Hyppää pääsisältöön

Counter-Strike-joukkueen roolitus

Pelaaja tähtää tarkkuuskiväärillä Counter-Strike Global Offensive -pelissä
Pelaaja tähtää tarkkuuskiväärillä Pelaaja tähtää tarkkuuskiväärillä Counter-Strike Global Offensive -pelissä Kuva: Valve Corporation awp

Counter-Strike Global Offensive on monipuolinen peli, jossa erilaisia opeteltavia taitoja kuten kranaattien heittäminen, kiväärillä ampuminen, vastustajan lukeminen voi harjoitella lähes loputtomiin.

Taitojen monipuolisuus ja syvyys on yksi kilpailullisen pelin tärkeimmistä elementeistä, koska se mahdollistaa hyvien pelaajien erottumisen massasta. Ilmiötä kutsutaan englanniksi “skill ceiling” -termillä eli vapaasti suomennettuna taitokatoksi. Mitä korkeammalla taitokatto on, sitä paremmaksi pelissä on mahdollista kehittyä. Yleensä elektroniseksi urheiluksi kehittyvät ainoastaan pelit, joissa taitoja voi kehittää lähes loputtomiin.

Koska pelissä tarvitaan useita erilaisia taitoja ja niiden harjoitteleminen ja kehittäminen vie runsaasti aikaa, pelaajat erikoistuvat usein tiettyjen taitojen kehittämiseen. Erikoistuminen johtaa pelaajien roolitukseen, eli tietyt pelaajat pyrkivät pelaamaan useimmiten tietyllä tavalla hyödyntääkseen omia taitojaan parhaalla mahdollisella tavalla. Pelaajat valitaankin joukkueisiin yleensä niin että ne täydentävät roolitusten suhteen toisiaan.

Yleisiä rooleja joukkueessa

Johtaja tai pelinrakentaja

3DMAX-joukkueessa pelaava Taneli “disturbed” Veikkola kuvaa johtajan roolia:

- Joukkueen sisäinen johtaja, joka siis ohjaa pelin suuntaa. Hän kertoo erän alussa taktiikan ja muuttaa tarvittaessa sitä pitkin erää.

Hyvä johtaja mahdollistaa muiden pelaajien täyden keskittymiseen pelin pienempiin yksityiskohtiin. Johtaja yrittää muodostaa kuvaa vastustajan liikkeistä ja tulkita vastustajan valitsemaa taktiikkaa sekä löytää siitä heikkouksia, joita joukkue voi käyttää hyödykseen. Johtaja on erityisen tärkeä pelattaessa terroristeilla, koska terroristit ovat hyökkäävä joukkue, joka yleensä tekee pelissä aloitteen. Poliiseilla puolustaminen aloitetaan usein samankaltaisella kuviolla, jota johtaja muuttaa terroristien pelin mukaan. Johtajalta vaaditaan erityisesti hyvää peliälyä ja pelinlukua sekä hyvää kommunikointikykyä.

Kärkipelaaja

Veikkola kuvaa kärkimiehen roolia:

- Entryfragger eli kaveri joka menee ensimmäisenä ja raivaa tietä muille pelaajille jotta heidän olisi helpompi työskennellä

Slaava “Twista” Räsänen näkee mielellään joukkueessa jopa kaksi kärkipelaajaa.

- Yksi tai kaksi avainpelaajaa, jotka uskaltavat ottaa ekana riskin mennä ja yrittää avata peliä eliminoimalla vastustajien puolustusta/hyökkäystä.

Mikäli kaikki menee oikein, kärkipelaaja on, paitsi ensimmäisenä tilanteissa, myös ensimmäisenä pistetilastossa. Kärkimieheltä vaaditaan hyvää tähtäystä, rekyylin hallintaa ja tiettyä ymmärrystä vastustajien sijoittumisesta ja heikkouksista.

Tarkkuuskiväärimies

Räsänen kuvaa tarkkuuskiväärimiehen roolia:

- Joukkueissa on yleensä myös yksi "pää"-kiväärimies, joka pystyy avaamaan pelin jo alkusekunneilla ja pitämään vastustajat valppaana, koska kyseinen kivääri tappaa yhdestä luodista rinnasta ylöspäin.

- AWP-pelaaja pelaa tietenkin kiikarikiväärillä ja hakee siis tietysti tappoa riflepelaajista, ja parhaimmat hakevat tappoa toisesta AWP-pelaajasta, Veikkola kertoo.

Tarkkuuskiväärillä pelaaminen vaatii hyvin erilaisia taitoja ja pelityyliä kuin muilla aseilla pelaaminen. Tarkkuuskivääri ampuu tarkasti ja tehokkaasti pitkillä etäisyyksillä, mutta on hankalampi käyttää lyhyillä etäisyyksillä. Yleensä jokaisessa joukkueessa on vähintään yksi pelaaja, joka on erikoistunut tarkkuuskiväärillä pelaamiseen. Monissa joukkueissa on myös toinen pelaaja, joka voi pelata samaa roolia tarvittaessa.

Kansainvälisesti menestynyt Counter-Strike pelaaja Juha “aNGeldusT” Kurppa avaa tarkkuuskivääripelaamisen yksityiskohtia lisää.

- Tarkkuuskivääripelaamistakin on kahta tyyliä, aggressiivista ja passiivista. Jotkin pelaajat ostavat tarkkuuskiväärin herkemmin ainoastaan ct-puolella paikkoihin missä sillä on helpompi pelaa kuin kiväärillä, vaikka muuten eivät asetta kamalasti käyttäisikään. Paras tarkkuuskivääripelaaja toimii sujuvasti molemmilla puolilla, aggressiivisessa ja passiivisessa mielessä. Useimmiten kutkuttavimmat kaksintaistelut käydäänkin tarkkuuskivääripelaajien kesken.

Selkäänpuukottaja tai tiedustelija

Räsänen kuvaa selkäänpuukottajan roolia:

- Sitten on niin sanottu "lurkkeri" joka pelaa vähän kuin omaa peliä kartalla. Kyseinen pelaaja voi hakeutua hyvään paikkaan ja tulla jälkitilanteessa vastustajien selkään tai jopa pelata itsensä avainpaikkaan, mikä sekoittaa vastustajien pakan täysin.

- Lurker/backstabber koettaa vaikeuttaa vastustajajoukkueen rotaatioita pitkin karttaa ja koettaa aina päästä tilanteen päälle positioitumalla niin, että saa aina varman frägin, Veikkola lisää.

Selkäänpuukottaja luottaa usein ylivertaiseen pelinlukutaitoon aseenkäsittelytaitojen sijaan ja pyrkii pääsemään vastustajien selustaan huomaamatta ja kääntämään tilanteet edukseen yllättämällä vastustajan.

Kurppa korostaa selkäänpuukottajan merkitystä myös tiedustelijana:

- Tämän lisäksi usein lurkkerin tarkoitus on olla myös tiedustelija ja se voikin oikealla sijoittautumisella saada tietoja toisen joukkueen liikkeistä ympäri karttaa ja johtaa esimerkiksi puolustautumisen sijoittautumista tai toiselle pommipaikalle siirtymistä terroristina.

Tukipelaaja

Joskus pelaajia, jotka ovat erityisen hyviä käyttämään kranaatteja tai muuten tukemaan muita pelaajia kutsutaan tukipelaajiksi. Tukipelaajat eivät yleensä ole pistetilaston kärkisijoilla, vaan tekevät enemmän näkymätöntä työtä joka parantaa koko joukkueen tulosta.

Räsänen kuvaa tukipelaajan roolia:

- Mielestäni myös tiimissä pitää olla pelaaja joka pystyy uhrautuu jos on tarve. Tämä ei tarkoita että juoksisi kuolemaan ihan noin vaan - mutta että pystyy savuilla tai valoilla avaamaan pelin, jotta muut pääsisivät parempiin tilanteisiin. Kaveri joka osaa hyödyntää pelimekaniikkaa.

Counter-Strikessa ei ole olemassa yhtä oikeaa joukkueen roolitusta, mutta useimmista huipputason joukkueista on löydettävissä pelaajia, jotka mahtuvat muutamaan yllä esiteltyyn rooliin. Useat pelaajat osaavat pelata monia eri rooleja tai variaatioita yllä esitellyistä rooleista.

Kommentit