Hyppää pääsisältöön

Tekijänoikeudet vaikuttavat ohjelmien esittämiseen

Miksi kaikki ohjelmat eivät ole jatkuvasti Yle Areenassa, vaikka ne on jo kertaalleen tv-maksuilla tai veroilla maksettu?
Miksei Yle esitä kaikkia ohjelmiaan uusintoina?

Ylen ohjelmien esittämistä sitovat sopimukset tekijän- ja esitysoikeuksista. Teemme näitä sopimuksia ohjelmien oikeuksien haltijoiden kanssa, ja ne määräävät esityksille aina jonkin hinnan. Ohjelmien esittäminen ja myös niiden uusiminen on usein hyvin kallista.

Vuonna 2015 Yle maksoi tekijänoikeusmaksuja ja esitysoikeuskorvauksia noin 74,2 miljoonaa euroa. Tämä raha meni säveltäjille, sanoittajille, muusikoille, käsikirjoittajille ja kirjailijoille, ohjaajille, näyttelijöille ja muille oikeuksien haltijoille.

Myös Ylen omissa tuotannoissa on lähes aina mukana paljon freelancereita, joiden kanssa sovimme oikeuksista esittää heidän työtään. Tekijänoikeuslait koskevat myös Ylen arkistojen aarteita, eikä vanhojenkaan ohjelmien esittäminen uudelleen siis ole ilmaista.

Yle Areenan ohjelmilla on aika- ja aluerajaukset

Haluamme, että suomalaiset voisivat katsoa ohjelmia siten kuin haluavat ja milloin kuin haluavat. Siksi pyrimme sopimuksiin, jotka sallivat mahdollisimman laajat oikeudet esittää ja levittää sisältöjä järkevin ehdoin.

Ostamme yleensä aina oikeudet esittää ohjelma myös Yle Areenassa. Esitysoikeus on viikon, kahden viikon tai 30 päivän mittainen.

Esitysoikeudet säätelevät myös sitä onko ohjelma katseltavissa ainoastaan Suomessa vai myös ulkomailla.

Joskus musiikin tekijänoikeudet rajoittavat ohjelmien esittämistä. Esimerkiksi jos kotimaisessa draamassa on käytetty paljon levytettyä, Gramex-korvattavaa musiikkia, ohjelman tarjoaminen Yle Areenassa pitkään maksaa paljon.

Myös ulkomaisten sarjojen ja muiden ohjelmien esitysoikeudet Yle Areenassa ovat aina sopimuskysymyksiä.

Yle on mukana keskustelussa oikeuksista

Tekijänoikeuslainsäädäntö ja tekijänoikeuksista tehtävät sopimukset eivät tahdo pysy mediankäytön muutoksen mukana. Edistämme aktiivisesti sellaista tekijänoikeuspolitiikkaa ja lainsäädäntöä, joka sallisi ohjelmien tarjonnan nykyistä laajemmin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua