Hyppää pääsisältöön

Yle ja tekijänoikeudet – mitä saat tehdä Ylen sisällöillä?

Närbild av händer spm skriver på en dator, laptop.
Närbild av händer spm skriver på en dator, laptop. Kuva: imago images/photothek/ All Over Press tietokoneet,desk,MacBook,kannettavat tietokoneet

Kaikkia Ylen sisältöjä suojaa tekijänoikeuslaki. Laki koskee ääni-, kuva- ja tekstimateriaalia, grafiikkaa sekä logoja. Otathan tämän huomioon käyttäessäsi Ylen sisältöjä.

Millainen käyttö on sallittua?

Ylen televisio- ja radio-ohjelmien tallennus ja lataus

 • Saat tallentaa Ylen televisio- ja radio-ohjelmia omaa yksityistä käyttöäsi varten, jos ohjelmien tallentamista ei ole estetty teknisin suojauksin. Tämä koskee ohjelmia, jotka olet vastaanottanut perinteisellä radio- tai televisiolaitteella tai esimerkiksi tietokoneella, jossa on televisioviritin.
 • Yle Areenasta saat ladata tiettyjä podcast-ohjelmia omalle koneellesi.

Lähetysten katselu ja kuuntelu julkisissa tiloissa

 • Ylen suoria tv- ja radiolähetyksiä saat Ylen puolesta katsoa ja kuunnella vapaasti julkisissa tiloissa. Ohjelmia ei kuitenkaan saa nauhoittaa eikä ohjelmien seuraamisesta periä maksua. Ohjelmasisältöjä ei saa muuttaa eikä ohjelmien yhteydessä esittää mainoksia tai myydä tuotteita.
 • Kun esität suoria lähetyksiä julkisissa tiloissa, tulee musiikin esitysoikeuksista aina muistaa sopia erikseen Teoston ja Gramexin kanssa.
 • Ylen logoja ei saa käyttää tilaisuuksien markkinoinnissa ilman lupaa. Logojen käyttöä voi tiedustella osoitteesta yleinfo@yle.fi.
 • Yle Areenan tallenteiden julkinen esittäminen ei ole sallittua. Areena tallenteiden julkisesta esittämisestä voit tiedustella Ylen arkistomyynnistä arkisto.myynti@yle.fi.
 • Lisätietoa löydät Areenan käyttöehdoista

Tallenteiden upottaminen verkkosivulle

 • Voit upottaa Yle Areenasta löytyviä tallenteita ja live-lähetyksiä omille sivuillesi. Vain sellaisten tallenteiden upottaminen on mahdollista, joissa ei ole jakelua rajoittavia sopimuksia. Upotuksen voi lisätä Jaa ohjelma -painikkeen kautta. Mainonnassa, markkinoinnissa tai kaupallisessa tarkoituksessa aineistoa ei ole lupa käyttää. Ohjeet Areena-upotusten tekemiseen löydät täältä.
 • Voit upottaa sivuillesi myös tiettyjä Yle Elävän arkiston sisältöjä. Saat myös ottaa joitakin Elävän arkiston valokuvia ja tehosteita käyttöösi. Löydät ohjeet Elävän arkiston materiaalin käyttöön täältä.

Verkkosivuillemme linkittäminen

Verkon tekstiaineistojen kopiointi ja käyttö

 • Verkossa julkaisemiamme tekstiaineistoja saat kopioida ja käyttää yksityisesti eli omassa koti-, sukulais- ja ystäväpiirissäsi. Muu käyttö ei ole luvallista.

Televisio-ohjelmien opetuskäyttö

 • Yle Areenassa ja Elävässä arkistossa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia saat käyttää opetuksessa. Elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat ja mainokset eivät kuulu luvan piiriin. Ohjelmien tallentaminen Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta ei ole sallittua.
 • Opetuskäyttö koskee varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta.

Sosiaalisessa mediassa jakaminen

 • Somessa saat jakaa Ylen sisältöjä silloin, kun olemme erikseen tarjonneet siihen mahdollisuuden. Kannustamme jakamiseen ja suositteluun esimerkiksi Facebook, Twitter ja WhatsApp -kuvakkeiden avulla.
 • Sponsoroidut mainoslinkit eivät ole sallittuja.
 • Ylen materiaalin linkitys sosiaalisessa mediassa

Sisältöjen osto

Avoimen datan käyttö


Millainen käyttö ei ole sallittua?

Ylen sisältöjen julkaiseminen omilla verkkosivuilla

 • Omilla verkkosivuillasi et saa julkaista Ylen sisältöjä. Kaikki materiaalimme, niin äänet, videot, grafiikka, kuvat, tekstit kuin logomme, on suojattu tekijänoikeuksin. Et myöskään saa ladata Ylen sisältöjä kolmannen osapuolen alustoille, kuten Youtubeen.

Televisio- ja radio-ohjelmien tallennus ja lataus

 • Et saa tallentaa Ylen televisio- ja radio-ohjelmia, jos ohjelmien tallentaminen on estetty teknisin suojauksin.
 • Et saa ladata koneellesi Yle Areenassa tai Elävässä arkistossa tarjolla olevia ohjelmia. Ohjelmien oikeuksien haltijat ovat edellyttäneet, että Yle suojaa teknisesti ohjelmat tallentamiselta. Tällaisesta materiaalista et siis saa tehdä kopiota edes yksityiseen käyttöösi.

Striimien välittäminen

 • Et saa käyttää Ylen nettiradioiden striimejä suoraan omilla sivuillasi. Toisin sanoen et saa linkittää Ylen sivujen ja palveluiden luomiseen käytettyihin striimiosoitteisiin.
 • Sinulla on kuitenkin lupa linkittää Ylen julkisesti tarjoamiin sivuihin ja palveluihin, jolloin linkkiä klikkaava siirtyy Ylen sivustolle. Toisin sanoen voit tehdä omalle sivullesi linkin Areena-palvelun omaan soittimeen.

Vaalisisällöt ja klipittäminen

Materiaalin klipitys voi olla tekijänoikeudellisesti riskialtista. Materiaalin käyttäjä kantaa vastuun siitä, että käyttää materiaalia laillisesti. Mikäli näin ei ole, materiaalin käyttäjä voi syyllistyä tekijänoikeusrikkomukseen. Tämän vuoksi suosittelemme materiaalin linkittämistä tai upottamista. Linkittämisen tai upottamisen tulee liittyä asialliseen poliittiseen keskusteluun, ei esimerkiksi poliittisen aatteen suoraan mainontaan.
Ohjeet upotukseen löydät täältä. (Kohta: Upota Areena-sisältöä omille verkkosivuillesi)


Lue myös - yle.fi:stä poimittua