Hyppää pääsisältöön

Epäilyttävät Movember-viikset kasvatetaan hyvään tarkoitukseen

Vuonna 2003 Australiasta leviämään lähtenyt Movember-kampanja haastaa miehet ympäri maailman kasvattamaan viiksiä marraskuun ajan. Viiksi-kampanjoinnin tarkoituksena on lisätä tietoisuutta miesten syöpäriskeistä sekä kerätä rahaa syöpätutkimukseen. Movember-keräys on herättänyt myös epäilyjä, koska kerättyjen rahojen päätymistä luvattuun osoitteeseen ei ole pystytty seuraamaan tai täysin todentamaan.

Australialaismiehen baari-ideasta itänyt hyväntekeväisyystempaus kasvoi kymmenessä vuodessa maailmanlaajuisesti niin suureksi, että rahankeräystoiminnan läpinäkyvyyttä alettiin kyseenalaistaa. Aihetta käsiteltiin Yle Uutisten Suorassa linjassa 2013. Ohjelmassa pohdittiin, minne kerätyt rahat oikeasti päätyivät ja kuinka suuri osa lahjoituksista todella päätyi syöpätutkimukselle.

Näyttöä väärinkäytöksestä ei kuitenkaan löytynyt ja Movemberin suomalainen yhteistyökumppani, Suomen Syöpäsäätiö, asettui puolustamaan keräyksen tarkoituksenmukaisuutta ja rehtiyttä.

Suomessa Movember-viiksiä kasvatettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2009. Kampanjavastaava Jarno Salmivuori kertoi vuotta myöhemmin Aamu-tv:ssä kampanjan tarkoitusperistä ja idean leviämisestä. Vuonna 2010 kampanjassa oli mukana 1250 rekisteröitynyttä "viiksivallua".

Movember-keräys on mahdollista suorittaa yksin tai joukkueena. Suomessa innokkaita kerääjiä ovatkin olleet monet urheiluseurat sekä yksittäiset julkisuuden henkilöt.

Vuoden 2012 loppusyksyyn mennessä keräysinto oli kiihtynyt Suomessa ja maailmalla erityisesti internetin ja sosiaalisen median myötä. Suomessa jääkiekon SM-liiga lähestyi kampanjalla eri liigaseuroja ja Arkadianmäellä alkoi näkyä viiksien alkuja kansanedustajien huulilla.

Vuonna 2013 keräykseen osallistui Suomessa virallisesti jo yli seitsemäntoista tuhatta miestä. Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat keräsi viiksillään urheiluseuroista ylivoimaisesti eniten varoja. Pelaajat lahjoittivat noin 13 000 euron suuruisen keräyspotin lisäksi myös päivärahansa Syöpäsäätiön rahastoon.

Huuhkajien nuori puolustuspelaaja Veli Lampi edusti joukkuettaan ja esitteli komeita viiksiään marraskuun lopussa Aamu-tv:ssä. Lammelta myös ajeltiin viikset suorassa lähetyksessä, vaikka virallisesti keräys oli vielä hetken ajan käynnissä.

Teksti: Ville Matilainen