Hyppää pääsisältöön

Poikamiesboksi

Shirley MacLaine lähikuvassa elokuvassa Poikamiesboksi.
Shirley MacLaine on suuren yhtiön hissityttö. Shirley MacLaine lähikuvassa elokuvassa Poikamiesboksi. Poikamiesboksi,Shirley MacLaine,Billy Wilder,teeman elokuvafestivaali 2014

Billy Wilderin hienoimpiin elokuviin kuuluva viiden Oscarin voittaja vuodelta 1960. Pääosia tässä kitkeränsuloisessa romanttisessa komediassa näyttelevät Shirley MacLaine ja Jack Lemmon.

Poikamiesboksi on Billy Wilderin hienoimpia elokuvia. Silti se saa yleensä vähemmän huomiota kuin Wilderin muut mestariteokset kuten Auringonlaskun katu tai Piukat paikat. Poikamiesboksi oli kyllä aikanaan jymymenestys: se voitti vuonna 1961 viisi Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen palkinnot.

Poikamiesboksi päätti Oscar-jaoissa mustavalkoisten elokuvien valtakauden: se oli viimeinen mustavalkoinen parhaan elokuvan Oscarin voittaja ennen Schindlerin listaa (1993) ja myöhemmin Artistia (2011). Ainoat, jotka eivät olleet elokuvaan tyytyväisiä, olivat moralistit – ja ehkä myös näyttelijä Fred MacMurray, jota joukko ensin mainittuja hakkasi käsilaukuilla ja haukkui saastan tekijäksi.

Poikamiesboksi ei tietenkään ole saastainen vaan valloittava ja koskettava draamakomedia urbaaneista ihmissuhteista. Se kertoo aviopetoksista ja seksisuhteista, mutta otteella joka on ihmeellisesti samalla kertaa sekä herkän haavoittuva että ilkikurinen.

Elokuva kertoo suuren newyorkilaisen vakuutusyhtiön työntekijästä C.C. Baxterista (Jack Lemmon), joka tarjoaa asuntoaan yhtiön naimisissa olevien johtajien ja näiden rakastajattarien tapaamispaikaksi. Baxter yrittää näin värkätä ylennystä itselleen. Järjestely alkaa ajan mittaan käydä rasittavaksi, varsinkin kun Baxter itse ihastuu yrityksen hissityttöön Fran Kubelikiin (Shirley MacLaine).

Kitkeränsuloisen rakkaustarinan taustalla Wilder piirtää näkymättömästi kuvaa liikemaailman moraalista ja ihmissuhteiden kaupallisuudesta, eivätkä hänen huomionsa ole lainkaan vanhentuneet tai menettäneet purevuuttaan. Tarina, joka helposti latistuisi tyhjänpäiväiseksi ja jopa loukkaavaksi makuuhuonefarssiksi, kasvaa aidoksi ja rehelliseksi rakkauselokuvaksi.

Wilder ja hänen käsikirjoittajansa I.A.L. Diamond tekevät Jack Lemmonin ja Shirley MacLainen tukemina tarinan hahmoista niin todellisia ja tilanteista niin rehellisiä, että siirtymät riehakkaasta farssista koskettavaan melodraamaan toteutuvat maagisen vaivattomasti.

Esittelyn kirjoitti Ylen elokuvahankkija Vesa Nykänen.

Poikamiesboksin edellinen esitys Teemalla oli osana Teeman elokuvafestivaalia marraskuussa 2014.

  • Poikamiesboksi (The Apartment), USA 1960. Ohjaus Billy Wilder. Pääosissa Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray.
Poikamiesboksi ( The Apartment) Yle kuvapalvelu.
Poikamiesboksi ( The Apartment) Yle kuvapalvelu. poikamiesboksi
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa