Hyppää pääsisältöön

Asellinen ryhmä koteja turvaamaan

Rynnäkkökiväärejä rivissä
Rynnäkkökiväärejä rivissä Kuva: Yle, MOT rynnäkkökivääri

Armeijan koon pienentyminen synnyttää protestimielialaa reserviläisissä. Osa heistä haluaa perustaa Suomeen uuden aseellisen ryhmittymän, jota kutsuttaisiin kodinturvajoukoiksi.

Hankkeen puuhamiesten tavoitteena on vähintään sadasta tuhannesta naisesta ja miehestä muodostuva taistelujoukko.

Ensi vuonna Suomen armeija kutistuu noin kolmanneksen, kun puolustusvoimauudistus leikkaa sodan ajan joukkojen vahvuuden 350 000 henkilöstä 230 000:een.

On aika erikoista, että kansakunnalla on varaa olla käyttämättä tällaista valmiiksi koulutettua sotilasvoimaa

”Tilannehan on mielenkiintoinen, kun käytännöllisesti katsoen hallinnollisella päätöksellä viedään sadalta tuhannelta mieheltä oikeus puolustaa isänmaataan”, kodinturvajoukkojen puuhamies, reservin yliluutnantti Pekka M. Sinisalo sanoo.

”Ei tässä ainakaan ole otettu sota-ajoista mitään oppia, kun on päätetty yhtäkkiä pienentää näitä sijoitettuja joukkoja”, myötäilee toinen kodinturva-aktivisti, reservin kapteeni Jyrki Uutela.

Aktivistien mukaan koko Suomea ei enää pystytä puolustamaan 230 000 sotilaalla.

Kansainvälinen oikeus takaa oikeudellisen suojan vain niin sanotuille laillisille taistelijoille, joilla on sijoitus asevoimien organisaatiossa.

”Kriisitilanteessa ainoastaan ne saavat puolustaa maataan, jotka ovat sijoitettuja johonkin tehtävään. Nythän meillä on puoli miljoonaa sijoittamatonta reserviläistä. On aika erikoista, että kansakunnalla on varaa olla käyttämättä tällaista valmiiksi koulutettua sotilasvoimaa”, Uutela sanoo.

”Meidän pitää muodostaa varareservi, joka tukee puolustusvoimia kriisin aikana. Samalla se toisi sijoittamattomille reserviläisille sijoituksen ja kansainvälisen oikeuden säädösten mukaisen oikeuden puolustaa isänmaataan ja rakkaimpiaan”, vaatii Sinisalo.

Kodinturva-aktivistit ovat ajautuneet törmäyskurssille virallisen maanpuolustuskoneiston kanssa.

”En näe mahdolliseksi, että Suomessa mikään muu joukko voisi käyttää sotilaallista voimaa kuin puolustusvoimat. Eli tämäntyyppiset tehtävät ovat vain ja ainoastaan puolustusvoimien tehtäviä”, sanoo eversti Hannu Hyppönen MOT:lle. Hän on puolustusvoimien koulutuspäällikkö ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja.

Keskustelu kodinturvajoukoista on Suomessa jo aiemminkin noussut pintaan pari kertaa. Edellisen kerran näin kävi vuoden 2010 kesällä, jolloin asia nousi esille Kokoomuksen puoluekokouksessa. Kokoomuksen kärkikaartista joukkojen puolesta liputti Jyri Häkämies, joka kokouksen jälkeen nimitettiin puolustusministeriksi.

Kommentit