mindfulness-kouluttaja Heidi Helanden-Hyvönen:
”Kesällä harjoitamme luontaisesti mindfulnessia. Istumme nuotioiden ja grillien ympärillä, veden äärellä tai saunan terassilla ja nautimme hiljaisuudesta. Se on hyvin meditatiivista.

Talvella samankaltaisen tilan joutuu usein itse luomaan. Hetken rauhoittuminen kesken kiireen edistää omaa terveyttä ja hyvinvointia. Kun päästää hetkeksi irti huolista, mielessä pyörivistä tehtävälistoista ja ikävistä ajatuksista, olo kevenee ja jaksaa taas paremmin.

Kyseessä ei aina tarvitse olla jokin elämys tai iso tapahtuma. Hyvä hetki voi olla ihan arjen keskellä. Se voi olla sitä, että istuu hetken aikaa hiljaa, antaa asioiden olla sellaisia kuin ne ovat. Rentous on avain luovuuteen ja ongelmanratkaisukykyyn. Se myös auttaa analysoimaan itseään ja omaa käytöstään. Samalla saattaa verenpainekin alentua.

Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan.
Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan. Kuva: Yle/Seija De Rybel järvimaisema

Nukahtamisvaikeudetkin voivat johtua siitä, kun mielessä on koko päivän kova meno päällä. Kun illalla makaa sängyssä, ei uni tulekaan, koska mieli vielä laukkaa ympäriinsä. Harjoittamalla pieniä lepohetkiä päivän aikana, aivot tottuvat pikkuhiljaa asioista irti päästämiseen ja nukahtaminen voi helpottua. Jo muutaman minuutin päivittäisellä harjoituksella on vaikutusta!”


Tykkää Tuhkimotarinoista Facebookissa!

 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?