Hyppää pääsisältöön

Imettäjät: Imetys ja silikoni-implantit

Katri (Kuvaaja: Sasu Haapanen)
Katri (Kuvaaja: Sasu Haapanen) imettäjät

Kun Imettäjät-sarjan Katri kuutisen vuotta sitten laitatti rintoihinsa silikoni-implantit, hän tiesi joskus vielä haluavansa lapsia. Operaatiossa implantit asennettiin Katrin rintalihasten alle niin, että rintarauhasiin ei koskettu. Näin asennetuilla implanteilla ei pitäisi olla mitään vaikutusta imetykseen.

Suurin osa naisista pystyy tuottamaan maitoa silikoni-implanttien asentamisen jälkeenkin. Silikonit sinänsä eivät ole este imetykselle. Jokainen maitotippa on vauvalle arvokas. Mikäli leikkauksessa on jouduttu vahingoittamaan rintarauhasia, maidon eritys voi vaikeutua.

Vahingoittuneet maitotiehyet voivat vaikuttaa rintojen tuottamaan maidon määrää ja maitoa ei ehkä tule riittävästi. Tällöin äiti voi joutua antamaan rinnan lisäksi korviketta, mutta on hyvä muistaa, että osittaisimetyskin on imettämistä. Lisäksi maidon määrää voi lisätä erilaisilla keinoilla, esimerkiksi pumppaamalla.

Silikonirinnoilla imettävä äiti voi saada rintatukoksia ja -tulehduksia muita useammin, sillä implantti saattaa viedä rinnasta tilaa synnytyksen ja imetyksen myötä lisääntyneeltä verenkierrolta, lymfanesteiltä ja maidolta. Tukoksia voi estää ja hoitaa erilaisin keinoin.

Katri on selaillut netistä silikoni-imetystä käsitteleviä keskusteluja. Palstoilla on esitetty, että silikonirinnoilla imettäminen ei onnistu lainkaan tai on hankalaa, kun vauva ei saa otetta nännistä. Niin ikään on esitetty, että vaikka imetys onnistuisikin, silikoni-implanteista liukenee äidinmaitoon siihen kuulumattomia kemikaaleja.

Nykyään silikoni-implantit ovat melko turvallisia. Ehjästä implantista ei kulkeudu elimistöön mitään. Duodecimin asiantuntijan mukaan implanteista ei ole raskaudenkaan aikana sikiölle mitään vaaraa. Joissakin tapauksissa implanteista voi olla haittaa mammografiassa, jossa seulotaan varhaisia rintasyöpiä.

Silikoni-implantit eivät kestä ikuisesti. Katri haluaakin uusia implanttinsa imetyksen päätyttyä. Uusintaoperaatioon voi mennä, kun imettämisen lopettamisesta on kulunut 4-6 kuukautta, ja maidontuotanto on varmasti loppunut.

  • Näin valmistetaan äidinmaitoa

    Äidinmaidosta ovat kiinnostuneita paitsi vauvat ja taaperot, myös kehonrakentajat ja lättyjen ja jäätelön valmistajat. Mutta kuinka äidinmaitoa tehdään? Maitokokit kertovat!

  • Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

    Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

  • Imettäjät: imetyksen lopettaminen

    Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua