Hyppää pääsisältöön

Korppi sylissä

Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura.
Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura. Kuva: Yle Kuvapalvelu carlos saura

Carlos Sauran Korppi sylissä on 1970-luvun rakastetuimpia elokuvia. Sen rakastettavuus tiivistyy kahteen kaikkien muistamaan yksityiskohtaan: tunnusmelodiaan Porque te vas ja nuoren Ana Torrentin suurisilmäisiin kasvoihin.

Voisi luulla, että Korppi sylissä (1976) on lämpimän nostalginen elokuva lapsuudenmuistoista, mutta itse asiassa jo elokuvan nimi antaa vihjeen, mistä on kysymys. Espanjalainen sananlasku "cría cuervos y te sacarán los ojos" tarkoittaa käännettynä suurin piirtein ”kasvata korppeja, niin ne nokkivat silmäsi”. Elokuvan maailmaa ympäröi Francon fasismi, eikä sen todellisuus voi olla tunkeutumatta pikkutytön mieleen.

Cannesissa palkittu Korppi sylissä on espanjalaisen mestariohjaajan Carlos Sauran kuuluisin elokuva. Sen suosioon 1970-luvulla vaikutti myös José Luis Peralesin säveltämä ja Jeanetten esittämä tunnussävelmä Porque te vas, josta tuli listahitti ympäri Eurooppaa. Suomessa siitä on tehty useita eri versioita kuten Emma Salokosken Miksi sä meet, Tuula Amberlan Korppi ja Merja Rantamäen Veit sydämen.

Sauran monitasoinen elokuva kertoo Ana-tytöstä, joka on menettänyt molemmat vanhempansa ja elää kahden siskonsa kanssa tädin luona. Muistoissaan Ana palaa jatkuvasti vanhempiensa, francolaisen upseerin ja syöpään sairastuneen äitinsä, ilottomaan avioliittoon.

Korppi sylissä käsittelee perhettä ja porvarillisuutta, francolaisen yhteiskunnan tukipilareita, jotka nojaavat uskonnollisuuden ja militarismin kaltaisiin konservatiivisiin arvoihin. Kaikki henkilöhahmot saavat yhteiskunnallista symboliarvoa – varsinkin kun muistetaan, että Franco itse kuoli pari kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.

Korppi sylissä ei ole pelkkä kuvaus jo kadonneesta yhteiskuntamallista. Ennen kaikkea se on kiehtova näkemys lapsuudesta ja siitä, kuinka lapsi yrittää ymmärtää maailmaansa. Nämä lapsuuden muistot ja kokemukset muokkaavat ihmistä aikuisena ja antavat usein tavalla tai toisella vääristyneen käsityksen menneestä. Sauran elokuvassa leikki, mielikuvitus, muistot ja todellisuus nivoutuvat mosaiikkimaiseksi kuvaukseksi Anan lapsuudesta ja perheestä.

Sauran ohjaus on herkkä vivahteille ja yksityiskohdille. Elokuva sekoittaa totta, muistikuvia ja kuvitelmaa sekä liikkuu eri aikatasoilla tavalla, joka saattaa aluksi tuntua hämmentävältä, varsinkin kun Geraldine Chaplin esittää paitsi Anan äitiä myös Anaa aikuisena eikä Saura käytä erillisiä takautumia vaan yhdistää usein samaan kohtaukseen menneisyyden ja nykyhetken, elävät ja kuolleet sekä eri sukupolvet.

Keskeisessä lapsipääosassa yhdeksänvuotias Ana Torrent tekee mieleenpainuvan ja koskettavan suorituksen: hän katsoo vakavilla, suurilla silmillään suoraan katsojan sydämeen.

  • Korppi sylissä (Cría cuervos), Espanja 1976. Ohjaus Carlos Saura, pääosissa Geraldine Chaplin, Ana Torrent, Héctor Alterio, Florinda Chico.

Teksti: Vesa Nykänen
Kirjoittaja on Ylen elokuvahankkija.

Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura.
Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura. ana torrent,Teemalauantai,Carlos Saura
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa