Hyppää pääsisältöön

Pelaajaesittely: Slaava "Twista" Räsänen

Counter-Strike-pelaaja Slaava "Twista" Räsänen saapuu Ylen studiovieraaksi 29.11. klo 22.00 lähetettävään Dreamhackin Counter-Strike-turnauksen finaaliin.

Kuka olet?

Nimeni on Slaava Räsänen, olen 27-vuotias nuorimies Vantaalta. Harrastuksiini kuuluu tietokonepelaaminen ja nyrkkeily. Olen pelannut Counter-Strikeä vuodesta 2000 lähtien, joista muutama vuosi on mennyt ammattitasolla. Pelaan kyseistä peliä nimimerkillä Twista, tällä hetkellä pelaan uusinta versiota eli Counter-Strike: Global offensivea, kilpatasolla mutta en ihan maailman top-luokassa.

Mitä teet päivätyöksesi?

Työskentelen kuudetta vuotta Talokaivo Oy:ssä.

Kuinka kauan olet pelannut - mistä kaikki alkoi?

Kun sain ostettua oman koneen ja pelin oli selvää, että halusin olla parempi kuin muut.

Taisi olla vuosi 1998 kun sain ylipuhuttua vanhempani ostamaan ensimmäisen tietokoneen meille, se oli huikea 166Mhz-jyrä. Tätä ennen olin pelaillut joitakin kertoja kavereideni luona, mutta enimmäkseen kuitenkin tätini läppärillä.

Miten päädyit pelaamaan Counter-Strikeä kilpatasolla?

2000-luvun taitteessa kaverini Petteri Siira esitteli minulle Counter-Striken. Peli vei mennessään ensimmäisistä minuuteista lähtien. Kun sain ostettua oman koneen ja pelin oli selvää, että halusin olla parempi kuin muut. Olen niin kilpailuhenkinen.

Lähdin noin vuonna 2002 rakentamaan omia joukkueita, joiden kautta päädyin ensimmäiseen LAN-turnaukseen. Jatkuvan pelaamisen kautta nousin aina korkeammalle tasolle.

Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi ja urasi kohokohdat?

Suurimmat saavutukset ovat vuodelta 2007, kun sijoituimme toiseksi Intel Challenge Cupissa hävittyämme jatkoajalla venäläiselle Virtus Pro -joukkueelle. Voitimme 14 000 dollaria. Kuukausi tämän jälkeen osallistuimme ASUS Summeriin, jossa saatiin finaalissa revanssi VP:tä vastaan. Silloin voitimme 150 000 ruplaa eli noin 7500 dollaria. Urani ehdoton kohokohta oli gamegune '07. Voitimme turnauksessa Suomen top-joukkueen, Tomi "lurppis" Kovasen luotsaaman 69°N-28°E:n, begrip gamingin - ja muutama viikkoa aikaisemmin ESWC-voittajan, Pentagramin.

Kuinka perheesi on suhtautunut kilpapelaamiseesi?

Ei pelaamista tuettu oikeestaan ollenkaan, ennen kuin selvisi että siitä voi oikeasti saada rahaa ja pääsee matkustamaan ulkomaille. Tämän jälkeen tuki oli tietysti aina paikallaan.

Mikä on yleisin harhaluulo joka liitetään kilpapelaamiseen?

Yleisintä on yksinkertaisesti ihmisten tietämättömyys pelimaailmasta. Vanhemmat ja kaverit, jotka eivät ole pelanneet tietokoneella - muuta kuin jotain konsoleja tai yksinpelejä - eivät ymmärrä kuinka suuri asia elektroninen urheilu oikeasti on. Sitä kuvitellaan että mennään vaan räiskimään ja tuhlaamaan aikaa porukalla kun ei ole muuta, ja se siitä.

Onko pelaaminen vienyt sinulta rahaa - tai tuonut sitä?

Mikä antaa se myös vie. Kyllä rahaa on uponnut, oli se sitten uusien laitteiden hankkimista tai pelireissuja, niin aina rahaa tulee ja menee.

Onko pelaaminen työ vai huvi?

Korkeimmalla tasolla kilpapelaaminen menee myös työstä.

Pelaaminen itsessään menee harrastuksen ja huvin puolelle. Korkeimmalla tasolla kilpapelaaminen menee myös työstä. Jotta pelissä pärjäisi top-tasolla, pitää laittaa paljon aikaa oman joukkueen harjoitteluun, itsensä kehittämiseen ja myös vastustajien pelityylien opettelemiseen.

Mikä on unelmasi pelaamiseen liittyen?

Oikeastaan tällä hetkellä ei ole ollut muita toiveita kuin päästä ulkomaille pelaamaan CS:Go:ta; testata miten homma siellä onnistuisi. En koskaan ole pärjännyt niin hyvin Suomessa pelatessani - oli joukkue sitten mikä tahansa.

Kuinka valmistaudut tärkeisiin peleihin?

Ei valmistautumiseen ole mitään varsinaista reittiä. Koetan pelata ennen varsinaisia otteluita jotta saan lämpöä, ja musiikista tai jostain vastaavasta haen hyvää fiilistä alle.

Miten otat ruokavalion huomioon elektronisessa urheilussa? Vinkkejä, kuinka jaksaa pelata pitkän rupeaman parhaiten?

Ihmiset ovat niin erilaisia. Mitä ruokailuun tulee, ei siihen oikeastaan ole vinkkejä. Tunnen pelaajia, jotka eivät syö ollenkaan turnauspäivänä ja pelaajia, jotka eivät voi pelata ilman että syövät ennen peliä. Itse yritän aina syödä jotain ennen pelejä, sen mukaa miten nälkä iskee, että hermot kestää paremmin. Neste on aina hyvä muistaa... ei sitä hikoile niin paljon kuin nyrkkeilyssä tai jalkapallossa, mutta aina on hyvä muistaa tankata.

Miten uskot tai haluaisit CS-skenen muuttuvan tällä hetkellä vellovan huijauskohun ja pelaajien bännäämisen myötä?

Ihmiset ovat niin ahneita, että tulevat jatkossakin käyttämään mitä tahansa keinoja pärjääkseen tai saavuttaakseen jotain, mitä ei muuten saa.

Uskon kyllä että se vaikuttaa top-tason CS-skeneen mutta en usko, että se tulee muuttamaan paljoakaan. Ihmiset ovat niin ahneita, että tulevat jatkossakin käyttämään mitä tahansa keinoja pärjääkseen tai saavuttaakseen jotain, mitä ei muuten saa. Vaikka nyt saataisiin ns. pöytä puhtaaksi, koskisi se vain top-tasoa. Pelaajat, jotka huijaavat alemmalla tasolla tai ihan pohjalla, tulevat jatkamaan samaan malliin. Valitettavasti niin kauan kun Valve saa markkansa, heidän silmissä ei ole ongelmaa.

Mitä roolia pelaat tai olet pelannut?

Vuosien varrella on tullut kokeiltua kaikkia rooleja - paitsi kivääriä ei ole paljon minun kädessäni näkynyt, eikä varmaan tulla näkemäänkään. Tälläkin hetkellä testailen joukkueessani, mikä sopisi minulle parhaiten juuri näiden pelaajien kanssa.

Voit lukea lisää Räsäsen ennakkosuosikeista Dreamhack turnaukseen sekä mietteitä Counter-Strike-joukkueen roolituksesta.

Uusimmat sisällöt - E-urheilu