Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

Viikon kellaribändi StayRats: Mimmejä tulvii ovista ja ikkunoista

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Joka viikko valitaan myös Viikon Kellaribändi, joka tällä viikolla on StayRats.

StayRats

Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat tällä viikolla StayRats-yhtyeen seuraavin sanoin:

- Leppoisen kesäistä ja orgaanista bändimusiikkia, joka imee mukaansa, kuin Anssi KelanNummela aikoinaan.

Milloin ja miten aloititte musan tekemisen?

- Musaa tästä porukasta jokainen on vääntänyt pienestä asti, mutta StayRats syntyi käsittelemään päiväkirjamaisesti kirjavia fiiliksiä ajasta, jolloin lennettiin jokainen omille teillemme. Haluttiin kuvata tuntemuksiamme.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Jyrää konsertin lavalle nouseminen Samuli Putron ja Stigin välissä. Samassa hässäkässä saatiin myös oma Resupekka-drinkki Heinolan siisteimpään baariin.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen live-bändi olette?

- Keikkailtu koko ajan enemmän, kesän jälkeen käyty muutamaan otteeseen Helsingissä ja kerran Lahdessa ja Turussa. Julkaistujen biisien myötä myös kiinnostus kasvanut siihen malliin, että vedetään jopa pieni kiertue kevättalvella, jossa ollaan lauteilla muun muassa Pimeyden kanssa.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

- Unelmien tavoittelu on tärkeää ja jo nyt ollaan saatu luotua yhdessä fanien kanssa keikoilla aika maagisia tunnelmia, joten olisihan se nättiä.

Ketkä ovat esikuvianne?

- Tosielämän mandoliinimiehet.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Meillä on toimintamalli, jossa bändin jäsenet tuovat esille omia ideoitaan sävellyksistä ja niitä lähdetään yhdessä kehittämään. Sanoituksesta päävastuuta vetää Mussalo, jonka kynän läpi kuvataan yhteisiä havaintoja nuoruudesta. Näin meidän biiseihin tulee myös tietynlainen kehityskaari, jossa ensin eletään ja sitten kirjoitellaan. Bändin rakenne meillä on samalla vähän tavallisesta poikkeava, koska meillä sanoittaja on virallinen bändin jäsen, vaikka ei lavalle nousekaan.

Onko kielellä suuri merkitys?

- Nuoruutemme koetaan Suomessa, joten oma äidinkieli on paras kieli kuvaamaan sitä. Bändin nimestä saa jokainen vetää omat johtopäätöksensä.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

- Elämä ja erotiikka. Ja Torino.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Mahtavalta, mimmejä tulvii laulutaiteilijamme ovista ja ikkunoista!

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!