Hyppää pääsisältöön

This Must Be the Place

Sean Penn elokuvassa This Must Be the Place.
Sean Penn on Cheyenne, erakoitunut rocktähti. Sean Penn elokuvassa This Must Be the Place. Kuva: Yle Kuvapalvelu sean penn

Sean Penn tekee hienon roolin erakoituneena goottirokkarina Paolo Sorrentinon elokuvassa This Must Be the Place. Curen laulusolistin näköinen Cheyenne lähtee Amerikkaan etsimään entistä SS-upseeria ja itseään.
Elokuva esitetään Teemalla perjantaina 11.12. kello 21.

This Must Be the Place (2011) on italialaisen Paolo Sorrentinon ohjaama omalaatuinen komedia, jonka pääosassa Sean Penn tekee hillittömän roolityön. Se on Oscarin Suuri kauneus -elokuvallaan vuonna 2014 voittaneen Sorrentinon ensimmäinen englanninkielinen elokuva.

Sean Penn esittää keski-ikäistä, erakoitunutta rock-tähteä nimeltään Cheyenne. Hän on lopettanut uransa kahden teini-ikäisen fanin tehtyä itsemurhan. Cheyenne pukeutuu viisikymppisenä yhä goottirokkariksi, mutta hänen elämänsä on 1980-luvun jälkeen ollut lähinnä oleilua Dublinissa.

Cheyenne ei ole myöskään puhunut isälleen sen jälkeen kun tämä 30 vuotta sitten suuttui poikansa meikkaamisesta. Nytkään siihen ei tule tilaisuutta, mutta isänsä päiväkirjasta Cheyenne saa tietää, kuinka isä Auschwitzin keskitysleirillä sai kärsiä SS-upseeri Alois Langen käsissä. Lange tiettävästi elää yhä Yhdysvalloissa, mutta edes natsienmetsästäjät eivät ole kovin kiinnostuneita tästä. Cheyenne lähtee etsimään Langea hakeakseen isälleen hyvitystä. Tällä odysseialla Amerikan halki Cheyenne kohtaa mielenkiintoisia paikkoja ja ihmisiä.

This Must Be The Place, ohjaus Paolo Sorrentino.
This Must Be The Place, ohjaus Paolo Sorrentino. Kuva: Yle Kuvapalvelu sean penn

Paolo Sorrentino kertoo elokuvassaan ihmisistä, jotka syystä tai toisesta eristäytyvät itsestään, perheestään tai menneisyydestään, vetävät ylleen rooleja, kuten normaaliuteen vetäytyvä ex-natsi tai viisikymppisenäkin lapsenomainen Cheyenne.

This Must Be the Place on täynnä tällaisia epätodennäköisiä vastinpareja, joista Sorrentino poimii hykerryttävää ironiaa. Elokuvalla, kuten Cheyennella, on sydän paikallaan ja hyvä, hiljainen huumorintaju.

Sean Penn tuntuu kuin luodulta pääosaan, ja Sorrentino kirjoittikin roolin mielessään Penn (ja epäilemättä myös The Curen laulusolisti Robert Smith). Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Frances McDormand, Judd Hirsch, Eve Hewson, Kerry Condon ja Harry Dean Stanton.

Elokuvan nimi This Must Be the Place viittaa Talking Headsin samannimiseen lauluun, ja elokuvan musiikki onkin yhtyeen johtohahmon David Byrnen käsialaa. Byrne myös näyttäytyy elokuvassa.

This Must Be the Place sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2014.

  • This Must Be the Place, Italia/Irlanti/USA 2011. Ohjaus Paolo Sorrentino. Pääosissa Sean Penn, Frances McDormand, Judd Hirsch, Eve Hewson, Kerry Condon, Harry Dean Stanton.

Teksti: Vesa Nykänen.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa