Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Ville Haapasalon Kaukasia 30 päivässä alkaa tammikuussa

Kaukasia 30 päivässä -ohjelmasarjan reittikartta
Kaukasia 30 päivässä -ohjelmasarjan reittikartta Kuva: Yle kaukasia 30 päivässä

Tammikuussa 2015 alkavassa Kaukasia 30 päivässä -ohjelmasarjassa Ville Haapasalo tutustuu Kaukasian ihmisiin ja erikoisuuksiin. Matkaan lähdetään olympiakaupunki Sotšista ja edetään aina Kaspianmerelle asti. Matka on yhdistelmä vaaran tuntua levottomilla alueilla ja paratiisimaisia näkymiä, korruptiota ja valtaa sekä aitoja, rehellisiä ihmisiä.

Mikä Kaukasia?

Kaukasia sijoittuu Mustanmeren ja Kaspianmeren väliselle alueelle: etelässä se rajoittuu Turkkiin ja Iraniin, pohjoisessa Venäjän lounaisiin tasavaltoihin ja aluepiireihin. Kaukasiaa hallitsee Kaukasus-vuoristo, jossa myös sijaitsee Euroopan korkeimmaksi vuoreksi sanottu, 5642 metrin korkeuteen kohoava kaksihuippuinen Elbrus.

Kreikkalaisessa mytologiassa Kaukasus oli yksi maailmaa kannattelevista pilareista. Ovidius - roomalainen runoilija - kuvaili Kaukasusta kylmäksi ja kiviseksi vuoreksi - ja nälän tunnusmerkiksi.

Kreikkalaisessa mytologiassa Kaukasus oli yksi maailmaa kannattelevista pilareista.

Pohjois-Kaukasiaan kuuluvat muun muassa sellaiset – kenties meillä uutisista tunnetuimmat – alueet kuin Pohjois-Ossetia, Ingušia, Tšetšenia ja Dagestan. Muita hallinnollisia alueita ovat Krasnodarin ja Stavropolin aluepiirit, Adygeia, Karatšai-Tšerkessia, Kabardi-Balkaria sekä Rostovin eteläiset osat. Etelä-Kaukasiaan kuuluvat Armenia, Azerbaidzan ja suurin osa Georgiaa, sekä itsenäisiksi valtioiksi julistautuneet Abhasia, Etelä-Ossetia sekä Vuoristo-Karabah.

Kaukasian alue on kielellisesti ja kulttuurisesti äärimmäisen monimuotoinen ja kirjava. Mustaltamereltä Kaspianmerelle on kutakuinkin yhtä pitkä matka kuin Helsingistä Ouluun, mutta alueella puhutaan noin 50 eri kieltä.

Kristinusko juurtui alueelle jo 300-luvulla, mutta islaminusko on valtauskonto muun muassa Ingušiassa, Tšetšeniassa ja Azerbaidžanissa.

Kaukasia on jylhiä vuoristomaisemia, mutta myös palmurantoja ja subtrooppista ilmastoa. Se on ikiaikaista paimentolaiskulttuuria, öljyrahoilla rakennettuja lasipintaisia pilvenpiirtäjiä, sotien ja jatkuvien kahakoiden raunioittamia kyliä ja koteja, uhmakkuutta ja läpitunkevaa vieraanvaraisuutta.

Ville Haapasalon Kaukasia 30 päivässä -ohjelmasarja Yle Teemalla 7.1.2015 alkaen.

Kommentit
 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.