Hyppää pääsisältöön

Spotlight: Lapsia telkien takana

Alaikäisiä sijoitetaan vielä säilöönottoyksikköön, vaikka se loukkaa ihmisoikeuksia.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden kohtaloa käsitellään eduskunnan lakivaliokunnassa. Jos laki hyväksytään ehdotetussa muodossa, perheettömiä 15 –17-vuotiaita voidaan eristää jatkossakin. Myös kokonaisia perheitä halutaan pitää eristettynä.

Ferhat on 16-vuotias kurdi, joka on paennut Turkin Sirnakista, Syyrian rajalta. Hän on istunut kaksi kuukautta telkien takana Metsälän säilöönottoyksikössä Helsingissä.

”Psyykkinen terveyteni kärsii. Haluaisin vapaan ja paremman elämän, kuten kaikki kurdit haluavat. Minulle sanottiin, että täällä Suomessa kaikilla on vapaa elämä, mutta en ole saanut mahdollisuutta nähdä tätä vapautta”, hän sanoo Spotlight-ohjelmalle.

Ferhatilla on sukulaisia Suomessa. Hänen ei anneta asua heidän luonaan.

”En halua pois Suomesta enkä aio piiloutua. Olen sanonut poliisille monesti, että käännyttäkää minut Syyriaan kuolemaan. Se on sama kuin minut lähetettäisiin sotaan.”

”Te näette televisiosta, että Sirnakissa tapetaan jopa lapsia. Täällä Suomessakin te näette ja tiedätte kurdien tilanteen. Minäkin haluaisin olla perheeni eli isän, äidin, pikkuveljen ja siskon luona, mutta eläminen siellä oli hankalaa. Haluaisin saada hyviä ystäviä ja päästä takaisin kouluun. Haluan kaiken sen, mitä normaali ihminen haluaa, en mitään ylimääräistä.”

Spotlight: Teljetyt lapset
Yle Fem tiistaina 25.11 klo 20
Toimittajana Elin von Wright

Ohjelma on tekstitetty suomeksi.

Ohjelman trailerin voi katsoa täältä.