Hyppää pääsisältöön

Jehovan todistajien johtajat vaativat kieltäytymään verensiirroista

Uskontojen Uhrit ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila
Uskontojen Uhrit ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila Kuva: Liisa Takala / Helsingin Sanomat joni valkila

Sykkeen viidennessä jaksossa kuvitteellisen Lopunajan Kristuksen lapset -lahkon jäsen kieltäytyy verensiirrosta. Tällaista lahkoa ei oikeasti ole olemassa, sen sijaan Jehovan todistajat ovat kuuluisia verensiirroista kieltäytymisestään.

Jehovan todistajat toivovat itselleen vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joita onkin olemassa joihinkin tilanteisiin. Esimerkiksi veren hemoglobiinipitoisuutta voidaan kohottaa ennen suunnitteilla olevaa leikkausta. Äkilliseen verenvuotoon ei kuitenkaan ole loputtomasti verettömiä vaihtoehtoja. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan Jehovan todistaja -naisilla on 130-kertainen todennäköisyys kuolla raskauden ja synnytyksen aikaiseen verenvuotoon valtaväestöön verrattuna.

Jäsenten tulee tehdä verensiirrot kieltävä hoitotahto

Kaikkien Jehovan todistajien odotetaan allekirjoittavan hoitotahto, joka kieltää verensiirrot. Seurakunnissa katsotaan, että kaikki allekirjoittavat hoitotahdon kahden todistajan läsnä ollessa. Hoitotahdon mukaan ”kukaan ei saa sivuuttaa tai kumota tässä asiakirjassa ilmaisemaani tahtoa”.

Hoitotahtoa pidetään lompakossa näkyvällä paikalla. Jehovan todistajille hoitotahto on julkinen vakuutus siitä, että he ovat valmiita kuolemaan uskonsa puolesta. Esimerkiksi yhdessä ruokaostoksia tehdessä kaupan kassalla yhteisön jäsenet voivat nähdä toistensa hoitotahdon. Skannattuun hoitotahtoon voit tutustua täällä.

Jehovan todistajien johtajat ovat pitäneet verensiirtoja Jumalan tahdon vastaisina niin kauan kun verensiirtoja on tehty eli 1940-luvulta lähtien. Jehovan todistajat ovat luopuneet aiemmista elinsiirto- ja rokotuskielloistaan.

Toiset ovat kuitenkin jossain määrin pakotettuja kieltäytymään verestä.

Verensiirroista kieltäytyviä on erilaisia. Jotkut uskovat tekevänsä oikein. Toiset ovat kuitenkin jossain määrin pakotettuja kieltäytymään verestä. Yhteisön jäseniksi syntyvillä ja siihen liittyvillä ei ole todellista uskonnonvapautta siinä mielessä, että he voisivat vapaasti erota yhteisöstä, jos he päätyvät ajattelemaan eri tavalla.

Verensiirron ottaminen peruste yhteisöstä erottamiselle

Jehovan todistajat karttavat yhteisön entisiä jäseniä, myös omaisia vaaditaan karttamaan yhteisöstä eronnutta tai erotettua. Verensiirron ottaminen on peruste Jehovan todistajista erottamiselle, joten potilas voi pelätä paitsi Jumalan epäsuosiota myös läheistensä menettämistä, jos hän valitsisi verensiirron ottamisen.

Kun Jehovan todistaja joutuu sairaalaan ja hän tarvitsisi verensiirtoa lähettyvillä on usein muita Jehovan todistajia, omaisia ja uskonyhteisön edustajia. Siinä tilanteessa on vaikea ryhtyä toisinajattelijaksi. Kun verensiirtoa tarvittaisiin, Jehovan todistajia on ohjeistettu ottamaan yhteyttä sairaalayhteyskomiteaan, joka lähettää edustajansa keskustelemaan sairaalan työntekijöiden kanssa.

Jehovan todistajien mukaan he haluavat auttaa sairaalaa löytämään verettömiä vaihtoehtoja hoidolle. Toisesta näkökulmasta on kyse siitä, että uskonyhteisön edustajat tulevat varmistamaan, että heidän jäsenensä ei saa verensiirtoa.

Uskovat hyvään

Suomessa Jehovan todistajien lapset otetaan huostaan ja heille annetaan verensiirto vanhempien vastustuksesta huolimatta. Jehovan todistaja -vanhemmat ovat luullakseni tyytyväisiä tähän, koska he eivät syyllisty syntiin kun eivät voi asialle mitään.

Jehovan todistajien yhteisön ulkopuolisille on vaikea ymmärtää niitä äärimmäisiä tekoja, joihin Jehovan todistajat ovat valmiita uskon vuoksi. Heidän mukaansa käynnissä on sota hyvän ja pahan välillä, jossa henkimaailma on mukana. Jehovan todistajat ovat hyvän puolella ja siksi koko Paholaisen vallassa oleva maailma vastustaa heitä ja yrittää murtaa heidän uskonsa, esimerkiksi suostuttelemalla verensiirron ottamiseen ja siten Jumalan käskyjen rikkomiseen.

Kuolonuhreja on maailmanlaajuisesti varmasti tuhansia.

Nykyinen maailma tuhotaan Jehovan todistajien mukaan hyvin pian. Siksi nyt kannattaa uskon puolesta tehdä mitä vain, vaikka henki menisi. Rajallisella elämällämme ei ole merkitystä sen rinnalla, että Jumala voi antaa hänen käskyjään noudattaville ikuisen elämän.

Maailmassa on yli kahdeksan miljoonaa aktiivisesti seurakuntien toimintaan osallistuvaa Jehovan todistajaa. Jos joku Ruotsin kokoinen valtio kieltäisi kansalaisiltaan verensiirrot, sitä pidettäisiin humanitaarisena kriisinä ja vakavana ihmisoikeusloukkauksena. Kun uskonyhteisö kieltää jäseniltään verensiirrot kukaan ei huomaa tätä, vaikka kuolonuhreja on maailmanlaajuisesti varmasti tuhansia.

Tässä on Jehovan todistajien sairaalayhteyskomitean yhteystiedot, jos haluat antaa heille palautetta. Jehovan todistajilla ei ole sähköpostiosoitetta.

Joni Valkila
Kirjoittaja on Uskontojen Uhrit ry:n toiminnanjohtaja

Kommentit