Hyppää pääsisältöön

16-vuotias Elastinen tanssii rasismia vastaan

Rap-artisti Elastisena tunnettu Kimmo Laiho oli teini-ikäisenä mukana rasisminvastaisessa Color-blind-musikaalissa. Nuorta hiphopparia haastateltiin vuonna 1997. Näemme hänet myös esittelemässä breakdance- ja hiphop-taitojaan musikaalin harjoituksissa.

Color-blind toi yhteen erilaisia ja eri kulttuuritaustan omaavia nuoria, joita yhdisti halu näytellä ja esiintyä lavalla. Ajatuksena oli, ettei kenenkään taustoilla ollut merkitystä, koska "pimeässä olemme kaikki samanlaisia". Itse esitys oli yhdistelmä laulua ja hiphop-tanssia.

Basaari-ohjelma seurasi vuonna 1997 musikaalin harjoituksia ja haastatteli ryhmän jäseniä. Haastattelussa näemme myös 16-vuotiaan Elastisen, joka ohjelmassa esitellään vielä Kimmo Laihona.

"On hienoa tuntea ja tavata uusia ihmisiä ja tuntea eri maalaisia, niin oppii vähän niidenkin tapoja", Laiho pohdiskeli.

Color-blindilla oli lopulta suuri merkitys Elastisen myöhemmälle rap-uralle. Hän tapasi musikaaliryhmässä tulevan yhtyetoverinsa Henrik Rosenbergin eli Iso H:n. Fintelligensin muodostanut rap-yhtye levytti kaikkiaan kuusi albumia ja sitä pidetään yhtenä vuosituhannen vaihteen suomirapin pioneereista.

Elastinen lähti luomaan soolouraansa vuonna 2004 ja hän on toiminut myös useiden suomalaisartistien tuottajana.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto