Hyppää pääsisältöön

Tekijänoikeudet vaikuttavat ohjelmien esittämiseen

Miksi kaikki ohjelmat eivät ole jatkuvasti Yle Areenassa, vaikka ne on jo kertaalleen tv-maksuilla tai veroilla maksettu? Miksei Yle esitä kaikkia ohjelmiaan uusintoina?

Ylen ohjelmien esittämistä sitovat sopimukset tekijän- ja esitysoikeuksista. Teemme näitä sopimuksia ohjelmien oikeuksien haltijoiden kanssa, ja ne määräävät esityksille aina jonkin hinnan. Ohjelmien esittäminen ja myös niiden uusiminen on usein hyvin kallista.

Tekijänoikeuslainsäädäntö ja tekijänoikeuksista tehtävät sopimukset eivät tahdo pysy mediankäytön muutoksen mukana. Edistämme aktiivisesti sellaista tekijänoikeuspolitiikkaa ja lainsäädäntöä, joka sallisi ohjelmien tarjonnan nykyistä laajemmin.

Myös Ylen omissa tuotannoissa on lähes aina mukana paljon freelancereita, joiden kanssa sovimme oikeuksista esittää heidän työtään. Tekijänoikeuslait koskevat myös Ylen arkistojen aarteita, eikä vanhojenkaan ohjelmien esittäminen uudelleen siis ole ilmaista.

Yle Areenan ohjelmilla on aika- ja aluerajaukset

Haluamme, että suomalaiset voisivat katsoa ohjelmia siten kuin haluavat ja milloin kuin haluavat. Siksi pyrimme sopimuksiin, jotka sallivat mahdollisimman laajat oikeudet esittää ja levittää sisältöjä järkevin ehdoin.

Ostamme yleensä aina oikeudet esittää ohjelma myös Yle Areenassa. Esitysoikeuden kesto vaihtelee. Pyrimme aina hankkimaan sellaiset oikeudet, että suomalaisilla on riittävästi aikaa löytää ja katsoa tai kuunnella haluamansa sisältö.

Joskus musiikin tekijänoikeudet rajoittavat ohjelmien esittämistä. Esimerkiksi jos kotimaisessa draamassa on käytetty paljon levytettyä, Gramex-korvattavaa musiikkia, ohjelman tarjoaminen Yle Areenassa pitkään maksaa paljon.

Myös ulkomaisten sarjojen ja muiden ohjelmien esitysoikeudet Yle Areenassa ovat aina sopimuskysymyksiä.

Esitysoikeudet säätelevät myös sitä, onko ohjelma katseltavissa ainoastaan Suomessa vai myös ulkomailla.

Yle-vero ei ole käyttömaksu Ylen palveluista

Yle Areenan ohjelmien saatavuutta Suomen ulkopuolella rajoittavat esitysoikeudet eli tekijänoikeuksien haltijoiden oikeus päättää teostensa käytöstä. Siksi kaikki Areenan ohjelmat eivät ole katseltavissa tai kuunneltavissa ulkomailla, vaikka maksat Yle-veroa.

Yle-vero on vero, ei käyttömaksu. Velvollisuus maksaa Yle-veroa määräytyy verolainsäädännön mukaan. Veron maksaminen ei ole edellytyksenä Ylen palvelujen käytölle eikä veron maksaminen tuo käyttöoikeutta Ylen palveluihin. Lue lisää verottajan sivuilta.

Yle on toteuttanut EU-asetuksen ns. portabiliteetista eli verkkosisältöpalveluiden siirrettävyydestä. Tämä tarkoittaa sitä, että EU-alueella matkailevat, Suomessa pysyvästi asuvat, voivat katsoa ja kuunnella Areenan sisältöä aivan kuten kotimaassakin. Areenan käyttö vaatii tällöin kirjautumisen Yle Tunnuksen kautta ja vahvistamisen, että vakituinen kotipaikkasi on Suomessa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua