Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Nuorista ystäviä yksinäisille

TV1 sunnuntaina 30.11.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 2.12. klo 5.45. - Yle Areenassa vuoden ajan.

Yksinäisten vanhusten suuri määrä havahdutti Meeri Linnan ja Miisa-Maria Haapojan hakeutumaan Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaan. Kokemukset tapaamisten ajalta ovat lämmittäneet niin ikääntyneiden ystävien kuin vapaaehtoistyöntekijöidenkin mieltä.

Vanhusten yksinäisyys

Meeri Linna, 27, näki vanhustyön koulutukseen liittyvässä työharjoittelussaan niin paljon yksinäisyyttä, että päätti lähteä vapaaehtoistyön kurssille. Peruskurssi antoi tietoa ihmissuhteiden moninaisuudesta ja ongelmien käsittelystä, organisaation toiminnasta, vastuista ja vakuutuksista. Lisäksi kurssilla harjoiteltiin esimerkiksi läsnäolon taitoja. Myös geronomin koulutus tuo Meerille nykyään ammattimaisuutta tilanteiden hallintaan.

Miisa-Maria Haapoja, 19, halusi käyttää lukio-opintojensa loppuvaiheeseen jääneen ylimääräisen ajan johonkin hyvään tarkoitukseen ja laittoi nettiin hakemuksen SPR:n ystävätoimintaan. Omaa isovanhempaansa tavatessaan Miisa-Maria oli nähnyt monia vanhuksia, joita ei käynyt katsomassa kukaan. Hän halusi omalta osaltaan helpottaa vanhusten yksinäisyyttä.

Ystävävälittäjän kanssa keskusteltuaan Miisa-Maria pääsi jo seuraavalla kerralla tapaamaan iäkästä ystäväänsä. Kun kemiat toimivat hyvin yhteen, he jatkoivat tapaamisiaan. Muutaman tapaamisen jälkeen Miisa-Maria kävi myös vapaaehtoistyön peruskurssin. Hän osasi mielestään kokemustensa jälkeen jopa paremmin kysyä olennaisia asioita.

Kiireetöntä läsnäoloa

Miisa-Maria käy 80-vuotiaan ystävänsä kanssa ulkoilemassa, kun se on mahdollista säiden tai kunnon puolesta. Välillä he katsovat yhdessä TV-ohjelmia tai lukevat lehtiä ja keskustelevat esiin tulleista aiheista. Meerin ystävä ei ole kovin iäkäs, mutta hänen toimintakykynsä on heikko. Ulkoilut tehdäänkin joko rollaattorin tai pyörätuolin kanssa. Miisa-Marian ja Meerin mielestä ystävätoiminnassa tärkeintä on antaa kiireetöntä aikaa, olla läsnä ja kuunnella.

Vapaaehtoiseen ystävätoimintaan lähtevien nuorten ei tarvitse tehdä terveyden- tai kodinhoitoon liittyviä tehtäviä. Toiminnasta kiinnostuneilta ei edellytetä mitään erityiskoulutusta. Miisa-Maria ja Meeri kannustavatkin nuoria mukaan toimintaan, josta saa itselleenkin hyvän mielen.

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

 • Keskustele Isis-naisten lapsista

  Mitä tehdä Isis-naisten lapsille?

  Pitäisikö sinun mielestäsi Syyriassa al-Hol -leirillä olevia suomalaislapsia auttaa Suomeen? Menevätkö lastenoikeudet sen edelle, että lasten äidit ovat mahdollisesti tukeneet Isiksen tekemiä julmuuksia? Vai pitäisikö vastuu lapsista jättää heidän äideilleen, jotka ovat kuitenkin vapaaehtoisesti vuosia sitten lähteneet konfliktialueelle?

 • Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

  Eroottinen kirjallisuus on minulle kuin menneet suhteet.

  Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän. Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää.

 • Keskustele tuloeroista!

  Tuloerot Suomessa

  Toisin kuin usein on väitetty, tuloerot ovat kasvaneet Suomessa myös 2000-luvulla. Miksi? Tarvitaanko tuloerojen kasvua, jotta talous kasvaa? Vieraana tuloeroja pitkään tutkinut ja vastikään aiheesta uuden kirjan julkaissut professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta.

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan