Hyppää pääsisältöön

Nader ja Simin: ero

Nader ja Simin: ero, ohjaus Asghar Farhadi.
Nader ja Simin: ero, ohjaus Asghar Farhadi. Kuva: Yle Kuvapalvelu nader ja simin: ero

”Runoutta joka paljastaa maailman syvimmät salaisuudet.” Kirjailija Katja Kallio kirjoittaa Asghar Farhadin elokuvasta Nader ja Simin: ero. Elokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2012.

Mikäli jokin olento, sanotaan nyt vaikka merenneito tai berliiniläinen enkeli, saisi joskus päähänsä ryhtyä ihmiseksi, sille pitäisi näyttää Asghar Farhadin elokuvia. Tämä sinua odottaa, olennolle pitäisi sanoa, tämä kauneus ja kauheus. Katso ja kerro oletko valmis maksamaan tällaisen hinnan.

Hyvä ihminen, mutta kaikkitietävä. Tällaisesta määritelmästä alkaa Farhadin kansainvälinen läpimurtoelokuva Nader ja Simin: ero. Se on hyytävä kertomus siitä, miten aivan tavalliset, hyvät ihmiset sotkeutuvat toistensa elämään ymmärtämättä ja ottamatta huomioon sitä miten hauraasti ne järjestyvät. Kodit ovat huteria rakennelmia, ne pysyvät pystyssä vain jos kukaan ei kajoa niihin. Eivätkä ne romahda rysäyksellä, vaan piinallisesti, lauta kerrallaan.

Jumalaa tai kohtaloa Farhadin maailmassa ei näy. Ihminen on yksin vastuussa teoistaan, niistä mitättömän oloisista ratkaisuista, jotka hän tekee sekunnin murto-osassa. Vasta vähitellen ne paljastavat laajuutensa ja kauaskantoisuutensa.

Farhadi on äärimmäisen pedantti käsikirjoittaja ja ohjaaja, ja lopputulos on oikeastaan virheetön. Hänen elokuviensa täydellisyys on matemaattista, mutta ei kuivassa tai hengettömässä mielessä, vaan siinä mielessä missä matematiikka on neroutta ja runoutta, runoutta joka paljastaa maailman syvimmät salaisuudet.

  • Nader ja Simin: ero (Jodaeiye Nader az Simin), Iran 2011. Ohjaus Asghar Farhadi. Pääosissa Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat, Sarina Farhadi.
Festivaalipuhetta: kirjailija Katja Kallio puhuu elokuvasta Nader ja Simin: ero.
Festivaalipuhetta: kirjailija Katja Kallio puhuu elokuvasta Nader ja Simin: ero. Kuva: Yle / Kati Sinisalo katja kallio
Teksti: Katja Kallio
Kirjoittaja on kirjailija.
Nader ja Simin: ero sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2014, jolloin Katja Kallio esitteli elokuvan.
Festivaalipuhetta: Katja Kallion elokuvaesittely on katsottavissa Yle Areenassa.

Nader ja Simin: ero. Kuva elokuvasta, kuvassa Leila Hatami (Simin).
Leila Hatami. Nader ja Simin: ero. Kuva elokuvasta, kuvassa Leila Hatami (Simin). ashgar farhadi

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa