Hyppää pääsisältöön

Janne "Savjz" Mikkonen tavoittelee voittoa Dreamhackin Hearthstone-turnauksesta

Janne "Savjz" Mikkonen striimaa Hearthstone peliä
Janne "Savjz" Mikkonen striimaa Hearthstone-peliä Janne "Savjz" Mikkonen striimaa Hearthstone peliä Kuva: http://www.twitch.tv/liquidsavjz striimaus

Järvenpääläinen Janne “Savjz” Mikkonen, 26, on noussut viimeisen vuoden aikana kansainvälisesti tunnetuksi e-urheilijaksi. Hän pelaa digitaalista Hearthstone Heroes of Warcraft -korttipeliä maailman kovatasoisimmissa turnauksissa ja striimaa pelaamistaan Twitch-palvelussa. Janne kertoo, mistä menestys sai alkunsa.

“Olen pelannut kaiken maailman pelejä pienestä pitäen, Counter-Strike Beta 5.2 taisi olla ensimmäinen jota tuli enemmän pelattua. Warcraft 3 (2003 - 2004) oli ensimmäinen peli jossa olin "hyvä". Jonkin aikaa pelasin menestyksekkäästi Destination Skyline tiimissä 1v1 sekä 2v2 Satiinin kanssa - jonka jotkut saattavat tuntea myös Starcraft 2 -pelistä. Sen jälkeen on tullut pelailtua jonkun verran World of Warcraftia yhdessä Suomen parhaista killoista, Ninjapartiossa. Pelasin myös League of Legendsiä, jossa olin samassa tiimissä mm. nykyään Dotaa 4ASC-tiimissä pelaavan Vaalixin kanssa.

Sain Hearthstone beta-avaimen suhteilla EU-betan alkaessa ja jäin heti koukkuun. Olen pelannut jonkun verran myös Magic the Gathering -korttipeliä. Vuosien varrella olen pelannut melko vakavasti myös Pokeria. Hearthstonessa intohimoni korttipeleihin sekä tietokonepeleihin ylipäätään ovat kohdanneet mahtavasti.

Sain käsittämättömän nopeasti tuhansia samanaikaisia katsojia.

Sain nimeni tunnetuksi IHearthU King of the Hill -sarjan kautta, jossa olin kukkulan kuninkaana viisi viikkoa. Katsojat toivoivat, että voisivat katsella pelaamistani enemmänkin, ja aloitin striimaamisen. Sain käsittämättömän nopeasti tuhansia samanaikaisia katsojia. Lisäboostia tuli siitä, että olin ensimmäinen pelaaja, joka piti ladderin kärkisijaa samanaikaisesti sekä Amerikkojen että Euroopan servereillä. Loppusijoitus betan season 1 rankingeissä oli NA #1 ja EU #2. Menestykseni huomattiin ja aloin saada kutsuja kaikkiin mahdollisiin turnauksiin, sekä netissä että livenä pelattaviin.

Voitin toukokuussa 2014 Etelä-Koreassa pelaamani OGN-Invitational turnauksen. OGN e-Sports Stadium oli todella hieno. Oli unenkaltaista matkustaa niin kauas, nähdä ja kokea uusia asioita ja poistua vielä pokaalin kanssa.

En hävinnyt yhtäkään ottelua koko turnauksen aikana.

Toinen itselle tärkein saavutus oli lokakussa 2014 Saksassa pelattu Seatstory Cup #2, josta myös poistuin voittajana. Vaikka Saksa ei matkailun kannalta olekaan jännittävä, oli kilpailun taso äärimmäisen kova. Silti en hävinnyt yhtäkään ottelua koko turnauksen aikana.

Kolmas saavutukseni on se, että olen onnistunut kasvattamaan striimini suosion suuremmaksi kuin olisin ikinä osannut kuvitella!

Olen aina pelannut aika paljon, ja siksi moitteita on muutamalta taholta tullut - kuten Ammattikorkeakoulusta, josta minun olisi pitänyt jo valmistua, mutta motivaatio oli kateissa. Hyviä uutisia siltä suunnalta tosin, sain juuri opinnäytetyöni valmiiksi; puuttuu enää pari kurssia.

Kehuja on tullut hyvästä pelamisesta sekä tiimin ja Suomen edustamisesta. Kyllä striimistäkin aika paljon positiivistä palautetta on tullut - itseasiassa niin paljon, että en ehdi vastata kaikkiin kysymyksiin vaikka yritän.

Olen matkustellut, nähnyt ja kokenut todella paljon kuluneen vuoden aikana. Vanhempani ovat itse asiassa erittäin innostuneita: olen päässyt käymään tänä vuonna mm. Kiinassa, Etelä-Koreassa ja ympäriinsä Eurooppaa - turnauksesta riippuen joko tiimini tai turnausjärjestäjien maksaessa kulut. Samaan aikaan vanhemmat toivovat, että valmistuisin - tai olisin valmistunut - koulusta mahdollisimman pian, koska ei tällainen elämä loputtomiin tule jatkumaan. Kun peli menettää suosionsa, olisi kiva jos olisi paperit valmiina ja sitten töihin.

Toivon että tämä jatkuisi mahdollisimman pitkään, ja pääsisin matkustelemaan vielä uusiin maihin joissa en ole käynyt. Myös pelintekijöiden järjestämän maailmanmestaruusturnauksen voittaminenkin olisi aika hienoa. Haaveilen, että peliurani päätyttyä päätyisin kuitenkin töihin alalle, esim. tapahtumajärjestäjien tai sponsoreiden leiriin, tai jopa pelisuunnitellijaksi sellaiselle pelille, jossa ymmärryksestäni ja kokemuksestani olisi hyötyä.

Huomiota saa pärjäämällä hyvin, suosiota saavuttaa tekemällä sen tyylikkäästi.

Yleisin harhaluulo mikä elektroniseen urheiluun liitetään on se, että pelaajat tienaisivat suhteessa siihen kuinka hyviä ovat. On joitain harvoja, jotka ovat niin hyviä että saattavat tienata turnausvoitoilla, mutta sponsoreille tärkeämpää on se millainen persoonallisuus olet ja paljonko pelaajalle on mm. striimi- ja twitter -seuraajia ja -faneja. Ainoat säännölliset tulot ovat siis sponsorit ja striimi. Jos turnausvoitot olisivat pelaajan ainoa tulonlähde, loisi se ylimääräisiä paineita menestyä. Se voisi haitata myös itse pelaamista. Tämä pätee enemmän Hearthstoneen kuin joihinkin muihin peleihin, mutta myös muissa peleissä sponsorit ovat enemmän kiinnostuneita siitä paljonko tiimi saa näkyvyyttä ja muuta positiivista huomiota eikä niinkään paljonko tiimi voittaa. Huomiota saa pärjäämällä hyvin, suosiota saavuttaa tekemällä sen tyylikkäästi.

Hearthstonessa on erittäin tärkeää tuntea mikä taktiikka toimii mitäkin vastaan (vrt. Kivi, paperi, sakset). Tärkeää on myös omien pakkavalintojen ja strategian mahdollisten heikkouksien havaitseminen ja paikkaaminen. Turnauksissa on tärkeää, ettei jää miettimään jos käy huono onni tai kortit eivät aluksi ole suosiollisia, vaan keskittyy loppuun asti ja yrittää parhaansa. Joillain pelaajilla on vaikeuksia nollata tilanne henkisesti ollessaan vaikkapa 0-2 tappioasemassa huonon onnen vuoksi - ja alkaa tekemään virheitä, vaikka peli voisi vielä kääntyä 3-2 voitoksi.
Lähden tavoittelemaan voittoa Dreamhack Winterin Hearthstone -turnauksessa, mutta jos group stagesta pääsisi läpi rahoille niin se olisi jo hyvä. Turnaus on todella kovatasoinen, ja hyvän pelaamisen lisäksi tarvitsen myös onnea. Korttipeleissä paras ei aina voita.

Olen harjoitellut turnausta varten tulevan tiimikaverini sekä erään tunnetun ruotsalaisen pelaajan kanssa pari päivää kovasti. Peliin ei ole tullut uusia kortteja kuukausiin, joten periaatteessa vanhat taktiikat toimivat ihan hyvin - teimme vain pientä hienosäätöä parantaaksemme tiettyjä tilanteita.

Pahinta vastustajani Dreamhackin turnauksessa on tuore maailmanmestari Firebat, joka on erittäin hyvä pelaaja. En kuitenkaan pelkää häntä, vaan haluaisin nimenomaan pelata häntä vastaan vaikka Finaalissa ;)”

-Savjz

Kommentit