Hyppää pääsisältöön

Zakuska – venäjän kielen alkupalat Heikki Kinnusen opettamana

"Hyvät katselijat, nyt teillä on elämänne tilaisuus oppia lukemaan venäläisiä kirjaimia", lausui juontaja Heikki Kinnunen Zakuska-sarjan (1980) alkajaisiksi. Neljässä kompaktissa osassa Kinnunen kävi yhdessä häntä valvovan "pomon" kanssa läpi kaikki venäjän kirjaimet tutun näköisistä aina outoon taka-iihin ja kuuluisiin ässiin.

Näyttelijä Heikki Kinnusen juontaman venäjän aakkossarjan nimi закуска eli Zakuska tarkoittaa alkupaloja. Neljän jakson verran vuonna 1980 esitetyssä sarjassa opiskeltiin siis venäjän kielen alkupaloja. Yhtään kyrillistä aakkosta ei kuitenkaan jätetty kelkasta pois.

Aivan yksin ei Kinnunen kuitenkaan vastannut opetuksesta. Valvovana silmänä ja korvana toimi "pomo", joka korjasi Kinnusen vääriä tietoja aina, kun juontaja puhui läpiä päähänsä. Tällöin ruutuun ilmestyi punainen tähti, ja pomo korjasi Kinnusen tiedon.

Ensimmäisessä osassa lähdettiin liikkeelle helpoista kirjaimista, jotka muistuttivat ja tarkoittivat samoja kirjaimia kuin suomessakin. Seuraava kirjainrimpsu olikin sitten vaarallisempi, sillä siinä tutuilta näyttävät kirjaimet olivat venäjäksi ihan eri kirjaimia. Viimeisenä opeteltavat I, J ja L olivat nekin todella erilaisia kuin suomen kielessä.

Toisessa osassa mentiin vieläkin syvemmälle venäläisten aakkosten erikoisuuksiin, johon kuuluvat muun muassa "jee-jee-porukka" sekä erikoinen taka-i, jonka kanssa Kinnusella meni kieli solmuun.

Kolmannen osan asiat olivat jo niin hankalia, että Kinnusen täytyi päästää pomo maatuskanukesta ulos antamaan ääntämisapua. Hämmennystä herättivät painotukset ja painottomat kirjaimet sekä niiden ääntäminen. Lopulta päästiin myös venäjän kuuluisiin s-kirjaimiin, ja niin oli opeteltu kaikki venäjän aakkoset.

Viimeisessä osassa Kinnunen laittoi kolmessa edellisessä osassa hankitun osaamisensa testiin ravintolassa. Jakson alussa nähdään myös Kinnusen esittämä Zakuska-laulu. Laulu esitettiin jokaisessa osassa, mutta nähdään Elävässä arkistossa vain neljännen osan alussa.

Zakuska oli ilmestyessään valtavan suosittu: ohjelman tuottaja Markku Värtön mukaan sitä katsoi televisiosta jopa puoli miljoonaa katsojaa. Se oli myös ensimmäisiä opetusohjelmia, joissa opetukseen yhdistettiin viihteellisiä elementtejä – opetuksen ei tarvitsisi aina olla niin vakavaa. Ehkä juuri tästä syystä johtuen ohjelma herätti vilkkaan keskustelun sen puolesta ja sitä vastaan.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit