Hyppää pääsisältöön

Blue Valentine

Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance.
Michelle Williams, Ryan Gosling ja ukulele. Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance. Kuva: Yle Kuvapalvelu ryan gosling

Riipaiseva kertomus yhdestä avioliitosta sattuman järjestämästä ensikohtaamisesta kihelmöiviin rakastumisen hetkiin ja rakkauden hitaaseen hiipumiseen. Pääosissa Ryan Gosling ja Michelle Williams.

Amerikkalaisen elokuvan valtavirta on kaupallisesti tuotettua ja huolellisesti paketoitua, helposti sulatettavaa viihdettä teiniyleisölle, erityisesti fantasian, scifin ja toiminnan yhdistelminä. Mutta suuressa maassa on tilaa kaikelle, ja niinpä tuon valtavirran ulkopuolella elää taiteellisempia arvoja korostava, isoista studioista riippumaton independent-elokuva. Parhaimmillaan sekin voi päästä pitkälle: Derek Cianfrancen ohjaama Blue Valentine (2010) osallistui Cannesin festivaalille, ja Michelle Williams sai pääosasta Oscar-ehdokkuuden.

Suomessa tämä pieni helmi jäi kuitenkin kovin vähälle huomiolle ja ilman teatterilevitystä. Tv-ensi-iltansa se sai Teeman elokuvafestivaalilla 2014.

Michelle Williamsin vastanäyttelijä Blue Valentinessa on Ryan Gosling. Heidän suorituksensa ei ole pelkkää käsikirjoituksen tulkitsemista: ennen kuvauksia Williams ja Gosling asuivat kuukauden yhdessä eläen roolihahmojensa kaltaista elämää, samanlaisessa talossa ja vastaavilla tuloilla. Aitouden tavoittelussaan Cianfrance olisi jopa halunnut pitää kuvauksissa viiden vuoden tauon, jotta näyttelijöiden vanheneminen kohtausten välillä olisi vastannut roolihahmojen vanhenemista, mutta se ei ollut rahoitussyistä mahdollista.

Blue Valentine kertoo erään avioliiton tarinan sattuman järjestämästä ensikohtaamisesta kihelmöiviin rakastumisen hetkiin ja sitä hitaasti seuraavaan rakkauden hiipumiseen. Kuuden vuoden kuluttua päähenkilöt eivät enää oikein muista, miksi he aikanaan rakastuivat. He yrittävät elvyttää suhdettaan ja lähtevät ilman tytärtään motelliin romanttista illanviettoa varten.

Blue Valentine on rakkauselokuva, mutta se ei katso rakkautta ruusunpunaisten lasien läpi. Elokuva kertoo rakkauden iloisesta leikkisyydestä ja sen antamasta voimasta, mutta se todistaa myös tunteiden häilyvyydestä. Koska elokuvan ihmiset ja hetket ovat niin aitoja, Blue Valentine vetää katsojan mukaansa, saa heidät toivomaan ja jännittämään henkilöhahmojen mukana.

  • Blue Valentine, USA 2010. Ohjaus Derek Cianfrance. Pääosissa Ryan Gosling, Michelle Williams.

Teksti Vesa Nykänen
Kirjoittaja on Ylen elokuvahankkija.

Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance.
Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance. Kuva: Yle Kuvapalvelu ryan gosling

Festivaalipuhetta: 28.11. kello 20.09 eli ennen elokuvaa kustantaja Nina Karjalainen puhuu romanttisista elokuvista ja erityisesti Blue Valentinesta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa