Hyppää pääsisältöön

Festivaalipuhetta

Festivaalipuhetta Teeman elokuvafestivaalilla.
Festivaalipuhetta Teeman elokuvafestivaalilla. Kuva: Yle / Kati Sinisalo festivaalipuhetta

Hohdokasta puhetta elävistä kuvista. Teeman elokuvafestivaalilla elokuvista intoilevat tekijät, tulkit ja näkijät Elokuvan tarinan ohjaajasta Mark Cousinsista Hohto-elokuvan superfaneihin.

Elokuvafestivaalille kuuluu elokuvien lisäksi puhe elokuvista: intoilu, keskustelu, väittely juuri nähdystä tai kohta nähtävästä. Teeman elokuvafestivaalilla kuullaan paljon hohdokasta puhetta elävistä kuvista, osin rekvisiitan kera!

Elokuvien välissä luvassa muun muassa: ohjaaja Juha Lehtola muistelee omaa mielikuvituskaveriaan Johania, kirjailija Katja Kallio löytää lohtua iranilaiselokuvan yleismaailmallisuudesta, Helsingin Sanomien entinen elokuvakriitikko Helena Ylänen ihailee saksalaisen kellosepän tarkkuutta, zombiohjaajana tunnettu Marko Mäkilaakso liikuttuu Billy Wilderin äärellä, ohjaaja-käsikirjoittaja Maarit Lalli puhuu valkoisen paperin kammosta, fanit vaeltavat Hohdon labyrintissä, ja Mark Cousins muistuttaa, että elokuvan kulta-aika on juuri nyt.

Festivaalipuhetta:

Festivaalipuhetta: Mark Cousinsin mielestä elämme juuri nyt elokuvan kulta-aikaa.
Festivaalipuhetta: Mark Cousinsin mielestä elämme juuri nyt elokuvan kulta-aikaa. Kuva: Yle / Kati Sinisalo festivaalipuhetta
"Elämme elokuvan kulta-aikaa." Teeman elokuvafestivaalilla elokuvista intoilevat tekijät, tulkit ja näkijät. Festivaalin avaussanat lausuu Elokuvan tarinan ohjaaja Mark Cousins: "Television ainutlaatuisuus, se että se on jokaisen kotona yhtä aikaa, tekee siitä täydellisen välineen elokuvafestivaalille."Festivaalipuhetta: Juha Lehtola.
Festivaalipuhetta: Juha Lehtola. Kuva: Yle / Kati Sinisalo festivaalipuhetta
"Uteliaisuus." Ohjaaja Mark Cousins paljastaa filmihullujen ja elokuvahistorioitsijoiden tärkeimmän ominaisuuden. Hän kertoo pitävänsä itseään "kulttuuri-dj:nä", jonka tehtävä on soittaa hittien eli tunnettujen elokuvien seassa yhtä hienoja mutta tuntemattomia teoksia.Festivaalipuhetta Teeman elokuvafestivaalilla. Hohto-aiheista kuvausrekvisiittaa.
Festivaalipuhetta Teeman elokuvafestivaalilla. Hohto-aiheista kuvausrekvisiittaa. Kuva: Yle / Kati Sinisalo festivaalipuhetta
"Miten valtava maailma voi pikkulapsen sisällä olla." Elokuvaohjaaja Juha Lehtola puhuu Hohdosta, silmien räpyttelemättömyydestä ja kohteliaisuudesta kauhun tehokeinona sekä muistelee omaa mielikuvituskaveriaan Johania.

"Ensinäkemistä ei unohda koskaan." "Tunnen jokaikisen kohtauksen." "Seuraavalla kerralla se on taas ihan erilainen." Hohto-elokuvan fanit kertovat.

Festivaalipuhetta: Anna Möttölä muistelee elokuvaa Hohto.
Festivaalipuhetta: Anna Möttölä muistelee elokuvaa Hohto. Kuva: Yle / Kati Sinisalo anna möttölä

"Stanley Kubrick on mestarillinen arkkitehti. Kaikki hänen elokuvansa ovat kuin rakennuksia." Ohjaaja Mark Cousins puhuu Hohdosta.

"Todella hyvä elokuva ei ole vain ääntä ja valoa, sen tuntee myös kehossaan." Ohjaaja Mark Cousins puhuu elokuvien sensuaalisuudesta.

"Ihan kuin siinä keksittäisiin elokuva uudelleen." "Hulluuden ja normaaliuden raja vaihtaa koko ajan paikkaa." Matti Apunen ja Mark Cousins puhuvat elokuvasta Tohtori Caligarin kabinetti.

"Hohto on ihmissuhde-elokuva." "Menee aivan täydestä meidänkin ajassa." Marko Mäkilaakso ja Joonas Josefsson intoilevat Hohdosta ja Dannyn polkuauton äänistä.

Festivaalipuhetta: ohjaaja Maarit Lalli puhuu Hohdosta.
Festivaalipuhetta: ohjaaja Maarit Lalli puhuu Hohdosta. Kuva: Yle / Kati Sinisalo maarit lalli
"Koskettavimpia elokuvia mitä olen koskaan nähnyt", sanoo kustantaja ja romanttisten elokuvien ystävä Nina Karjalainen Blue Valentinesta.

"Mestariteos." "Hotelli on yksi päähenkilö." Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Maarit Lalli puhuu Hohdosta ja rakennuksista, joilla on muisti.

"Dokumentti ja fiktio, puolet ja puolet: eri genrejen väliseltä harmaalta alueelta löytyvät usein ne kiinnostavimmat elokuvat." Ohjaaja Mark Cousins esittelee Odysseian inspiroiman tatuointinsa.

"Tosi puhutteleva, tosi provosoiva." Elokuvaohjaaja Marko Mäkilaakso ylistää Billy Wilderia ja elokuvaa Poikamiesboksi.

Festivaalipuhetta: Janne Laine ymmärtää Hohdon Jack Torrancea.
Festivaalipuhetta: Janne Laine ymmärtää Hohdon Jack Torrancea. Kuva: Yle / Kati Sinisalo janne laine
"Hohto on mustetahratesti." "Perhetragedia." "Kuin katsoisi äärimmäisen tarkkaa valokuvaa." Hohto-elokuvan fanit pohtivat huoneen 237 arvoitusta.

"Auringonnousu on tehty saksalaisella kellosepän tarkkuudella." Elokuvakriitiikko evp. Helena Ylänen ja ohjaaja Mark Cousins pohtivat maailman kauneimmaksi kutsutun elokuvan olemusta.

"Ohjaaja Ashgar Farhadi pystyy kertomaan jotain sellaista, johon kukaan muu ei ole pystynyt." Kirjailija Katja Kallio ylistää elokuvaa Nader ja Simin: ero.

"Herkkyys." "Kädet." "Suhde kieleen." Juha Lehtola, Helena Ylänen, Mark Cousins ja muut Philip Seymour Hoffmanin näyttelijätyön koskettamat puhuvat.Jaksojen tarkat esitysajat löytyvät parhaiten Areenasta.

Festivaalipuhetta: Marko Mäkilaakso puhuu Teeman elokuvafestivaalilla.
Festivaalipuhetta: Marko Mäkilaakso puhuu Teeman elokuvafestivaalilla. Kuva: Yle / Kati Sinisalo marko mäkilaakso
Festivaalipuhetta: Tuomas Hiukkanen katsoo Hohdon vähintään kerran vuodessa.
Festivaalipuhetta: Tuomas Hiukkanen katsoo Hohdon vähintään kerran vuodessa. Kuva: Yle / Kati Sinisalo tuomas hiukkanen
Festivaalipuhetta: kirjailija Katja Kallio puhuu elokuvasta Nader ja Simin: ero.
Festivaalipuhetta: kirjailija Katja Kallio puhuu elokuvasta Nader ja Simin: ero. Kuva: Yle / Kati Sinisalo katja kallio

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa