Hyppää pääsisältöön

Yle Teeman elokuvafestivaali alkaa – tätä on luvassa

Teeman elokuvafestivaali valtaa jälleen kanavan.

The Shining - Hohto elokuvassa loistavan roolisuorituksen tehnyt Jack Nicholson. // Kuva: Elokuva

Keskiviikosta sunnuntai-iltaan 26.-30. marraskuuta Yle Teemalla on luvassa viisi päivää elokuvan juhlaa: parasta uutta elokuvaa, restauroituja klassikkoja, mykkää filmiä ja musiikkielokuvaa, Oscar-voittajia ja ensi-iltoja sekä runsaasti innoittunutta puhetta elokuvasta.

Asiantuntevien Hohto-fanien sekä Hohdon tulkintoja käsittelevän mainion ja hämmentävän Huone 237 -dokumenttielokuvan myötä koko festivaalinkin teemaksi nousi elokuvahulluus. Huone 237 esitetään festivaalin avausiltana ja Hohto lauantaina.

Luvassa on toki muutakin kuin kauhua ja ylitulkintoja. Yksi festivaaliteema ovat erilaiset tarinat rakkaudesta, alusta loppuun ja lopusta alkuun, eri vuosikymmeninä ja eri puolilla maailmaa. Mukana on elokuvia 1920-luvulta 2010-luvulle, Iranista Argentiinaan, suhteiden hauraista aluista kriiseihin, loppuihin ja uusiin alkuihin. Lisäksi muistellaan Philip Seymour Hoffmania, vietetään goottien iltaa, nautitaan musiikista ja heittäydytään filosofisiksi.

Festivaalilla esitetään 15 pitkää elokuvaa, joista kymmenen on televisioensi-iltoja. Luvassa on myös runsaasti Festivaalipuhetta: ohjaaja Juha Lehtola puhuu kohteliaisuudesta kauhun tehokeinona ja muistelee omaa mielikuvituskaveriaan Johania, kirjailija Katja Kallio löytää lohtua iranilaiselokuvan yleismaailmallisuudesta, fanit vaeltavat Hohdon labyrinteissä ja Mark Cousins muistuttaa, että elokuvan kulta-aika on juuri nyt.

Katso Teeman elokuvafestivaalin koko ohjelmisto!