Hyppää pääsisältöön

”Hieno elokuva, hupsu, tunteellinen, raadollinen ja lopulta myös oikeamielinen” – Helena Ylänen kirjoittaa Murnaun Auringonnoususta

George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu
Auringonnousu: George O’Brien ja Margaret Livingstone. George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu teeman elokuvat

F.W. Murnaun Auringonnousu on mykän elokuvan loppukauden upea kukinto, kirjoittaa elokuvakriitikko Helena Ylänen.

Äänielokuvan kynnyksellä vuonna 1927 syntyi yksi mykän elokuvan suurista klassikoista: Sunrise eli Auringonnousu. Sen ohjasi saksalainen Friedrich Wilhelm Murnau. Käsikirjoituksen elokuvaan teki Tohtori Caligarin kabinetin toinen käsikirjoittaja Carl Mayer.

Friedrich Wilhelm Murnau teki ensimmäisen elokuvansa kotimaassaan vuonna 1919 ja viimeisen Yhdysvalloissa 1931. 12 vuotta kestäneen uransa aikana hän ohjasi 21 elokuvaa, joista kahdeksan on täysin kadonnut ja 12 säilynyt ehjänä. Näin sattumanvaraisia elokuvien kohtalot olivat noina varhaisina vuosina.

Saksassa 1922 valmistunut Nosferatu on Auringonnousun ohella Murnaun kuuluisin elokuva. Myös Viimeinen mies vuodelta 1924 ja auto-onnettomuudessa Los Angelesissa 1931 kuolleen ohjaajan viimeinen, Tahitilla yhdessä dokumentaristi Robert Flahertyn kanssa kuvattu Tabu ovat tärkeitä palasia elokuvan historiassa.

Amerikkalainen elokuvamoguli William Fox oli kutsunut Murnaun vuonna 1926 Hollywoodiin, ohjaajaksi hänen omaa nimeään kantavaan Foxin studioon. Auringonnousun lisäksi Murnau ohjasi Foxille kaksi muuta elokuvaa, joiden kohtalo ei ollut yhtä ruusuinen. Neljä paholaista on kadonnut, ja Suurkaupungin tyttöä Murnau ei päässyt yksin viimeistelemään.

Auringonnousu on mykän elokuvan loppukauden upea kukinto."

Auringonnousu sen sijaan ei ole kovan onnen lapsi vaan mykän elokuvan loppukauden upea kukinto. Kaikki näinä elokuvan varhaisina vuosikymmeninä hankittu tieto ja taito on otettu käyttöön.

Kuvaajien osaaminen on huipussaan, tulokset innovatiivisia ja upeita katsoa. Filmin mahdollisuuksista on otettu kaikki irti. Elävän puheen puuttuminen on korvattu tarinan tunnelmia ja henkilöhahmojen tunteita valaisevilla efekteillä, jotka kohottavat kerronnan kannalta tärkeimmät, käänteentekevät hetket jonnekin toden ja sadun säteilevään välimaastoon.

Eikä Auringonnousu ole mykkäelokuva. Siinä on ääniraita, jolla ei ole puhetta – ei ihan vielä – vaan musiikkia ja tehosteääniä.

Auringonnousu, ohjaus Friedrich Wilhelm Murnau.
Auringonnousu, ohjaus Friedrich Wilhelm Murnau. Kuva: Yle Kuvapalvelu auringonnousu

Auringonnousu on melodraaman, komedian ja runollisen realismin sekoitus, riippuen vähän siitä puhummeko alusta, lopusta vai keskikohdasta. Riuska maanviljelijä (George O’Brien) on mennyt siron ja herkkätunteisen nuoren naisen (Janet Gaynor) kanssa naimisiin. Heillä on pieni vauva.

Heidän kyläänsä on jäänyt lomailunsa jatkeeksi maleksimaan komea, tumma kaupunkilaisvamppi (Margaret Livingston), joka on kietonut nuoren perheen isän pauloihinsa. Vaimo tietää, kärsii ja itkeskelee. Mies tekee töitä ja murjottaa, ja livahtaa pimeyden tullen vieraisiin.

Rakastajattaren mielestä vaimo kannattaisi hukuttaa, ja mies valmistelee jo näitä toimia, mutta ei kykene niin kauheaan tekoon. Kirkonkellot alkavat soida. – Tässä vaiheessa elokuvasta on nähty ensimmäinen kolmannes.

Pariskunta lähtee kaupunkimatkalle, ja he päätyvät elävinä perille. Siellä he, tunteiden tasaannuttua, viettävät iloisen päivän. Piipahtavat kadulta kirkkoon, jossa vietetään häitä. Mies romahtaa itkuun papin kysyessä sulhaselta, haluaako tämä rakastaa ja pitää huolta... He poistuvat kirkosta, ja mies tokenee itkustaan.

Murnaun saksalaisen kellosepän tarkkuudella koostama elokuva on nyt puolivälissä.

Pariskunta jatkaa iloisemmissa tunnelmissa. He menevät syömään, tanssimaan ja nauttivat virvokkeita. Suutelevat, kävelevät onnellisina ja piipahtavat tivolissa. Otattavat itsestään valokuvan.

Kotimatka on täynnä äkkipikaisen luonnon aiheuttamia vaaroja. Kaupungissa vallinnut komedia muuttuu uudelleen melodraamaksi. Mutta vain jotta kuppi voidaan vielä kerran kääntää oikeinpäin.

Hieno elokuva, hupsu, tunteellinen, raadollinen ja lopulta myös oikeamielinen.

Auringonnousun todellisia sankareita ovat ohjaajan ja pääosanesittäjien ohella kaksi loistavaa elokuvaajaa, Charles Rosher ja Karl Struss.

Teksti: Helena Ylänen

Esittelyn kirjoittaja Helena Ylänen oli Helsingin Sanomien elokuvakriitikko vuoteen 2005, jolloin hän jäi eläkkeelle.
Auringonnousu esitettiin Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2014, jolloin Helena Ylänen myös esitteli elokuvan.

Festivaalipuhetta: Helena Ylänen puhuu elokuvasta Auringonnousu.
Helena Ylänen studiokuvauksissa 2014. Festivaalipuhetta: Helena Ylänen puhuu elokuvasta Auringonnousu. Kuva: Yle / Kati Sinisalo helena ylänen
  • Auringonnousu (Sunrise: A Song of Two Humans), USA 1927. Ohjaus Friedrich Wilhelm Murnau. Pääosissa George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingstone.

Auringonnousu voitti kolme Oscaria kaikkien aikojen ensimmäisessä Oscar-gaalassa toukokuussa 1929. Elokuva palkittiin parhaana elokuvana kategoriassa "Best Unique and Artistic Production". Lisäksi Janet Gaynor palkittiin naispääosasta sekä Charles Rosher ja Karl Struss kuvauksesta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa