Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Uusi kaupunki -kollektiivin postikortteja tulevaisuuden Suomesta

Arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riihiluhta
Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluvat arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riitahuhta kertovat kollektiivin kokemuksista Rakenna minut -radiosarjassa Kaupunki uusiksi -ohjelman viimeisenä esityspäivänä. Kaikki Kaupunki uusiksi jaksot jäävät Yle Areenaan. Arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riihiluhta Kuva: Yle / Minna Joenniemi heikki riihiluhta

Nuorten arkkitehtitoimistojen kollektiivi on nyt vieraillut kahdeksalla Suomen paikkakunnalla. Niissä on syntynyt paljon enemmän tulevaisuusvisioita kuin Yle Teeman tv-sarjassa Kaupunki uusiksi on nähty. Katso nyt paikallisten suosikit, sekä ideat, joita et ole nähnyt tv-sarjassa. Ovatko Yhdyskuntasuunnittelun Ruusulla palkitun Uusi kaupunki -kollektiivin havainnekuvat postikortteja tulevaisuuden Suomesta?

Uusi kaupunki -kollektiivi
Uusi kaupunki -kollektiivi Kuva: Jouni Tulonen kaupunki uusiksi

Uusi kaupunki - kollektiivi on pystyttäneet pop up-putiikkinsa julkiselle paikalle jo Porissa, Tampereella, Oulussa, Paraisilla, Jyväskylässä, Sipoossa, Helsingissä Viikin kampusalueella ja Kankaanpäässä. Visioita kaupunkien hukkatiloihin ovat olllet 48 tunnissa kehittämässä Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen, Futudesing, Jada, ProToto,Studio Puisto ja Hukkatila, joka on kiinteistökehitysyhtiö. Pioneeriryhmän rinnalla tv-ohjelmissa on nähty LUO arkkitehdit Oulusta ja AOR Arkkitehdit Helsingistä ja sitten Paimiosta Arkkitehtuuritoimisto Heikki Muntola. Kollektiivi kasvaa uusilla toimistoilla ja edustaa uutta vaihetta arkkitehtien ammatin kehityksessä.

- Mun mielestä hyvä arkkitehtuuri on sitä, että siitä voi tehdä uuden postikortin kaupungille, Futudesignin Auvo Lindroos summasi Rakenna minut! - radio-ohjelmassa. Tässä postikortteja tulevaisuudesta.

8 TYÖPAJAA / 46 VISIOTA

Kaikki kollektivin työpajat on dokumentoitu nettiin ja tv-ohjelmat jäävät nähtävisiksi Yle Areenaan. Suomen kierroksen toistaiseksi viimeinen työpaja on Kankaanpäässä ja se on myös tv-sarjan päätepiste. Ristiretkellään Suomen kaupunkeihin kollektiivi on oppinut, että Suomi on täynnä samanlaista suunnittelua ja ongelmat ovat hyvin samanlaisia. Ongelmien ratkaisuja kannattaa jakaa eli näiden työpajojen ideoita voi soveltaa muihinkin kaupunkeihin. Toisaalta kollektiivi kaipaisi omaleimaisuutta paikkakunnille.

Kankaapäässä haasteena on muuttotappioisen kaupungin elinvoimaisuuden vahvistaminen. Uusi kaupunki -kollektiviivi haastetaan pohtimaan, miltä näyttäisi Kankaanpään Guggenheim ja miten uusi taidemuseo sijoittuisi Taidekoulun yhteyteen. Lisäksi työpajassa tarkastellaan torin elävöittämistä, seurakuntakeskuksen kohtaloa, Venesjärven kylän kehittämistä ja Niinisalon varuskunta-alueen asuinrakennusten tulevaisuutta. Kankaapääläiset valitsivat suosikikseen Studio Puiston ehdotuksen Kulttuurikampuksesta, jossa yhdistyy samassa kortellissa sijaitsevat Kankaanpää taidekoulun, päiväkodin ja kirjaston viherkaton alle, jonne mahtuu myös taidemuseonkin. Tällä hetkellä taidemuseo sijaitsee kilometrien päässä keskusta. Lisää tietoa työpajasta täältä.

Studio Puiston suunnitelma Kankaanpäähän.
Studio Puiston ehdotus on hillityn villli. Se yhdistää korttelin eri kulttuuritoimijat julkisivujen takana viherkannen alle. Studio Puiston suunnitelma Kankaanpäähän. Kuva: Studio Puisto kaupunki uusiksi

Katso täältä ohjelma.

Helsingin yliopisto omistaa maata Viikissä ja se haastoi Uusi kaupunki -kollektiivin kehittämään Viikiin kampusaluetta. Kollektiivi ehdotti muun muassa kannabiksen kasvatusta ja vuokraviljelypalstoja kasvihuone Gardeniaan, wifitöntä lukutilaa maalaismuseoon, panimoa ja sienien kasvattamista väestönsuojassa. Baari voitti. Viikkiläisten suosikki oli Arkkitehtit Rudanko + Kankkusen ehdotus Tallipiha. Lisää tietoa täältä.

Rudanko & Kankkusen suunnitelma Viikkiin.
Baari opiskelijoilla Viikistä puuttuukin.Arkkitehdit R+K suunnittelivat heille Tallibaarin ja paljon muuta. Rudanko & Kankkusen suunnitelma Viikkiin. Kuva: Arkkitehdit Rudanko & Kankkunen kaupunki uusiksi

Sipoossa haasteena on tiivistää haja-asutusaluetta Hlesingin kupeessa. Sipoossa Studio Puisto ihastui ajatukseen viljelijän elämästä yhtenä päivänä viikossa ja Jada rakensi rintamamiestaloista tornin.Sipoolaisten suosikki oli Hukkatilan ehdotus. Lisää tietoa visioista täältä.

arkkitehtitoimtisto hukkatilan suunnitelma söderkullan torille
Söderkullan tori muuttui eläväksi. arkkitehtitoimtisto hukkatilan suunnitelma söderkullan torille Kuva: hukkatila sipoo hukkatila

Katso ohjelma Sipoosta:

Jyväskylää vaivaavat tyhjät torit. Futudesign yllätti jyväskyläläiset ehdottamalla jykevän asuintaloista muuria kirkkopuistoon. Kaupunkilaisten suosikki tv-sarjassa ehdotetuista kolmesta visiosta oli Arkkitehdit Rudanko + Kankkusen kaadettu pilvenpiirtäjä Asemaaukiolle. Lisää tietoa ja enemmän ideoita täältä.

Havainnekuva Jyväskylän aseman seudusta
Jyväskyläläiset ehdottivat pilvenpiirtäjää, Arkkitehdit R+ K kaatoi sen ja ideoi katettuja pyöräparkkeja ja verstaita ja myyntikojua Havainnekuva Jyväskylän aseman seudusta Kuva: Arkkitehdit Rudanko&Kankkunen uusi kaupunki

Katso ohjelma Jyväskylästä:

Sesonkikaupunki Paraisilla Uusi kaupunki kehitti satamaa, liikenenympyrän seutua ja kalkkikaivoksen monttua. Tv-sarjassa kaupunkilaisten suosikki oli Futudesingin visio satamasta. Studio Puiston ehdotus liikenneympyrän viereiseksi rakennukseksi ja työpajassa yhdessä arkkitehtuuritoimisto Heikki Muntolan kanssa suunniteltu keskustakortteli ovat ehkä konkretisoitumassa. Lisää tietoa visioista täältä.

suunnitelma Paraisten vierasvenesatamaksi, havainnekuva
Futudesignin ehdotus saaristokaupungin uudeksi satamaksi, jossa on myös uimaranta ja tilaa tapahtumille ja ravintolalle. suunnitelma Paraisten vierasvenesatamaksi, havainnekuva Kuva: Futudesign Oy (Auvo Lindroos, Aleksi Niemeläinen, Teemu Seppänen) parainen

Katso ohjelma Paraisista:

Oulussa Uusi kaupunki -kollektiivi keskittyi ratapihaan. Monissa muissakin suomalaisissa ja länsimaisissa kaupungeissa raideliikenne on vienyt kaupunkien ydinkeskustassa tilaa, jota rakennemuutos nyt vapauttaa.
Oululaisten suosikki ehdotuksista oli Hukkatilan Luova ratapiha. Tv-katsojien erityinen suosikki oli ohjelmassa haastatellun sarjakuvapiirtäjä Ville Rannan ehdotus, että Oulu voisi profiloitua Länsi-Siperian pääkaupungiksi
Lisää tietoa visioista täältä.

Katso ohjelma Oulusta:

Oulun suunnittelua
Hukkatilan suunnittelema Luova ratapiha. Oulun suunnittelua Kuva: Hukkatila hukkatila 17

NÄITÄ ET NÄHNYT RUUDUSSA

Tampereella oli haasteena keskustorin kortteli, pyörätie, Hakametsän jäähallin alue, Ratina ja Pyynikintori. Itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten suunniteltu väliaikaishotelli teollisuustilaan poiki Studio Puistolle toisen hotelliprojektin, joka valmisti kesällä. Lisää tietoa visoista täältä.

Ensimmäisessä työpajassaan 2013 Uusi kaupunki -kollektivi kehitti jatsikaupunkiin väliaikaismajoitusta katoille, toria, tehtaan aurinkoista edustaa...
Löydät työpajan kaikki ideat täältä.

Sinivalkoinen ammatti muuttuu

Yhdyskuntasuunnittelun Ruusulla palkittu Uusi Kaupunki -kollektiivi edustaa uutta ilmiötä arkkitehdin ammattissa. Arkkitehdin urakehitykseen on useimmiten kuulunut työ isompien toimistojen riveissä kisälleinä tai kaupunkisuunnitteluyksiköissä. Sitten sukkuloidaan toimistoista toiseen ja samalla valvotaan öitä arkkitehtuurikilpailuihin osallistuessa. Välissä käydään ulkomailla harjoittelemassa, tähtiarkkitehtienkin jättitoimistoissa.

- Kaikkihan lähti siitä, että pääkaupunkiseudulla kaupunkisuunitteluvirastot kutsuivat tapaamisen nuoria, uusia kasvoja. Sen yhteydessä Uusi kaupunki -kollektiivia laajempikin porukka istui alas miettimään, miten nuoret arkkitehdit ja toimistot löytäisivät oman tässä nykytilanteessa, kun ehkä kilpailuja ei ole niin paljon olemassa arkkitehtuurikilpailuja, Heikki Riitahuhta kertoo Studio Puistosta.

Tähän kutsuttiin jo siinä vaiheessa ympäri Suomen nuoria arkkitehtejä, jotka olivat menestyneet kilpailuissa tai osoittautuneet muuten aktiivisiksi ja hyviks toimijoiksi

Suomalaisiin arkitehtuurikilpailuihin osallistutaan nimimerkillä, joten nuorellakin arkkitehdin on mahdollisuuksia menestyä. Kilpailuista saa myös palkinnoksi ainakin rakentavaa palautetta. Kilpailuista on haettu mainetta, sijoituksia ja ideoiden lunastuksia ja vähitellen omat toimistot ovat saaneet toimeksiantojakin. Siinä sivussa on suunniteltu kesähuvila tai oma koti. Nyt uutta on, että nuoret arkkitehdit rakentavatkin vaikkapa yhdessä nuorisokeskuksen kehittyviin maihin ja jalkautuvat maakuntaan visualisoimaan muutoksia ja etsimään hukkatilaa, jota tiivistämistä kaipaavat kaupungit voisivat hyödytää kuunnellen kaupunkilaisten toiveita jo aikaisessa vaiheessa suunnittelua.

- Kaupunkilaisten osallistuminen on iso asia tällä hetkellä niin me voidaan vastata siihen. Meillä oli siihen intoa jalkautua ja samalla tehdä sama uusien naamojen esittäytymien eri puolilla Suomea. Tähän kutsuttiin jo siinä vaiheessa ympäri Suomen nuoria arkkitehtejä, jotka olivat menestyneet kilpailuissa tai osoittautuneet muuten aktiivisiksi ja hyviks toimijoiksi. Riitahuhta jatkaa.

Arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riihiluhta
Futudesignin Auvo Lindroos ja Studio Puiston Heikki Riitahuhta Arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riihiluhta Kuva: Yle / Minna Joenniemi heikki riihiluhta

Newly Drawn oli edellinen nuorten arkkitehtien esittäytyminen suurempien sukupolvien selän takaa esiin. Yhdeksän nousussa olevaa toimistoa liittyi yhteen ja teki kirjan töistään ja unelmistaan kirjan, nettisivun ja ulkomaille lähteneen kiertonäyttelyn. Hollmén Reuter Sandman, JKMM, Verstas, NOW, Anttinen Oiva, Lassila Hirvilammi, Avanto, ALA, AFKS ja K2S olivat silloin noin nelikymppisten lupaavien arkkitehtitoimistoja. Nyt jokainen toimisto on päässyt tosissaan rakentamisen makuun.

Uusi Kaupunki – kollektiivi työpajoissa useampi tarve kohtaa. Kaupungeilla on tarve kuulla kaupunkilaisia ja nuoret arkkitehdit ovat olleet valmiita jalkautumaan kadulle. He ovat myös pystyneet ulkopuolisina käsittelemään ikään kuin viattomina paikallisesti kiisteltyjä hankkeita. Konseptin aikarajoitus tekee siitä leikin kaltaisen, joten työpajan tilajaat, kaupunkisuunnitteluvirastot, eivät koe sitä uhkana vaan virkistävänä. Nuoret arkkitehdit kehittävät taitoja, joita alalla tarvitaan enemässä määrin: kuinka työskennellä kaupunkilaisten kanssa, millaista on oikea kontakti. Ja nopea ideointikykyä opn myös arvokasta kehittää. Uusi kaupunki -kollektivii ei ole suljettu etujoukko vaan se etsii uusia jäseniä ja uusia toimintamalleja työpajojen lisäksi.

Kuuntele myös Yle Areenasta, kuinka Uusi kaupunki -kollektiivin Hilla Rudanko keskusteli Radio Suomen kuuntelijoiden kanssa nykyarkkitehtuurista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri