Hyppää pääsisältöön

Me kurjat raakimukset

Johanna Korhonen
Johanna Korhonen Johanna Korhonen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen valkoista valoa

Länsimainen kulttuuri. Arabialainen kulttuuri. Mitä tästä käsiteparista tulee mieleen? Hei, me länsimaiset ihmiset, olkaamme rehellisiä: kun puhumme itsestämme, meille tulee mieleen jotain nykyaikaisuutta, teknistä etevämmyyttä ja yleistä paremmuutta mihin tahansa muuhun kulttuuripiiriin nähden.

"Arabialaisesta kulttuurista" tulee jollekulle mieleen musiikkia veikeine sävelasteikkoineen tai vaikka Tuhannen ja yhden yön sadut, mutta pahimmillaan meille itseriittoisille länsimaalaisille ei tule toisesta kulttuuripiiristä mieleen oikein mitään.

Toiseuskin on rikkautta

Ainakaan meille ei tule mieleen, että kerran oli aika, jolloin nimenomaan juuri me eurooppalaiset olimme niitä takapajuisia, taikauskoisia ja avuttomia olentoja, joille arabien piti opettaa ihan perusasioita kädestä pitäen.

Tämä on se yllättävä näkökulma, jonka haluan jakaa - innoittajanani Jonathan Lyonsin vastikään suomennettu kirja Viisauden talo.

Musiikiksi sopii yksi lempilevyistäni: Harmonia Mundin tuottama Musique Arabo-Andalouse. Osaan levyn jo ulkoa, mutten silti hahmota sen musiikkia samalla tavalla kuin hahmotan tätä omaa perintöämme. Juuri siksi se on mukavaa: toiseuskin on rikkautta.

Johanna Korhonen

Kuuntele Valkoista valoa torstaina 27.11.2014 klo 11.00 Yle Radio 1 ja 30 vuorokautta Yle Areena.

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.