Hyppää pääsisältöön

16-vuotias Elastinen tanssii rasismia vastaan

Rap-artisti Elastisena tunnettu Kimmo Laiho oli teini-ikäisenä mukana rasisminvastaisessa Color-blind-musikaalissa. Nuorta hiphopparia haastateltiin vuonna 1997. Näemme hänet myös esittelemässä breakdance- ja hiphop-taitojaan musikaalin harjoituksissa.

Color-blind toi yhteen erilaisia ja eri kulttuuritaustan omaavia nuoria, joita yhdisti halu näytellä ja esiintyä lavalla. Ajatuksena oli, ettei kenenkään taustoilla ollut merkitystä, koska "pimeässä olemme kaikki samanlaisia". Itse esitys oli yhdistelmä laulua ja hiphop-tanssia.

Basaari-ohjelma seurasi vuonna 1997 musikaalin harjoituksia ja haastatteli ryhmän jäseniä. Haastattelussa näemme myös 16-vuotiaan Elastisen, joka ohjelmassa esitellään vielä Kimmo Laihona.

"On hienoa tuntea ja tavata uusia ihmisiä ja tuntea eri maalaisia, niin oppii vähän niidenkin tapoja", Laiho pohdiskeli.

Color-blindilla oli lopulta suuri merkitys Elastisen myöhemmälle rap-uralle. Hän tapasi musikaaliryhmässä tulevan yhtyetoverinsa Henrik Rosenbergin eli Iso H:n. Fintelligensin muodostanut rap-yhtye levytti kaikkiaan kuusi albumia ja sitä pidetään yhtenä vuosituhannen vaihteen suomirapin pioneereista.

Elastinen lähti luomaan soolouraansa vuonna 2004 ja hän on toiminut myös useiden suomalaisartistien tuottajana.

Teksti: Ville Matilainen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto