Hyppää pääsisältöön

Me kurjat raakimukset

Johanna Korhonen
Johanna Korhonen Johanna Korhonen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen valkoista valoa

Länsimainen kulttuuri. Arabialainen kulttuuri. Mitä tästä käsiteparista tulee mieleen? Hei, me länsimaiset ihmiset, olkaamme rehellisiä: kun puhumme itsestämme, meille tulee mieleen jotain nykyaikaisuutta, teknistä etevämmyyttä ja yleistä paremmuutta mihin tahansa muuhun kulttuuripiiriin nähden.

"Arabialaisesta kulttuurista" tulee jollekulle mieleen musiikkia veikeine sävelasteikkoineen tai vaikka Tuhannen ja yhden yön sadut, mutta pahimmillaan meille itseriittoisille länsimaalaisille ei tule toisesta kulttuuripiiristä mieleen oikein mitään.

Toiseuskin on rikkautta

Ainakaan meille ei tule mieleen, että kerran oli aika, jolloin nimenomaan juuri me eurooppalaiset olimme niitä takapajuisia, taikauskoisia ja avuttomia olentoja, joille arabien piti opettaa ihan perusasioita kädestä pitäen.

Tämä on se yllättävä näkökulma, jonka haluan jakaa - innoittajanani Jonathan Lyonsin vastikään suomennettu kirja Viisauden talo.

Musiikiksi sopii yksi lempilevyistäni: Harmonia Mundin tuottama Musique Arabo-Andalouse. Osaan levyn jo ulkoa, mutten silti hahmota sen musiikkia samalla tavalla kuin hahmotan tätä omaa perintöämme. Juuri siksi se on mukavaa: toiseuskin on rikkautta.

Johanna Korhonen

Kuuntele Valkoista valoa torstaina 27.11.2014 klo 11.00 Yle Radio 1 ja 30 vuorokautta Yle Areena.

Kommentit