Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Tuhkaimuritestissä sotkettiin matot ja puseron hihat

Kuningaskuluttajan testaajat pitävät vanhaa konstia tuhkien tyhjentämisessä parempana kuin konevoiman apua. Homma hoituu helpommin tuhkalapiolla ja sinkkiämpärillä kuin tarkoitukseen kehitetyllä tuhkaimurilla.

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa löytyivät Suomen Omakotiliitosta. Helsingin Pitäjänmäessä asuvat Riina Virkkunen ja Jari Muikku ovat perehtyneet puulämmityksen nikseihin parin vuoden ajan muutettuaan omakotitaloon.

Jari Muikku osallistui perheineen tuhkaimuritestiin.
Jari Muikku, Saimi Virkkunen ja Riina Virkkunen. Jari Muikku osallistui perheineen tuhkaimuritestiin. Kuva: YLE saimi virkkunen ja riina virkkunen

Helsingin Ala-Tikkurilassa asuva Pentti Kapanen on lämmittänyt puulla jo usean vuosikymmenen ajan. Kotitalossa luo tunnelmaa leivinuuni, josta nousee usein tuoreen limpun tuoksu.

Testiin otimme neljä tuhkaimuria: Lavor, Biltema, Kärcher ja Deuzer. Viides laite eli Kärcherin tuhkan esierotin ei ole varsinainen imuri, koska siinä ei ole omaa moottoria.

Esierotin kytketään tavalliseen imuriin, jonka imun avulla tuhka imetään erottimen säiliöön. Testattavat laitteet maksavat 40 – 130 euroa.

Tavallinen imuri menee tukkoon

Tuhkaa ei voi poistaa tulipesästä tavallisella pölynimurilla. Tuhkapöly on niin hienojakoista, että se voi tukkia tavallisen imurin. Osa pölystä voi myös karata huoneilmaan. Tuhkaimurissa suodatus on suunniteltu nimenomaan tuhkapölylle.

Pentti Kapanen käyttää tuhkaimuria.
Pentti Kapasen leivinuuni lämpenee usein, joten tuhkaakin kertyy paljon. Pentti Kapanen käyttää tuhkaimuria. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Kannattaa muistaa sekin, että tuhkassa tavataan terveydelle haitallisia aineita, kuten raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä. Siksi ei ole pahitteeksi kysäistä tuhkaimuria valitessa laitteen suodatustehoja.

Periaatteessa tuhkaimuri voi suojella huoneilman laatua tyhjennyksen yhteydessä, kun pölyhiukkaset häipyvät imurin kitaan. Tämä tietenkin edellyttää, että suodatus on kunnossa.

Perinteisen lapion käytön yhteydessä pölyn leviämistä voi torjua niin, että avaa pellin tyhjennyksen ajaksi. Veto vie silloin ainakin osan hiukkasista.

Testaajat kokeilivat imureita usean viikon ajan. Lopputulos: perinteinen tuhkalapio ja sinkkiämpäri –menetelmä vie voiton kaikista testilaitteista.

Jokaisen laitteen käyttöohjeessa annetaan ymmärtää, että laite tulee puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Tuhkien poistamisen ohella myös suodattimia on syytä puhdistaa säännöllisesti. Joissakin laitteissa kehotetaan myös huuhtelemaan säiliö vedellä käytön jälkeen.

Raadin mielestä toistuva pölyisten laitteiden purkaminen, putsaaminen ja kokoaminen on turhan työlästä ja likaista puuhaa – siis jos vaihtoehto on lapio ja ämpäri.

Hiilenpalat putkessa

Tuhkaimurin letkusta on varissut hiilenpaloja matolle.
Hiilenkekäleet varisivat matolle imurin letkusta. Tuhkaimurin letkusta on varissut hiilenpaloja matolle. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Imureissa oli välillä ongelmana putkien tukkeutuminen, kun hienojakoisen tuhkan seassa oli kiinteitä hiilikekäleitä. Putkeen jääneet hiilikokkareet saattavat varista harmittavasti lattialle imuria siirrettäessä.

- Niiden puhdistamisessa on moninkertainen työ kuin että lapioi sankoon ja vie sangon ulos, sanoo Jari Muikku.

Suulake olisi voinut olla pidempi jokaisessa laitteessa. Ison tulisijan perälle kurkotellessa hihat ovat vaarassa sotkeutua.

Raati tuumi, että hyvin satunnaisessa tulisijan käytössä tuhkaimuri saattaa olla jopa kannatettava ratkaisu, mutta päivittäinen puulämmittäjä putsaa pesän mieluummin muilla keinoilla.

Imurien puutteista huolimatta tässäkin testissä laitteille löydettiin järjestys. Voittoon ponnisti Kärcherin tuhkan esierotin, joka oli helpompi tyhjentää muihin laitteisiin verrattuna eikä sen putketkaan menneet niin helposti tukkoon kuin joillakin kilpailijoilla.

1. Kärcher-tuhkaerotin 2863-161.0
20 litraa 50 €

Kärcher-tuhkaerotin
Kärcher-tuhkaerotin Kärcher-tuhkaerotin Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+hyvä imuteho, vaikka ei omaa moottoria
+tuhkaa ei vuotanut imuriin
+leveä suulake
+helppo tyhjennettävyys
-pitää kytkeä tavalliseen imuriin, kahden laitteen raahaaminen lisää vaivalloisuutta

Maahantuoja: ”Esierottimessa on kankainen suodatin, jonka suodatuskyky on yli 90 prosenttia. Esierotinta käytettäessä kannattaa imurissa käyttää vakiosuodatinta ja pölypussia.”


2. Kärcher-tuhkaimuri AD 3.000, 17 litraa, 130 €

Kärcher-tuhkaimuri
Kärcher-tuhkaimuri Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+näppituntumalta tehokkain
+ergonomiaakin ajateltu
+letkulla kunnolla pituutta
+toimii myös tavallisena imurina ja märkäimurina, lattiasuulake tulee kalliimpaan versioon
-purkaminen, puhdistus ja kokoaminen monimutkaista, koska osia paljon

Maahantuoja: ”M-luokan suodatin jonka suodatuskyky on 99.9 prosenttia.”


3. Biltema-tuhkaimuri, 18 litraa, 40 €

Biltema-tuhkaimuri
Biltema Biltema-tuhkaimuri Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+imutehoa melko hyvin
-alttius tukkiutua kekäleistä, suulake kapeahko
-kova ääni
-letkun kiinnittäminen voi pistää voimat koetukselle

Maahantuoja: ”Suodatus on tasoa H. Kymmenen mikrometrin hiukkasissa suodatin voi saavuttaa 90 prosentin tehon”


4. Deuzer-tuhkaimuri, 15 litraa, 40 €

Deuzer-tuhkaimuri
Deuzer Deuzer-tuhkaimuri Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+pieni koko, helppo säilyttää
-kova ääni
-virtajohto lyhyt
-kapeahko suulake, voi tukkeutua kekäleistä

Maahantuoja: ”Tietojeni mukaan suodatinta ei ole testattu puolueettomalla testauslaboratoriolla.”

Käyttöohjeen mukaan suodatin on HEPA-tasoa.


5. Lavor Ashley 200, 18 litraa, 59 €

Lavor-tuhkaimuri
Lavor Lavor-tuhkaimuri Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+jämerän oloinen letku ja kahva
-teho tuntui laskevan nopeasti, suodattimen puhdistus kuitenkin auttoi
-puhdistustoimet sotkuisia

Maahantuoja: ”Pussisuodatin ja patruuna toimivat yhdessä mainiosti ja suodattavat hyvin, mutta kun kyse ei ole luokitellusta imurista niin tarkkaa tilastotiedettä suodattavuudesta ei ole.”


Tutustu myös: Näin poltat puuta oikein - 5 vinkkiä

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.